Skip to content

Rennes zet digitaal model van stad in om stedelijke planning en leefbaarheid te verbeteren

De Franse stad Rennes gaat gebruikmaken van de digitale 3DEXPERIENCECity-omgeving van Dassault Systèmes om zijn ambities als smart city te realiseren. De hoofdstad van Bretagne zal de virtuele omgeving onder andere gebruiken om alle belanghebbenden te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de stad, ook als het gaat om het verbeteren van de leefbaarheid. Verder zet Rennes 3DEXPERIENCECity in om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor burgers en bedrijven.

Rennes (450.000 inwoners) gaat een digitaal model van de stad ontwikkelen. In ‘Virtual Rennes’ worden een groot aantal databronnen bij elkaar gebracht. De gegevens die in het model beschikbaar zijn, worden bovendien continu geactualiseerd. Dit digitale model zal vervolgens gebruikt worden door onder andere ambtenaren van de lokale overheid, burgers, bedrijven, serviceproviders, projectontwikkelaars en andere commerciële partijen. Binnen het virtuele model kunnen zij simuleren welke gevolgen nieuwe plannen hebben voor de ontwikkeling van de stad.

Het virtuele model van Rennes dat is gebouwd in 3DEXPERIENCECity van Dassault Systèmes (bron foto: Dassault Systèmes)

Het virtuele model van Rennes dat is gebouwd in 3DEXPERIENCECity van Dassault Systèmes (bron foto: Dassault Systèmes)

Breder draagvlak

Ook kan de discussie met alle belanghebbenden beter worden gevoerd, doordat iedereen gebruikmaakt van dezelfde visualisatie van voorstellen voor aanpassingen of verbeteringen. Hierdoor kan de gemeente betere beslissingen nemen, die bovendien op een breder draagvlak binnen de lokale gemeenschap kunnen rekenen.

“Rennes heeft een rijke historie en heeft een grote aantrekkingskracht op zowel jonge gezinnen, studenten, professionals als bedrijven”, vertelt Emmanuel Couet, president van de organisatie Rennes Métropole. “3DEXPERIENCECity maakt het mogelijk om samen met alle betrokkenen de digitale transformatie en de verdere verduurzaming van onze stad te realiseren.”

Impact van stedelijke ontwikkeling

“3DEXPERIENCECity is een virtuele omgeving die de impact van stedelijke ontwikkeling en het beheer van straten en wijken tot leven brengt”, vertelt Olivier Ribet, Vice President High-Tech Industry bij Dassault Systèmes. “Maar ook op een eenvoudige manier inzicht geeft in de enorme hoeveelheid data die over steden beschikbaar is. Hierdoor biedt 3DEXPERIENCECity een uitstekende basis voor smartcityprojecten die tot doel hebben de ontwikkeling en de leefbaarheid van steden verder te verbeteren.”

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.