3D-technologie maakt lege ruimte in Egyptische piramide toegankelijk

Wetenschappers verbonden aan het ScanPyramids-project hebben een enorme lege ruimte ontdekt in de Grote Piramide in Egypte (de Khufu-piramide). Het gaat om een 30 meter lange 'zaal' die zich in het binnenwerk van de piramide bevindt. Om deze ruimte te kunnen onderzoeken zonder een opening in de piramide te maken, wordt nu met hulp van La Fondation Dassault Systèmes en Emissive een 3D-model ontwikkeld. Dit model maakt de ruimte virtueel toegankelijk.

Door het ontwikkelen van virtuele omgevingen kunnen multidisciplinaire teams nauw samenwerken bij het vergroten van de kennis over - in dit geval - de binnenkant van de Grote Piramide van Egypte. Wetenschappers en technici kunnen hierbij gebruikmaken van virtual reality en andere 3D-technologie om de grote lege ruimte in de piramide te bezoeken en te onderzoeken.

Piramides in beeld

ScanPyramids is een project van het Heritage Innovation Preservation Institute (HIP) en de Faculty of Engineering van de universiteit van Caïro. Het project ging in oktober 2015 van start en heeft tot doel om met niet-destructieve methoden de piramides van Egypte te scannen en het binnenwerk in beeld te brengen.

Al na een jaar werd het begin van een gang in de Khufu-piramide ontdekt. Inmiddels hebben de wetenschappers vastgesteld dat zich hierachter een 30 meter lange lege ruimte bevindt die zij de naam 'ScanPyramids Big Void' hebben meegegeven. In een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature hebben de onderzoekers onlangs verslag gedaan van hun ontdekking.

La Fondation Dassault Systèmes

ScanPyramids is één van de initiatieven die door La Fondation Dassault Systèmes wordt ondersteund. Deze aan Dassault Systèmes gelieerde non-profitorganisatie ondersteunt met geld, technologie en kennis projecten in de wereld van wetenschap, technologie, onderwijs en kunst. De focus ligt daarbij op projecten die veel baat hebben bij het gebruik van geavanceerde 3D-technologie en zogeheten 'virtual universes'.

scanpyramids-dassault

Wetenschappers verbonden aan het ScanPyramids-project hebben een enorme lege ruimte ontdekt in de Grote Piramide in Egypte (de Khufu-piramide) (bron foto: La Fondation Dassault Systèmes)