Skip to content

Circular.Cloud benoemd tot servicepartner van ‘kadaster voor bouwmaterialen’ Madaster

Circular.Cloud wordt de eerste servicepartner van Madaster. Dit onafhankelijk platform heeft als doel de hoeveelheid afval te elimineren door bouwmaterialen een identiteit te geven in een cloud gebaseerd ’kadaster’ voor materialen. Servicepartners helpen deze organisatie met het documenteren, registreren, archiveren en toegankelijk maken van alle toegepaste materialen en hoeveelheden in bouwprojecten.

Circular.Cloud is een initiatief van CAD & Company en de Architekten Cie, voor het toegankelijk maken van gebouwinformatie op element- en componentniveau, via een materialenpaspoort. Door zowel materiaal- als circulaire informatie toe te voegen wordt inzichtelijk welke elementen en componenten te hergebruiken zijn. Zo’n materialenpaspoort is in de renovatie- en sloopfase van gebouwen een belangrijke schakel voor de circulaire economie.

Materialenpaspoort

Madaster is sinds eind september beschikbaar als een publieke online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het documenteren, registreren en archiveren van alle materialen in gebouwen, maakt hergebruik daarvan eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en reduceert de hoeveelheid afval. “Het paspoort is een soort ‘digitale tweeling’ van een gerealiseerd gebouw, waarmee alle beschikbare data ontsloten en toegankelijk wordt voor verschillende toepassingen”, vertelt Hans Hammink, Associate bij de Architecten Cie en mede initiatiefnemer van Circular.Cloud.

“De huidige manier van grondstoffengebruik in de bouwsector moet drastisch veranderen om de duurzaamheidsdoelstellingen van onze Nationale Bouwagenda te kunnen realiseren”, zegt Tiago Brasser, adviseur bouw van CAD & Company. “Via Circulair.Cloud geven wij de markt zowel handvatten om concrete stappen te zetten richting circulair bouwen als beter inzicht in de waarde van gebouwen tijdens hun levensduur.”

Het materialenpaspoort van Madaster (bron: Madaster)

Het materialenpaspoort van Madaster (bron: Madaster)

One Comment Post a comment

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.