Skip to content

Nederland staat op vijfde plaats in ranglijst met landen die wereldwijde innovatie beïnvloeden

Innovatie (bron: FreeImages.com/Sufi Nawaz)

Nederland staat op de vijfde plaats in de ranglijst met landen waarvan het overheidsbeleid wereldwijde innovatie ondersteund. Dit is goed nieuws voor Nederland, aangezien er een balans blijkt te staan tussen de mate waarin landen bijdragen aan wereldwijde innovatie en het succes dat landen op nationaal niveau behalen met innovatie.

Dit blijkt uit onderzoek van de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), een wereldwijde denktank gericht op technologie. In een rapport bekijkt het ITIF het overheidsbeleid van 56 verschillende landen en de impact hiervan op wereldwijde innovatie. Deze 56 landen zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 90% van de wereldwijde economie.

‘Innovatie is essentieel voor economische groei en voortgang’

“Robuuste innovatie is essentieel voor economische groei en voortgang” zegt, Stephen Ezell, vice president wereldwijde innovatie van ITIF en één van de auteurs van het rapport. “Naarmate landen in toenemende mate de strijd aangaan voor internationale leiderschap in de innovatie-economie kunnen zij beleid implementeren waarvan uitsluitend zijzelf profiteren, maar dat tegelijkertijd schade toebrengt aan de innovatie in de rest van de wereld. Zij kunnen echter ook een ‘win-win’ beleid implementeren, dat zowel hun eigen innovatiecapaciteit vergroot als een positieve impact heeft op de volledige wereldwijde economie. Om innovatie wereldwijd te laten floreren hebben we een systeem nodig waarbij deze laatste optie vaker wordt gekozen”, aldus Ezell.

Nederland eindigt op de ranglijst op de 10de plaats als gekeken wordt naar de positieve impact die het Nederlandse overheidsbeleid heeft op wereldwijde innovatie. Ons land eindigt op de tweede plaats als wordt gekeken naar de schade die ons land de innovatiecapaciteit wereldwijd toebrengt met overheidsbeleid. Deze twee factoren leiden gezamenlijk tot een vijfde positie voor Nederland op de algemene ranglijst die de ITIF heeft opgesteld.

Aanbevelingen

Desondanks ziet de denktank ook ruimte voor verbetering. De ITIF doet een aantal aanbevelingen:

  • Nationale overheden zouden de waarde van innovatie moeten erkennen om wereldwijde groei te optimaliseren
  • De wereldwijde community zou een raamwerk moeten opzetten waarmee een beter onderscheid kan worden gemaakt tussen overheidsbeleid dat een positieve impact heeft op het wereldwijde innovatie-ecosysteem en beleid dat juist een negatieve impact heeft. Beleidsmakers zouden zich daarnaast meer moeten verzetten tegen de misvatting dat innovatie in ontwikkelde landen ten kosten hoeft te gaan van opkomende economieën, en dat landen daarom een strategie nodig hebben voor het herverdelen van innovatie in plaats van groei in innovatie na te streven.
  • De ITIF stelt dat leidende landen een Global Science and Innovation Foundation zouden moeten opzetten om wetenschappelijk en technisch onderzoek naar belangrijke wereldwijde uitdagingen te financiering. Internationale samenwerking speelt hierbij een sleutelrol.

One Comment Post a comment

Mentions

  • ellen minkels

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.