TechNano Fund voor start-ups in high-tech en nanotechnologie

PDU-Colors3

Voor innovatieve ondernemers met kansrijke start-ups in de high-tech en nanotechnologie is een nieuw investeringsfonds van 8 miljoen euro beschikbaar. TechNano Fund wordt gefinancierd door onder meer Twentse ondernemers en een investering van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) uit het Innovatiefonds Twente. Geïnteresseerde start-ups kunnen terecht bij The Gallery in Enschede waar het TechNano Fund ook kantoor houdt.

TechNano Fund richt zich op vroege fase bedrijfsinvesteringen in high-tech bedrijven, nano- en micro systeem-technologie, medische technologie, het Internet-of-Things (IOT) en robotica bedrijven.

Experts verwachten voor deze marktsegmenten de komende jaren een forse groei, stelt PPM Oost-directeur Marius Prins. “Voor startende bedrijven in die sectoren is het vaak lastig financiering te vinden. Het is daarom belangrijk dat TechNano Fund er is gekomen”, zegt Prins. “We zijn blij met de betrokkenheid van de grote groep (Twentse) investeerders. Dat zijn vaak selfmade ondernemers die desgewenst met hun ervaring en netwerken het fondsmanagement kunnen ondersteunen. Door de combinatie van ondernemerschap, kennis van investeren en gevoel voor technologie onderscheidt TechNano Fund zich van andere investeringsfondsen. Wij hebben door die driehoek participaties veel meer te bieden dan alleen geld.” 

Investeringsaanvragen

Bij TechNano Fund wordt de helft van de 8 miljoen euro gefinancierd door private partijen. Het fondsmanagement denkt met het fonds in ieder geval twaalf bedrijven vooruit te kunnen helpen bij de ontwikkeling van hun innovaties. TechNano Fund verwacht dat daar diverse bedrijven uit de regio Twente bij zitten. Dat heeft alles te maken met het MESA+ Institute van de Universiteit van Twente. MESA+ is het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie, dat met vijfhonderd onderzoekers het grootste is in Nederland en ook wereldwijd een erkende reputatie heeft. In het MESA+ wordt onderzoek gedaan op het niveau van moleculen en atomen.

“Als ik zie hoeveel ondernemers in de regio Twente bezig zijn met produceren van een demo of hun product al verder ontwikkelen, verwacht ik een serieus aantal aanvragen”, zegt Willem van den Berg, een van de fondsmanagers van TechNano Fund.

Volgens Van den Berg beperken de investeringen zich niet tot bedrijven die net zijn gestart. “We zijn zeker ook geïnteresseerd in bedrijven uit de fase erna, die wel hun eerste omzetten hebben gerealiseerd maar problemen hebben om echt goed los te komen.” 

Co-financiering

Van den Berg, oud-directeur van PPM Oost en al vele jaren als investeringsexpert actief in de regio, verwacht dat met behulp van TechNano Fund veel meer investeringsgeld uit de markt kan worden gehaald. “Bijvoorbeeld via co-financiering door investeringsmaatschappijen als PPM Oost, maar ook via particuliere investeerders uit ons netwerk. Uit ervaring weten we dat andere partijen zich graag bij ons aansluiten vanwege de resultaten die we in het verleden hebben behaald. Ik verwacht dat daardoor de uiteindelijke investering wel 3 tot 5 keer zo groot is”, zegt Van den Berg. Naar verwachting wordt de eerste investering voor het einde van het jaar afgerond.

Fonds-in-fonds investering

De financiering van TechNano Fund is de tweede fonds-in-fonds investering van PPM Oost uit Innovatiefonds Twente (IFT). PPM Oost draagt ook bij aan het investeringskapitaal van Cottonwood Technology Fund, dat in de regio Twente inmiddels twee investeringen heeft gedaan. PPM Oost heeft vanuit Innovatiefonds Twente, waarin de Regio Twente 7 miljoen euro heeft gestort, inmiddels rechtstreeks geïnvesteerd in de Twentse bedrijven Axign, TBD Composites en Solar Freezer. PPM Oost verwacht de komende periode meer investeringen te kunnen doen. Prins: “Er is veel interesse van goede partijen in het Innovatiefonds Twente. We kijken daarbij zowel naar directe investeringen als naar fonds-investeringen. We streven naar een zo groot mogelijk effect voor innovatie en werkgelegenheid in de regio.”