Skip to content

Graphical User Interface wordt een

Natural User Interface

Generatie X, waar ik ook deel van uitmaak, stamt uit de tijd van tekstmenu’s en monochrome beeldschermen. Maar de ontwikkelingen op het gebied van ICT zijn hard gegaan. De gebruikersinterface is aanzienlijk intuïtiever geworden. Het computergebruik wordt daarmee steeds eenvoudiger. En daar kunnen we onder andere Apple voor bedanken. 

Naast Apple, is de simplification van IT in de laatste jaren verder versneld door het toenemende gebruik van smartphones, tablets, apps en cloud computing. Zelf heb ik enige tijd Symbaloo als persoonlijke startpagina gebruikt. Vooral vanwege de handige visuele tegels naar vaak bezochte websites en services. Onlangs zag ik twee nieuwe ontwikkelingen op het gebied van userinterfaces, die aanleiding zijn geweest voor deze blog: de GUI wordt een NUI.

Armband met sensoren

Tijdens de SolidWorks World-conferentie van Dassault Systèmes, die werd bezocht door 5.500 CAD-gebruikers, presenteerde Thalmic Labs de Myo. Deze flexibele armband met sensoren maakt het mogelijk om applicaties en apparatuur te bedienen middels de spierbewegingen van een onderarm. Denk hierbij aan presentaties in Powerpoint, Prezi, Google Slides, Adobe Acrobat en Keynote. Of het bedienen van muziek op je smartphone en tablet, via iTunes of Spotify, of Netflix op een SmartTV. De bekendste Myo-gebruiker is ongetwijfeld Armin van Buuren.

Bovendien kan de Myo-armband meer geavanceerde software aansturen, zoals het 3D-ontwerpprogramma SolidWorks. Het is zelfs mogelijk om een drone te besturen. Alle genoemde applicaties worden officieel door de fabrikant ondersteund.

Hoewel deze innovatieve manier van softwarebediening nog wel even in de gadget-hoek zal blijven, is het volgens mij ook een voorbode van nieuwe generatie intuïtievere interfaces. Net zoals we al hebben gezien bij Google Glass en Oculus Rift-brillen en spraakbesturing via Cortana, Siri en Google’s Voice Search.

Biometrische identificatie en authenticatie

Een ander NUI-voorbeeld is de interface voor biometrische identificatie en authenticatie van iXsmartmobile uit ‘s-Hertogenbosch. Biometrie is een technologie die al tientallen jaren bestaat en tot voor kort hoofdzakelijk voor zwaar beveiligde systemen en toepassingen is ingezet.

user-interfaceiXsmartmobile heeft echter een app ontwikkeld waardoor je via het kiezen van een vingerafdruk-, spraak-, gezicht- of handtekeningicoontje, de gewenste biometrische methode activeert en kunt gebruiken. Zonder dat je nog speciale en vaak dure vingerafdrukscanners, of andere randapparatuur nodig hebt.

Door het aanbieden van biometrische identificatie en authenticatie via een door iedereen te begrijpen natuurlijke userinterface, stimuleert iXsmartmobile het gebruik van deze al ruimschoots volwassen technologieën.

Daarmee krijgen we dan eindelijk een laagdrempelig alternatief voor de onveilige combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden. Voor de sceptici: deze oplossing gebruikt Biohash-encryptietechnologie die het originele biometrische kenmerk telkens weggooit en dus niet als een template opslaat. Hierdoor is de privacy gewaarborgd.

Peter Gloudemans is PR-adviseur bij Co-Workx

 

One Comment Post a comment
  1. Wist je dat Xerox uitvinders in het Palo Alto Research Centre de GUI hebben ontwikkeld? Ze hebben het niet commercieel ingezet zoals Apple dat wel goed gedaan heeft. (Ondertussen is het innoveren doorgegaan met onder andere in deze richting, NUI, waarbij documenten makkelijk gegroepeerd en gesorteerd kunnen worden door middel van het Smart Document Review System. Vooral erg handig bij bijvoorbeeld enorme dossiers van een rechtszaak, waarbij de bewijsstukken moeten worden uitgezocht, welke te gebruiken zijn en welke niet. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat de opvolger straks wordt van NUI.

    Patty de Jong, Xerox

    april 22, 2015

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.