VDI schept ook in MKB ruimte voor innovatie

PDU-Colors3

Door Stefan von Dreusche |
 
Omdat oplossingen voor virtual desktop infrastructuur (VDI) de cost of ownership van computers verlagen, is het voor organisaties een interessante mogelijkheid. Door meerdere desktopomgevingen op één server te hosten, wordt de IT-afdeling ontlast en hebben medewerkers op iedere desktop toegang tot hun werkomgeving.

VDI vereist een aantal investeringen. Zo moeten bedrijven storage-ruimte aanschaffen, wat niet goedkoop is. De aanpak is doorgaans pas rendabel op het moment dat er voldoende desktops worden gevirtualiseerd. VDI is vanouds dan ook vooral gericht op grote bedrijven. Ook kleinere bedrijven hebben echter interesse in de het virtualiseren van desktops. Sommige MKB-bedrijven proberen daarom VDI-oplossingen die gericht zijn op bedrijven met meer dan duizend medewerkers te implementeren in een aanzienlijk kleinere omgeving. Onderzoek van DataCore toont aan dat organisaties hierdoor tegen allerlei uitdagingen en beperkingen aanlopen, die hen tegenhouden VDI te omarmen.

Hoge storage-kosten

Een belangrijke drempel voor MKB-bedrijven zijn de hoge storagekosten die VDI in veel gevallen met zich meebrengt. De oplossing belooft de cost of ownership van desktops te verlagen, wat voor maar liefst veertig procent van de MKB-bedrijven die VDI overwegen een belangrijke rol speelt. Daarentegen is deze besparing door het relatief lage aantal werknemers doorgaans beperkt, terwijl de storagekosten die de oplossing met zich meebrengt wel hoog zijn. Veel MKB-bedrijven profiteren dan ook nauwelijks van de besparingen die VDI oplevert.

Twaalf procent van de MKB-bedrijven die al gebruikmaakt van VDI geeft aan hun doelstellingen voor VDI weliswaar behaald te hebben, maar nauwelijks een daling van hun totale IT-kosten te zien. Acht procent zegt zelfs dat de cost of ownership voor de desktops weliswaar is gedaald, maar de server- en storagekosten juist zijn gestegen.

VDI voor het MKB

Traditionele VDI-oplossingen sluiten dus niet goed aan op de omvang en behoeften van MKB-bedrijven. Een nieuw soort VDI-oplossingen biedt uitkomst. Steeds meer leveranciers bieden vandaag de dag systemen aan die specifiek voor het MKB ontwikkeld zijn. Dit soort oplossingen zorgt ervoor dat VDI niet langer alleen voor de allergrootste bedrijven is gereserveerd, maar nu ook voor kleine bedrijven interessant is.

De leveranciers pakken de hoge kosten voor storageruimte aan. Dit doen zij bijvoorbeeld door de onderliggende opslaginfrastuctuur te virtualiseren. Hierdoor worden de kosten teruggedrongen, zonder dat op prestaties ingeleverd hoeft te worden. Het virtualiseren van de storage-infrastructuur biedt daarnaast ook andere voordelen. Zo hebben bedrijven zonder grote investeringen de mogelijkheid op ieder gewenst moment hun storageruimte op te schalen om piekbelasting het hoofd te kunnen bieden.

Kijk kritisch naar de kosten

Middelgrote en kleine bedrijven doen er dan ook verstandig aan nauwkeurig de bijkomende kosten van een VDI-oplossing te bekijken voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Let hierbij op punten als:

  • Hoeveel gebruikers kunnen worden ondersteund per processor (of processorkern)? Is het noodzakelijk de CPU's van servers te upgraden of volledig nieuwe servers aan te schaffen om het huidige en verwachte aantal medewerkers te ondersteunen?
  • Hoeveel intern geheugen moet de server hebben om het huidige personeel te ondersteunen en ook in de toekomst uitkomst te bieden?
  • Hoeveel storageruimte is noodzakelijk om met de VDI-oplossing aan de slag te kunnen?
  • Op welke wijze moet de storageruimte worden geconfigureerd? Dit heeft impact op de kosten. Is het bijvoorbeeld mogelijk relatief goedkope direct attached storage (DAS) te gebruiken?
  • Kan de storage-ruimte de piekbelasting in de input/output per seconde (IOPS) aan zonder in te hoeven leveren op prestaties? De IOPS is van grote invloed op de prestaties van virtuele desktops.

Stefan von Dreusche is Sales Director Central Europe bij DataCore Software

VDI is niet langer alleen voor grote bedrijven

De tijd dat VDI alleen voor grote bedrijven was weggelegd is verleden tijd. Leveranciers bieden oplossingen die specifiek op middelgrote en kleine bedrijven zijn gericht. Door kritisch naar de bijkomende kosten voor onder andere storage van oplossingen te kijken, kan ook het MKB profiteren van de voordelen van VDI.