Grote ondernemingen hebben Big DevOps nodig om innovatief te zijn

273129_h_ergb_s_gl

door Marco van Lieverloo |

 

Hoe vaker organisaties een DevOps-strategie inzetten, hoe meer ik mij ervan bewust word dat de behoefte aan een dergelijke methode groeiende is. Zeker om innovatiever en sneller te zijn dan hun concurrenten. Het pakt immers fundamentele problemen aan waar elke IT-organisatie mee te maken heeft. De inzet van DevOps hangt echter grotendeels af van de grootte van de organisatie. Grote ondernemingen hebben dan ook Big DevOps nodig willen zij hun concurrentiepositie versterken.

Senior executives geven al aan dat zij de samenwerking en communicatie tussen development- en operations-afdelingen verbeteren via DevOps-methodologie. Maar toch is het voor veel bedrijven nog onbekend terrein. Ik merk dat organisaties DevOps, net zoals ITIL vroeger, proberen te rekken om het voor meerdere handelingen te kunnen inzetten, in plaats van het te gebruiken op de manier zoals het bedoeld is. Organisaties kunnen het daarom niet toepassen zonder fundamentele compromissen te sluiten. Maar wie met de stroom mee wilt, moet bereid zijn om zich aan te passen.

Verschil van inzicht

Hoe groter de organisatie, hoe groter de impact van DevOps. Complexe IT-bedrijven hebben daarnaast een andere kijk op zowel development als operations dan kleinere bedrijven. Met name wanneer het gaat om bestaande complexe legacy-applicaties, want:

  • Ze zijn niet even flexibel en hebben niet hetzelfde persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel als een kleiner of minder complexe organisatie.
  • Ze zijn niet in staat een nieuwe code in te voeren en even het systeem stil te leggen om op terug te vallen als het misgaat.
  • Ze hebben zelden teams die specifiek gericht zijn op Development of Operations.
  • Ze kunnen ontwikkelaars niet bij de productie van data toelaten, laat staan hen die data te laten kopiëren naar hun laptop voor ontwikkeling en testing.
  • Ze kunnen niet zomaar aan ontwikkelaars vragen om te allen tijde stand-by te staan totdat de software geïnstalleerd is.
  • ‘Developers’ en ‘Operators’ kunnen niet op één afdeling worden ondergebracht, omdat het ene team 24/7 in zeven datacenters werkt, terwijl het andere team zestien uur per dag op twaalf verschillende locaties werkzaam is.
  • Grote organisaties hebben heel andere eisen op het gebied van veiligheid en compliance.

Andere planning

Marco van Lieverloo is Country Manager bij CA Technologies in Nederland

Tevens moeten grote bedrijven heel anders met hun planning omgaan. Dit ligt simpelweg in de aard van het beestje; er zijn meer stakeholders en de impact van een verandering is groter dan in een kleiner complex bedrijf. Interne complexiteit vereist dan uiteraard een meer uitgebreide planning, aangezien het met meerdere veranderlijke aspecten moet omgaan. Die planning is bovendien van cruciaal belang. Want hoewel ze met veel stakeholders rekening moeten houden, blijft ‘continuous release’ en ‘continuous integration’ gewoon onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. In kleinere organisatie met multidisciplinaire teams kan DevOps integraal omgaan met deze workflow, maar in grote ondernemingen zijn het allemaal aparte eilandafdelingen.

Een DevOps-strategie moet dus qua grootte, structuur en toepassing wel geschikt zijn voor het soort organisatie. Zoek daarom eerst goed uit wat er binnen het bedrijf mogelijk is.

 
Lees ook
DSM verbetert klantervaring met SAP Commerce Cloud

DSM verbetert klantervaring met SAP Commerce Cloud

De end-of-life van een vijftien jaar oude besteltool was voor DSM Nutritional Products het uitgelezen moment om de klantbeleving in het onlinedomein volledig te herzien. Samen met partner Accenture Interactive werd een nieuwe portal gerealiseerd op basis van SAP Commerce Cloud. Een portal die het eenvoudiger maakt om zaken te doen met DSM, en de k1