Zorginnovaties versnellen in de virtuele wereld

DS1

Innoveren in de zorg duurt lang omdat alle betrokkenen tot voor kort moeilijk multidisciplinair met elkaar konden samenwerken. Dassault Systèmes helpt zorginnovaties te versnellen door iedereen tegelijkertijd in een virtuele kopie van de echte wereld met elkaar te laten samenwerken, experimenteren en testen via het 3DEXPERIENCE innovatieplatform. Een voorbeeld van zo’n innovatie is het Living Heart project, waaraan al ruim 100 organisaties en hartspecialisten uit 24 landen meewerken, waaronder de Belgische startup FEops. 

3DEXPERIENCE Lab

Eind vorig jaar presenteerde Dassault Systèmes in Parijs 26 startups die worden ondersteund via het zogeheten 3DEXPERIENCE Lab. Dat is een open innovatie- en acceleratorprogramma geïnitieerd en ondersteund door Dassault Systèmes, met als doel de innovatiecyclus in verschillende markten te versnellen. Bijna de helft van alle startups is gericht op de zorg, variërend van Living Heart, het open source simulatiemodel van een kloppend hart, tot een compact apparaat voor het vroegtijdig ontdekken van huidkanker, een smartwatch voor mensen met diabetes en digitale orthopedie. Dassault Systèmes is een wetenschappelijk bedrijf dat al jarenlang oplossingen levert voor het sneller ontwikkelen van zorginnovaties, alleen tot voor kort amper zichtbaar. Met het in Parijs aan journalisten, klanten en partners gepresenteerde 3DEXPERIENCE Lab-programma, het onlangs overgenomen bedrijf Medidata en een groeistrategie voor de zorgmarkt komt daar snel verandering in. 

Innovatiecyclus versnellen via de cloud

Innovaties zijn in veel kortere tijd te ontwikkelen en op de markt te brengen als iedereen op elk gewenst moment en op elke benodigde locatie tegelijkertijd toegang heeft tot alle beschikbare data en applicaties.  Dat is mogelijk via Dassault Systèmes’ cloudgebaseerde 3DEXPERIENCE-platform, dat al jarenlang wereldwijd wordt gebruikt door grote en kleine organisaties in elf verschillende markten, waaronder de automobiel-, hightech- en luchtvaartindustrie. Dus locatie-onafhankelijk multidisciplinair parallel samenwerken aan hetzelfde ontwerp of prototype en bijbehorende data, in plaats van serieel. Een ander belangrijk voordeel van deze online samenwerkingsomgeving is het feit dat mogelijke oplossingen en toepassingen uitvoerig en snel virtueel te testen zijn, zonder allerlei beperkingen uit de fysieke wereld.    

Living Heart

Het meest bekende initiatief dat via het 3DEXPERIENCE Lab-programma wordt ondersteund is het Living Heart Project. Vijf jaar na de start hiervan gebruiken ruim 100 organisaties in 24 landen deze digitale tweeling van een kloppend mensenhart voor allerlei onderzoeksprojecten, opleidingsdoeleinden, het ontwikkelen van gepersonaliseerde stents en klinische tests. Daartoe behoren ook een aantal onderzoekers en bedrijven uit België en Nederland. Living Heart wordt sinds 2014 door de FDA in de Verenigde Staten erkend als hulpmiddel voor het ontwikkelen en testen van medische innovaties en deze erkenning is afgelopen najaar verlengd voor de volgende fase van vijf jaar. Inmiddels zijn op basis van het Living Heart simulatiemodel al diverse praktische toepassingen ontwikkeld, waaronder door het Belgische FEops. 

DS2

FEops

FEops uit Gent heeft als missie voorspellende, gepersonaliseerde modellerings- en simulatieoplossingen voor hartinterventies te creëren. Deze worden gebruikt door fabrikanten van medische hulpmiddelen om sneller betere producten op de markt te brengen en door artsen om hun operaties beter voor te bereiden.  Op de CSI 2019 beurs in Frankfurt over hartinterventies hebben artsen de FEops HEARTguide een award toegekend voor veelbelovende technologie voor het verbeteren van de gezondheid van patiënten.  HEARTguide bevat vooral simulaties en workflows voor transcatheter aortaklep implantaties (TAVI) en links atrial appendage occlusion (LAAO) procedures. Via het 3DEXPERIENCE Lab-programma vergroot FEops haar schaalbaarheid en de toegang tot geavanceerde simulatietechnologie en machine learning. 

Preventieve innovaties

Een aantal zorginnovaties die tijdens de 3DEXPERIENCE Lab persbijeenkomst zijn gepresenteerd richt zich vooral op preventie. De Franse startup DAMAE Medical heeft bijvoorbeeld een handformaat imaging apparaat ontwikkeld voor het diagnosticeren van huidkanker met behulp van optische biopten. Het eveneens Franse bedrijf BioSerenity ontwikkelt slim ‘ondergoed’, dat tijdens klinische trials of langdurige observaties van patiënten te gebruiken is voor het monitoren van diverse lichaamsfuncties. Het bedrijf PKvitality ontwikkelt een speciale smartwatch voor het continu monitoren van de bloedsuikerspiegel van diabetici.