Zorgen bitcoins voor een revolutie op identity-gebied?

1396955_49065589

door Robbert Hoeffnagel |

Steeds meer mensen gebruiken hun accounts bij Facebook, Google of Twitter als manier om in te loggen op andere websites en cloud services. Helemaal fout, vindt venture capitalist Fred Wilson van USV. We hebben juist een ‘distributed identity’ nodig. Precies - op basis van een bitcoins-achtig protocol.

Natuurlijk is het handig. Via een simpel mechanisme als Facebook Connect is het heel eenvoudig om een account te regelen op een website of daar in te loggen. Maar handig is niet altijd verstandig. Want wat we in feite doen, zo stelt venture capitalist Fred Wilson, is dat we dit soort social media-netwerken daarmee toegang geven tot al onze informatie.

Blockchain identity

Hij voorspelde al eerder dat er een bitcoin-achtig protocol zou worden ontwikkeld waarmee we wereldwijd en zonder tussenkomst van een specifieke aanbieder onze identiteit kunnen regelen.

OneName

Die voorspelling lijkt inmiddels te zijn uitgekomen. Onder de naam ‘OneName’ is een startup opgestaan die via een blockchain-achtige manier heeft bedacht om ons in staat te stellen onze identiteit te regelen. Dat gebeurt niet door - zoals bij Facebook of Google - als een soort centrale locatie voor identiteitsgegevens op te treden, maar juist door een gedistribueerd model aan te bieden. De enige persoon of partij die onze identiteit vervolgens nog controleert of beheert zijn wij zelf.

Bewijzen

Klinkt mysterieus? Dat valt mee. Net als we via het bitcoin-protocol - zeg maar - geld kunnen sturen of van iemand anders kunnen ontvangen zonder dat we die persoon behoeven te kennen, doet OneName dit voor identiteiten. Op de site kan iedereen een identiteit aanmaken, waarna deze publiekelijk bewezen moet worden. Ook dat kan via de website worden geregeld. Vervolgens kan ik u mijn op deze manier verkregen identiteit geven, waarna u mij bijvoorbeeld geld ind e vorm van bitcoins kunt sturen. Geen bank of centrale website voor nodig.

Proberen

Het aantal mensen dat via OneName een identiteit heeft geregeld. Hier is mijn identiteit. Eerst meer weten? Lees dan dit artikel eens. USV is overigens een investeerder in deze startup.

 
Meer over
Lees ook
Hoe toepasbaar is blockchain?

Hoe toepasbaar is blockchain?

De laatste tijd is er veel te doen rond blockchain, een nieuwe technologie voor transactieverkeer die de nu gebruikte handels-, verzekerings-, en betalingssystemen ingrijpend kan veranderen. De bekendste toepassing van blockchain is momenteel bitcoin, een blockchainalternatief voor geld. Er zijn echter veel meer toepassingen denkbaar waar de techn1