Zorgen bitcoins voor een revolutie op identity-gebied?

1396955_49065589

door Robbert Hoeffnagel |

Steeds meer mensen gebruiken hun accounts bij Facebook, Google of Twitter als manier om in te loggen op andere websites en cloud services. Helemaal fout, vindt venture capitalist Fred Wilson van USV. We hebben juist een ‘distributed identity’ nodig. Precies - op basis van een bitcoins-achtig protocol.

Natuurlijk is het handig. Via een simpel mechanisme als Facebook Connect is het heel eenvoudig om een account te regelen op een website of daar in te loggen. Maar handig is niet altijd verstandig. Want wat we in feite doen, zo stelt venture capitalist Fred Wilson, is dat we dit soort social media-netwerken daarmee toegang geven tot al onze informatie.

Blockchain identity

Hij voorspelde al eerder dat er een bitcoin-achtig protocol zou worden ontwikkeld waarmee we wereldwijd en zonder tussenkomst van een specifieke aanbieder onze identiteit kunnen regelen.

OneName

Die voorspelling lijkt inmiddels te zijn uitgekomen. Onder de naam ‘OneName’ is een startup opgestaan die via een blockchain-achtige manier heeft bedacht om ons in staat te stellen onze identiteit te regelen. Dat gebeurt niet door - zoals bij Facebook of Google - als een soort centrale locatie voor identiteitsgegevens op te treden, maar juist door een gedistribueerd model aan te bieden. De enige persoon of partij die onze identiteit vervolgens nog controleert of beheert zijn wij zelf.

Bewijzen

Klinkt mysterieus? Dat valt mee. Net als we via het bitcoin-protocol - zeg maar - geld kunnen sturen of van iemand anders kunnen ontvangen zonder dat we die persoon behoeven te kennen, doet OneName dit voor identiteiten. Op de site kan iedereen een identiteit aanmaken, waarna deze publiekelijk bewezen moet worden. Ook dat kan via de website worden geregeld. Vervolgens kan ik u mijn op deze manier verkregen identiteit geven, waarna u mij bijvoorbeeld geld ind e vorm van bitcoins kunt sturen. Geen bank of centrale website voor nodig.

Proberen

Het aantal mensen dat via OneName een identiteit heeft geregeld. Hier is mijn identiteit. Eerst meer weten? Lees dan dit artikel eens. USV is overigens een investeerder in deze startup.

 
Lees ook
SAP-blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant (video)

SAP-blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant (video)

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie van SAP de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis 'van oceaan tot bord' verwerkt. Hiermee speelt het bedrijf in op de...

Akamai en MUFG kondigen op blockchain gebaseerd betaalnetwerk aan

Akamai en MUFG kondigen op blockchain gebaseerd betaalnetwerk aan

Akamai Technologies en MUFG hebben plannen onthuld voor een nieuw, op blockchain gebaseerd, online betaalnetwerk. Het netwerk biedt next-generation schaalbaarheid en responsiviteit voor betaaltransacties. Het hyperscale-betaalnetwerk wordt ondersteund door een nieuw ontwikkelde blockchain-architectuur die meer dan één miljoen transacties per seconde...

Snelle betalingsverwerking via blockchain-technologie

Snelle betalingsverwerking via blockchain-technologie

Colt Technology Services en PCCW Global hebben samen met blockchain-startup Clear aangetoond dat met blockchain-technologie de benodigde tijd voor de verrekening van inter-carrier kosten van uren tot minuten kan worden gereduceerd. Het doel van dit Proof of Concept (PoC) was om vast te stellen of de voordelen van blockchain-technologie ook konden worden...