Versuni migreert naar 'wall-to-wall' SAP-omgeving in slechts 18 maanden

Versuni-700

 

Na de verkoop van Domestic Appliances door Koninklijke Philips in 2021, begon het nieuwe zelfstandige bedrijf Versuni aan een reis om in slechts 18 maanden tijd een geheel nieuw technologielandschap te creëren. Met RISE with SAP en Tata Consultancy Services (TCS) als strategische partner slaagde Versuni erin om in 55 landen op tijd te migreren naar een 'wall-to-wall’ SAP-omgeving. Met SAP S/4HANA als solide basis voor innovatie en groei.

“Versuni begint een nieuw hoofdstuk nadat we verder zijn gegaan als een onafhankelijk bedrijf”, zegt Henk S. de Jong, CEO bij Versuni. “We zijn toegewijd om de best mogelijke oplossingen te leveren voor onze consumenten en klanten en zullen blijven verrassen met innovaties die het leven thuis beter, gemakkelijker en gezonder maken. En terwijl we onze reis voortzetten, bouwen we een organisatie die modern, flexibel en digitaal is en die ons in staat stelt onze marktleiderspositie uit te breiden en nieuwe kansen te verkennen. Onze partner SAP helpt ons om dit te realiseren.”

"Het overkoepelende doel is om onze organisatie te transformeren tot een die zich echt richt op levenslange betrokkenheid bij onze consumenten. Dankzij de nieuwste technologieën kunnen we onze consumenten snellere en betere service bieden", aldus Corine Adams, CIO van het bedrijf. "Consumenten staan centraal in al onze beslissingen en wij willen hun behoeften vertalen naar nieuwe, innovatieve producten. Daarom is het essentieel dat we goed begrijpen wat zij willen."

Vanaf nul beginnen

Een nieuw landschap moet die inzichten bieden. Maar dat landschap plaatste Versuni volgens Adams ook voor een grote uitdaging. Binnen slechts 18 maanden moest er een solide basis zijn - een ‘minimum viable product’ - voor de bedrijfsvoering en de verdere groei van het bedrijf. “Tegelijkertijd beschouwden we deze uitdaging als een unieke kans om helemaal opnieuw te kunnen beginnen. Een greenfield-aanpak bood ons de unieke kans om industriestandaard processen en werkmethoden te implementeren."

Programma Exuviate

Om dit te bereiken, lanceerde Versuni het programma Exuviate. Dit is een verwijzing naar het proces waarbij dieren zoals insecten, reptielen en sommige zoogdieren hun oude, te krappe huid of schaal afschudden om ruimte te maken voor groei. Het programma ging uit van de principes ‘SAP, tenzij’ en ‘cloud, tenzij’, en maakte voor de transitie naar ERP in de cloud gebruik van RISE with SAP. Doel is om een bedrijf te creëren dat digitaal gericht is en met datagedreven besluitvorming innovatie en groei stimuleert.

"We vertrouwen al meer dan 30 jaar op SAP en we kunnen geen betere partner bedenken om ons voor te bereiden op het volgende hoofdstuk in onze reis", vertelt Adams. "Door gebruik te maken van SAP's suite van toepassingen kunnen we profiteren van geïntegreerde end-to-end processen, robuust gegevensbeheer en geavanceerde analyses en artificial intelligence. Die componenten zijn essentieel voor het stimuleren van innovatie, operationele efficiëntie en betere inzichten."

Tata Consultancy Services (TCS) werd geselecteerd als partner voor de implementatie van de oplossing. Adams: “De expertise en flexibiliteit van TCS, in combinatie met hun grondige begrip van onze missie, maakten hen de perfecte partner."

Grootste programma ooit

“Onze grootste uitdaging was om binnen een zeer krappe termijn van achttien maanden de basis te leggen voor het runnen en opschalen van ons bedrijf", schetst Adams. "We hebben elk systeem, van e-mail tot boekhouding, van marketing tot productie en supplychain tot klantgerichte systemen vervangen of verwijderd. Dit is het grootste programma in zijn soort - waar dan ook, in welke branche dan ook."

Het programma omvatte onder meer de implementatie van 40 nieuwe netwerken, de vervanging van 4.700 laptops en desktops, ruim 60 nieuwe cloudapplicaties, de migratie van meer dan 300 gegevensobjecten en het herontwerp van 400 rapporten en 3.500 processen.

Wereldwijd live in één ‘go’

In nauwe samenwerking met SAP en TCS slaagde Versuni erin om binnen de gestelde termijn de overstap te maken naar de SAP Best of Suite. Op 1 mei 2023 ging Versuni live met de nieuwe omgeving, en dat wereldwijd in één ‘go’. Adams: "Met SAP S/4HANA Cloud, private edition als kern van onze volledige SAP-omgeving zijn we goed op weg om het moderne bedrijf te worden dat we moeten zijn."

Basis voor innovatie

Dit transformatieprogramma heeft Versuni de SAP Innovation Award 2023 in de categorie Industry Leader opgeleverd voor het stimuleren van innovatie en het leveren van klantwaardetransformerende oplossingen.

“Deze digitale transformatie helpt ons om consumenten een superieure klantervaring te bieden”, zegt De Jong. "En om mensen te helpen om van hun huis een thuis te maken.”

Lees ook
Marel legt solide basis voor groei met SAP S/4HANA-implementatie

Marel legt solide basis voor groei met SAP S/4HANA-implementatie

De omzet van een businessunit in een paar jaar tijd bijna verdrievoudigen. Met die ambitie in het achterhoofd neemt

Shimano Europe implementeert SAP BTP voor snellere klantintegratie

Shimano Europe implementeert SAP BTP voor snellere klantintegratie

Als leverancier wil je een nieuwe zakelijke klant zo snel mogelijk inzage in informatie kunnen geven, zoals in bijvoorbeeld voorraadgegevens, gedetailleerde productinformatie en de leveringsstatus. Shimano Europe slaagde er met behulp van het SAP Business Technology Platform (BTP) in om de ‘onboardingtijd’ te halveren.

Streamingplatform WaterBear benut SAP Emarsys

Streamingplatform WaterBear benut SAP Emarsys

Hoe zorg je ervoor dat abonnees na het kijken van een indrukwekkende documentaire een petitie ondertekenen? Of bijvoorbeeld doneren aan een goed doel? Met behulp van onder andere SAP Emarsys zet WaterBear geïnspireerde kijkers aan tot actie.