'Verminderen van IT-uitgaven maakt investeringen in digitale transformatie mogelijk'

digitale-transformatie-pixabay-geralt

"Het verminderen van IT-uitgaven is een kwestie van discipline. Dat dienen organisaties zich te realiseren. Het niet opletten voor IT-kostenefficiëntie kan nooit worden gerechtvaardigd. De besparingen die het oplevert, kunnen vervolgens weer in digitale transformaties worden gestoken." Dat stelt Erik Beulen, hoogleraar Information Management aan TIAS School for Business and Society, in zijn inaugurele reden die hij heeft uitgesproken op vrijdag 19 januari om 16.15 uur bij Tilburg University.

Beulen is van mening dat Chief Information Officers (CIO’s) zich dienen te concentreren op het initiëren en managen van digitale transformatie. Digitale transformaties maken gebruik van nieuwe technologieën, zoals big data, blockchain, Internet of Things en robotica. Architectuur, governance, cloud computing en DevOps zijn noodzakelijk bij het integreren van deze nieuwe technologieën in producten en diensten. Daarmee stellen CIO’s de concurrentie positie van hun organisatie veilig.

CIO's zijn essentie bij digitale transformaties

"Het is uitgesloten om Chief Information Officers slechts verantwoordelijk te maken voor het beheer van datacenters, laptops en pc’s", aldus Beulen. CIO’s zijn volgens de hoorleraar essentieel bij de implementatie van digitale transformaties. Business executives hebben immers technische innovators en bewakers van de IT-architectuur nodig.

Naast architectuur vindt Beulen governance belangrijk: "Chief Information Officers kunnen het beste een uitgebalanceerd team samenstellen en investeren in loopbaanontwikkeling van individuele teamleden." Daarnaast vindt hij een zakelijk instinct belangrijk. "Partnerschappen met zowel bedrijven als universiteiten moeten worden opgebouwd en onderhouden. Bovendien zal aandacht voor processen lonen. Het belang van technologisch leiderschap – en dus van CIO’s – neemt in het komende decennium alleen maar toe."

De volledige tekst van de rede is hier te vinden.

Lees ook
Onderzoek Dassault Systèmes: life sciences-sector heeft na Covid-19 behoefte aan ‘virtual twins’

Onderzoek Dassault Systèmes: life sciences-sector heeft na Covid-19 behoefte aan ‘virtual twins’

De Covid 19-pandemie heeft tot nieuwe inzichten geleid over de vraag hoe de markt voor life sciences functioneert en hoe deze sector massaal digitale transformatie heeft omarmd. Dat blijkt uit deels in Nederland uitgevoerd onderzoek van Dassault Systèmes naar de toekomst van life sciences.

MCS organiseert de Smart Week of IoT in april

MCS organiseert de Smart Week of IoT in april

MCS organiseert de ‘Smart Week of IoT’ van 20 tot en met 23 april. Tijdens dit evenement zijn er iedere dag themasessies over de belangrijkste IoT-onderwerpen van nu. Onderwerpen die aan bod komen, zijn: Smart Building, Smart Infra, Smart Energy, de omschakeling van Telecom/ICT system integrator naar IoT System Integrator en een update over Privat1

Cegeka Data Solutions van start in Nederland

Cegeka Data Solutions van start in Nederland

De integratie van de in mei 2020 door Cegeka overgenomen dataspecialist Finavista is voltooid. Per 1 maart gaat Finavista verder als Cegeka Data Solutions, waarin alle data-gerelateerde activiteiten van Cegeka in Nederland zijn gebundeld.