Twee derde IT-professionals overtuigd van thuiswerken

werkplek-desktop-computer

Twee derde van de IT-experts wereldwijd staat positief tegenover thuiswerken, en bij ruim 60% van hen heeft dat geleid tot een betere werk-privébalans. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Matrix42, wereldwijd leverancier van digital workspace-oplossingen, naar hoe wereldwijd gedacht wordt over werken op afstand. In samenwerking met het onderzoeksbureau YouGov ondervroeg Matrix42 zo'n 4.000 IT-professionals en kantoormedewerkers (zowel leidinggevend als uitvoerend) in de Verenigde Staten en Europa.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de IT-professionals (44%) een verbetering ziet in de IT-vaardigheden van medewerkers sinds thuiswerken in veel situaties de norm is geworden. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de IT-apparatuur; 40% van de IT-professionals geeft aan dat deze sterk verbeterd is als gevolg van het thuiswerkbeleid. Toch kijken IT-professionals ook met een kritisch oog naar werken op afstand: meer dan de helft van de ondervraagde IT-professionals verwacht bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden te krijgen dan in hun functieomschrijving staat. Daarnaast ziet een derde van de IT-professionals onvoldoende toezicht op resultaat van werk en een gebrek aan technologische eisen als een argument voor de onuitvoerbaarheid van werken op afstand.
 
Het onderzoek laat verder zien dat ongeveer de helft van alle ondervraagden voorstander is van een hybride werkmodel, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de zakelijke wereld zal overstappen op volledig thuiswerken. Behalve dat de optimale voorwaarden om op afstand te kunnen werken nog niet overal zijn gecreëerd, is maar liefst 67% van alle respondenten geen voorstander van een volledig remote werkmodel. Een verstoorde werk-privébalans is hiervoor de belangrijkste reden.
 
Al met al is er veel steun voor hybride werkmodellen. Volgens het onderzoek van Matrix42 valt er ook veel te zeggen voor hybride oplossingen vanuit een bedrijfsperspectief:
  • 21% van de respondenten verwacht een verslechtering in samenwerking wanneer een groot deel van de werknemers vanuit huis werkt.
  • Over het algemeen is 18% van de respondenten bereid werken op afstand te accepteren als er thuiskantooropties beschikbaar zijn.
  • Twee derde van de IT-professionals meldt een verbetering van het evenwicht tussen werk- en privéleven. Van alle respondenten is 47% het eens met die bevinding.
"De afgelopen anderhalf jaar hebben laten zien dat hybride werken niet alleen een grote impact heeft op werknemers, maar ook op IT-afdelingen," zegt Cees Broer, Area Sales Director Northern Europe van Matrix42. "Het zijn de IT-professionals die van alle respondenten de grootste verandering in hun dagelijkse werk ervaren. Tegelijkertijd wordt het werk van de IT-afdeling ook meer opgemerkt. Ruim een derde van de IT’ers is ervan overtuigd dat IT-specialisten belangrijker zijn geworden binnen organisaties. En dat het thuiswerken IT-professionals geen windeieren legt, blijkt uit het feit dat 81% van hen aangeeft productiever te zijn door het thuiswerken.”
 
Over het onderzoek
Matrix42 heeft in samenwerking met het markt- en opinieonderzoeksinstituut YouGov in mei 2021 zo'n 4.000 managers, IT-professionals en werknemers zonder managementverantwoordelijkheid in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ondervraagd over het thema werken op afstand. U kunt het volledige onderzoeksrapport hier lezen.
 
Over Matrix42
Matrix42 helpt organisaties de werkplek van hun werknemers te digitaliseren en veiliger te maken. Haar Digital Workspace Experience-software beheert apparaten, applicaties, processen en diensten eenvoudig, veilig en compliant. De innovatieve software integreert naadloos fysieke, virtuele, mobiele en cloudgebaseerde werkomgevingen in bestaande infrastructuren. Matrix42 AG heeft zijn hoofdkantoor in Frankfurt, Duitsland, en verkoopt en implementeert wereldwijd softwareoplossingen met lokale en wereldwijde partners. Ga voor meer informatie naar: www.matrix42.com.
Lees ook
Vier tips voor het mkb: zo blijf je concurrerend in een snel veranderende markt

Vier tips voor het mkb: zo blijf je concurrerend in een snel veranderende markt

Mkb-organisaties zijn van nature altijd al bezig om elke kans te grijpen om de concurrentie voor te blijven. De afgelopen twee jaar is de behoefte om voorop te blijven lopen verder versterkt. Een belangrijke horde is op dit moment de overstap naar remote of hybride werken, vooral vanwege krappe budgetten en een snel veranderende markt voor werknem1

Dynabook: Vier tips voor meer werknemersbetrokkenheid in de zorg in tijden van hybride werken

Dynabook: Vier tips voor meer werknemersbetrokkenheid in de zorg in tijden van hybride werken

Sinds 2020 zijn zorgverleners gewend geraakt aan het gebruik van digitale hulpmiddelen om zorg op afstand te verlenen. Dit geldt met name op het vlak van preventieve zorg, geestelijke gezondheidszorg en de medische nazorg. Maar naarmate de overgang naar hybride manieren van werken zich in de hele zorgsector voortzet, rijzen er veel vragen over wat1

Hybride werken is véél meer dan thuis inloggen op je laptop

Hybride werken is véél meer dan thuis inloggen op je laptop

Het werken op andere plekken dan op kantoor stelt IT-afdelingen van bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Concepten, processen en technologie die oorspronkelijk ontwikkeld is om alleen ‘at the office’ gebruikt te worden, moet nu ook op afstand bereikbaar zijn. Een groot kantoor wordt ingewisseld voor honderden – zo niet duizenden – thuiskantoren. Daa1