Tijdelijke arbeid geeft impuls aan innovatie en mobiliteit

273129_h_ergb_s_gl

door Joost Fortuin |

Page Personnel interviewde wereldwijd meer dan 13.000 werkgevers en professionals over tijdelijke arbeid en interim management. Werkgevers zien vooral de flexibiliteit en de effectiviteit op de korte termijn als voordelen, maar ook de werknemers omarmen tijdelijke arbeid vanwege de waardevolle ervaring die ze ermee kunnen opdoen en de mogelijke opstap die het kan bieden naar een vast contract.

De Global Temp Survey laat zien dat de vraag naar tijdelijke krachten, mede door de geboden flexibiliteit voor zowel werkgever als werknemer, in 2014 zal stijgen. 30,8 procent van de Nederlandse werkgevers verwacht dat zij dit jaar meer gebruik zullen maken van tijdelijke krachten (vergeleken met 34 procent in de rest van de wereld) en 42,2 procent verwacht dat hun gebruik van tijdelijke krachten gelijk zal blijven (vergeleken met 44,2 procent wereldwijd).

Nederland loopt voorop

Joost Fortuin is Executive Director van Page Personnel

Crisis als kapstok

Tijdelijk werk is inmiddels zo normaal geworden dat het volgens Fortuin een vast onderdeel van onze maatschappij is geworden. Tijdelijk werk werd altijd gezien als werk voor studenten of ZZPer’s die anders niet aan de bak kwamen, maar die visie is nu aan het veranderen, zo blijkt uit ons onderzoek. Tijdelijk werk is al lange tijd onderdeel van onze arbeidsmarkt, maar was altijd een beetje een taboe, omdat we een sterke traditie kennen van arbeidsbescherming. De economische crisis waar we in verkeren wordt nu gebruikt als kapstok om toe te geven dat tijdelijke arbeid de norm aan het worden is. En dat is denk ik een enorm goede ontwikkeling voor de flexibiliteit in de arbeidsmarkt: je vergroot de mobiliteit en kunt zo veel efficiënter gebruik maken van talent. Het zou onder meer kunnen helpen de hoge werkloosheid te bestrijden.

Het afgelopen jaar verkeerde de Nederlandse arbeidsmarkt in zwaar weer en steeg het aantal werklozen. Fortuin kijkt terug op 2013 als “een weerbarstig jaar waarin de bezorgdheid over de wereldwijde economie zorgde voor een verminderd vertrouwen bij werkgevers en professionals. Kandidaten waren wat terughoudender in hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging en er waren simpelweg minder vacatures. Buurlanden als Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, waar het ontslagrecht flexibeler is, herstelden sneller dan Nederland, maar gelukkig worden de signalen voor ons ook langzaam positiever.”

Voordelen

De Global Temp Survey benadert tijdelijke arbeid en interim management zowel vanuit een werkgeversperspectief als vanuit het perspectief van de kandidaat. Zo zijn er, vanuit de werkgever bekeken, diverse voordelen te identificeren voor het werken met tijdelijke krachten.

  • Voor het overgrote deel van de Nederlandse werkgevers zijn flexibiliteit (91 procent) en het inspelen op behoeftes op de korte termijn (85 procent) de voornaamste voordelen van tijdelijke arbeid (afgezet tegen 89,4 procent en 87,8 procent wereldwijd). Zij zien tijdelijke arbeid dan ook primair als een operationele HR tool.
  • Een andere reden die werkgevers aandragen voor het inhuren van tijdelijke krachten is dat het hen beter in staat stelt geschikte kandidaten te identificeren voor een vaste positie (63,3 procent in Nederland vergeleken met 75,7 procent wereldwijd). Werkgevers zien deze aanpak als een manier om potentiële nieuwkomers te testen in hun rol.

Maar ook vanuit het perspectief van de werknemer levert het onderzoek interessante resultaten op. 29,8 procent van de Nederlandse professionals kreeg een vast contract aangeboden aan het einde van een tijdelijke opdracht (vergeleken met 23,1 procent wereldwijd). Andere motieven voor Nederlandse professionals om op tijdelijke basis te werken zijn:

  • Het vergoten van de kans op een vaste baan (63,9 procent)
  • Het investeren in het zakelijke netwerk (77,1 procent)
  • Het werkzaam blijven in tijden van economische onzekerheid (69,4 procent)
  • Het opdoen van professionele ervaring (67,7 procent)
 

Joost Fortuin is Executive Director van Page Personnel