TCO Certified leidt de weg naar veilige chemicaliën in elektronica

TCO Certified 280210

TCO Certified heeft een revolutie teweeggebracht in het gebruik van chemische stoffen in gecertificeerde IT-producten door de toonaangevende lijst voor veiligere alternatieven op te stellen. In 2021 zal de TCO Certified Accepted Substance List worden uitgebreid met proceschemicaliën die worden gebruikt bij de productie van IT-producten. Zo worden werknemers in de toeleveringsketen beschermd. 
 
Momenteel zijn er 352.000 chemische stoffen en mengsels van chemische stoffen in omloop, waarvan tienduizenden worden verwerkt in IT-producten.  
 
"Gedurende onze bijna 30 jaar in duurzame IT hebben we gezien dat het niet genoeg is om dingen te verbieden die slecht zijn. Dit leidt vaak tot een kat-en-muisspel, waarbij iets wat verboden is, wordt vervangen door iets anders dat net zoveel schade veroorzaakt, of erger. Ook de wetgeving loopt achter, dus het is belangrijk dat je een stap vooruitdenkt. En dat is waar wij in actie komen", zegt Sören Enholm, CEO van TCO Development, de organisatie achter TCO Certified - de wereldleider op het gebied van duurzaamheidscertificering voor IT-producten.  
 
Gevaarlijke stoffen die in IT-producten en bij de productie van IT-producten worden gebruikt, vormen allerlei risico's voor de volksgezondheid en het milieu. Volgens een wereldwijd VN-rapport uit augustus 2018, dat alle industrieën bestrijkt, sterft elke vijftien seconden een werknemer als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. 
 
"Met onze TCO Certified Accepted Substance List houden we gevaarlijke chemicaliën uit het milieu, en door nu ook proceschemicaliën aan de lijst toe te voegen bieden we een oplossing om werknemers die gecertificeerde producten maken te beschermen", vervolgt Enholm. 
 
Het beoordelen van stoffen voordat ze worden gebruikt is de enige veilige manier. Met de TCO Certified Accepted Substance List wordt een chemische stof beschouwd als een stof met een hoog risico totdat het tegendeel is bewezen. De TCO Certified Accepted Substance List is dynamisch en opgenomen stoffen kunnen opnieuw worden beoordeeld wanneer nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan.  
 
"De TCO Certified Accepted Substance List is onze bijdrage aan zowel de industrie als de samenleving. De lijst is namelijk openbaar en voor iedereen beschikbaar, ongeacht de industrie of het product", besluit Enholm. 
 
Meer informatie over de TCO Certified Accepted Substance List is beschikbaar in het rapport Impacts and Insights: Navigating the Sustainable IT Revolution. 
 

Op weg naar duurzame IT-producten 

 
Met meer dan dertig jaar ervaring is TCO Certified de wereldleider op het gebied van duurzaamheidscertificering voor IT-producten. Onze uitgebreide criteria zijn ontworpen om sociale verantwoordelijkheid en milieuverantwoordelijkheid te stimuleren gedurende de gehele levenscyclus van het product. De certificering omvat elf productcategorieën, waaronder beeldschermen, computers en mobiele apparaten, en de naleving ervan wordt zowel voor als na de certificering onafhankelijk gecontroleerd. 
Meer over
Lees ook
Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect kondigt de Europese uitbreiding van Reveal EV-mogelijkheden aan en de nieuwe Electric Vehicle Suitablility Tool. Deze tool laat klanten zien hoe ze geld besparen en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen door het overstappen op elektrische voertuigen (EV).

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn heeft recent een samenwerkingsovereenkomst getekend met Worldfavor, een bedrijf dat zich volledig inzet voor duurzame transformatie van bedrijven. Dit partnership is bedoeld om Nilörn’s digitale platform, Nilörn:CONNECT, compleet te maken. Dit zal het aanbod aan klanten verbeteren en de reis naar het ‘Digital Product Passport’ beter onderst1

Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Nederlandse leidinggevenden nemen concrete actie voor duurzaamheid, maar er zijn nog obstakels voor langetermijnsucces. Gebrek aan financiering is daarbij de grootste zorg. Dat is de belangrijkste conclusie voor Nederland uit de Environmental Sustainability Study 2023 (Wave 3). Dit onderzoek van SAP analyseerde de houding en het gedrag van bedrijv1