TCO Certified leidt de weg naar veilige chemicaliën in elektronica

TCO Certified 280210

TCO Certified heeft een revolutie teweeggebracht in het gebruik van chemische stoffen in gecertificeerde IT-producten door de toonaangevende lijst voor veiligere alternatieven op te stellen. In 2021 zal de TCO Certified Accepted Substance List worden uitgebreid met proceschemicaliën die worden gebruikt bij de productie van IT-producten. Zo worden werknemers in de toeleveringsketen beschermd. 
 
Momenteel zijn er 352.000 chemische stoffen en mengsels van chemische stoffen in omloop, waarvan tienduizenden worden verwerkt in IT-producten.  
 
"Gedurende onze bijna 30 jaar in duurzame IT hebben we gezien dat het niet genoeg is om dingen te verbieden die slecht zijn. Dit leidt vaak tot een kat-en-muisspel, waarbij iets wat verboden is, wordt vervangen door iets anders dat net zoveel schade veroorzaakt, of erger. Ook de wetgeving loopt achter, dus het is belangrijk dat je een stap vooruitdenkt. En dat is waar wij in actie komen", zegt Sören Enholm, CEO van TCO Development, de organisatie achter TCO Certified - de wereldleider op het gebied van duurzaamheidscertificering voor IT-producten.  
 
Gevaarlijke stoffen die in IT-producten en bij de productie van IT-producten worden gebruikt, vormen allerlei risico's voor de volksgezondheid en het milieu. Volgens een wereldwijd VN-rapport uit augustus 2018, dat alle industrieën bestrijkt, sterft elke vijftien seconden een werknemer als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. 
 
"Met onze TCO Certified Accepted Substance List houden we gevaarlijke chemicaliën uit het milieu, en door nu ook proceschemicaliën aan de lijst toe te voegen bieden we een oplossing om werknemers die gecertificeerde producten maken te beschermen", vervolgt Enholm. 
 
Het beoordelen van stoffen voordat ze worden gebruikt is de enige veilige manier. Met de TCO Certified Accepted Substance List wordt een chemische stof beschouwd als een stof met een hoog risico totdat het tegendeel is bewezen. De TCO Certified Accepted Substance List is dynamisch en opgenomen stoffen kunnen opnieuw worden beoordeeld wanneer nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan.  
 
"De TCO Certified Accepted Substance List is onze bijdrage aan zowel de industrie als de samenleving. De lijst is namelijk openbaar en voor iedereen beschikbaar, ongeacht de industrie of het product", besluit Enholm. 
 
Meer informatie over de TCO Certified Accepted Substance List is beschikbaar in het rapport Impacts and Insights: Navigating the Sustainable IT Revolution. 
 

Op weg naar duurzame IT-producten 

 
Met meer dan dertig jaar ervaring is TCO Certified de wereldleider op het gebied van duurzaamheidscertificering voor IT-producten. Onze uitgebreide criteria zijn ontworpen om sociale verantwoordelijkheid en milieuverantwoordelijkheid te stimuleren gedurende de gehele levenscyclus van het product. De certificering omvat elf productcategorieën, waaronder beeldschermen, computers en mobiele apparaten, en de naleving ervan wordt zowel voor als na de certificering onafhankelijk gecontroleerd. 
Lees ook
CEDaCI-project krijgt extra subsidie voor creëren van circulaire datacenters

CEDaCI-project krijgt extra subsidie voor creëren van circulaire datacenters

Europees internationaal onderzoeksproject Circular Economy in the Data Center Industry (CEDaCI) heeft 1,3 miljoen euro extra subsidie gekregen om zijn werk uit te breiden naar nog eens drie Europese landen. Het project heeft Ierland, België en Luxemburg toegevoegd aan zijn geografische reikwijdte, naast de oorspronkelijke landen Frankrijk, Duitsland,...

Nieuw rapport helpt IT inkopers greenwashing en valse claims te vermijden

Nieuw rapport helpt IT inkopers greenwashing en valse claims te vermijden

Bij complexe productcategorieën zoals IT lopen de sociale en milieurisico's hoog op. TCO Development, de organisatie achter TCO Certified - de duurzaamheidscertificering voor IT-producten, heeft het nieuwe rapport 'Impact and Insights: Navigating the Sustainable IT Revolution - The critical role of independent verification' gepubliceerd.

ICT-Pact: Grote stap naar circulaire smartphones en laptops

ICT-Pact: Grote stap naar circulaire smartphones en laptops

Maandag 14 juni ondertekende staatssecretaris Stientje van Veldhoven het internationale Circular and Fair ICT-Pact. Ondertekenaars zijn landen van over de hele wereld, die willen samenwerken om de productie van laptops en smartphones duurzamer, circulair en eerlijker te maken. Nederland is initiatiefnemer van het pact en België is medetrekker.