SOLIDWORKS World over kansen benutten en vormgeven

3DEXPERIENCE-specialist Dassault Systèmes organiseert jaarlijks een conferentie voor de ruim 6 miljoen gebruikers van SOLIDWORKS in de wereld. In de tweede week van februari bezochten bijna 6.000 3D-ontwerpers, engineers en hun managers SOLIDWORKS World in Dallas, waar kansen benutten en vormgeven het centrale thema was. Tijdens dit event introduceerde de tweede grootste softwareleverancier van Europa een compleet nieuw portfolio van industrie-applicaties, genaamd 3DEXPERIENCE.WORKS. Verder werd duidelijk dat we aan het begin van een industriële revolutie staan, waarin alle apparatuur, machines, software-applicaties en data met elkaar worden verbonden. 

Industry Renaissance

Gian Paolo Bassi, CEO SOLIDWORKS van Dassault Systèmes, blikte tijdens zijn opening van het event terug naar het tijdperk dat de boekdrukkunst een wereldwijde renaissance in gang zette. In de 15de eeuw maakte deze technologische ontwikkeling in Europa de verspreiding van kennis en emancipatie van burgers mogelijk. Volgens Bassi staan we nu aan het begin van een ‘Industry Renaissance’, mogelijk gemaakt door 3D-printing, IoT en wereldwijde samenwerkingsomgevingen als het 3DEXPERIENCE platform en de 3DEXPERIENCE Marketplace. Bernard Charlès, vice-voorzitter en CEO van Dassault Systèmes verduidelijkte deze introductie met zijn lange termijn visie over de toekomstige maakindustrie: de huidige industriële renaissance leidt naast het digitaliseren van alle bedrijfsprocessen tot de opkomst van nieuwe marktspelers en vernieuwende oplossingen, processen, diensten en klantexperiences. Verder krijgt de komende jaren duurzame innovatie binnen steeds meer bedrijven voorrang op de productiviteit.

GianPaoloBassi-652x434

Echte wereld verbeteren met virtuele werelden

Dassault Systèmes heeft als lange termijn missie de echte wereld te verbeteren met behulp van virtuele werelden en daarbij de mens, natuur en producten te harmoniseren. Daar geeft het bedrijf onder andere invulling aan met een innovatieplatform, online marktplaats en industrie-oplossingen die supply chains verbinden tot integraal samenwerkende ketens. Oftewel één virtueel verbonden sociale onderneming die een nieuwe manier van zakendoen mogelijk maakt, waarbij innovatie en het creëren van waarde in de industrie zowel beter als sneller mogelijk is. Tijdens SOLIDWORKS World 2019 introduceerde Charlès het nieuwe softwaremerk en portfolio van industriespecifieke applicaties 3DEXPERIENCE.WORKS, als een volgende strategische mijlpaal voor Dassault Systèmes. Met de ambitie alle taken vanaf de productontwikkeling tot en met de productie van innovaties sterk te vereenvoudigen en te versnellen, voor middelgrote en kleine bedrijven.

3DEXPERIENCE.WORKS voor MKB-bedrijven

De afgelopen jaren hebben veel grote bedrijven in de hele wereld strategische overeenkomsten met Dassault Systèmes gesloten voor hun digitale transformatie en versnellen van de innovatiecyclus met het 3DEXPERIENCE-platform. In 2018 onder andere Airbus, Boeing en GE Aviation, waardoor het businessplatform inmiddels een marktstandaard voor de luchtvaartindustrie is geworden. Via het nieuwe 3DEXPERIENCE.WORKS aanbod maakt Dassault Systèmes de oplossingen van het 3DEXPERIENCE-platform laagdrempeliger toegankelijk voor alle gebruikers van SOLIDWORKS, waarvan er veel bij MKB-bedrijven werken. In lijn met deze business development strategie is tegelijkertijd DELMIAWORKS geïntroduceerd, een eenvoudig te gebruiken ERP-oplossing voor het MKB-segment, gebaseerd op de software van het eind 2018 overgenomen IQMS. Wie Dassault Systèmes volgt weet dat CEO Bernard Charlès al ruim twintig jaar succesvol is met het maken van strategische lange termijn keuzes en invulling daarvan.

Bernard-0001-652x434

Steeds sneller innoveren

Om de komende jaren onderscheidend en concurrerend te kunnen blijven, moet elk bedrijf hun innovatiecycli verkorten. Dassault Systèmes maakt dat al bij zo’n 250.000 klanten mogelijk, met oplossingen voor twaalf verticale markten. Bernard Charlès is vanaf 1995 CEO van deze beursgenoteerde onderneming en heeft een cultuur gecreëerd waarin constante innovatie plaatsvindt. Onder zijn leiding is Dassault Systèmes uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en duurzame organisaties in de wereld. Mede daarom rangschikte Harvard Business Review Charlès eind 2018 op de 13de positie van best presterende CEO’s. Vergelijkbaar met het ‘democratiseren’ van 3D-technologie voor het ontwikkelen van innovaties na de SOLIDWORKS-overname in 1997, gaat Dassault Systèmes nu het plannen en verwerken van alle klantorders tot en met de productie en levering aanzienlijk eenvoudiger maken met het nieuwe 3DEXPERIENCE.WORKS. Wereldwijd behoren een groot aantal bedrijven tot het MKB-segment waarop Dassault Systèmes zich richt, die de komende jaren naar verwachting miljarden gaan investeren in ERP-toepassingen.

Nieuwe software voor nieuwe generatie

Om ideeën in de toekomst nog intuïtiever en sneller op de markt te kunnen brengen werkt Dassault Systèmes achter de schermen al volop aan een volledig nieuwe generatie applicaties, genaamd ‘xApps’. Tijdens SOLIDWORKS World 2018 werd daarvan het eerste resultaat genaamd xDesign geïntroduceerd, terwijl daar nu ‘xShape’ aan is toegevoegd. Beide zijn volledig gebaseerd op het werken in de cloud met mobiele apparatuur, waarmee de generatie Millennials is opgegroeid en dus ook tijdens hun loopbaan verwacht te gaan werken. Met die xApps kunnen zelfs niet-technici, zoals kunstenaars en de ondernemers van start-ups, snel creatieve ideeën vormgeven. Maar ook eenvoudig zelf in 3D uitwerken en met een druk op de knop 3D-printen. Op deze manier maakt Dassault Systèmes de modernste technologie  voor 3D-ontwerpen, -engineering, -simulatie en -visualisatie, toegankelijk voor de volgende generatie. Inclusief een doorgroeimogelijkheid naar het 3DEXPERIENCE-businessplatform, om ook in samenwerking met supply chain partners en klanten innovatiekansen te kunnen creëren en benutten.