Praat mee over artificial intelligence in NEN Platform AI

nen-logo500300

NEN heeft een Platform Artificial Intelligence opgericht. Deze groep bestaat uit geïnteresseerden met verschillende perspectieven, zoals ethiek, juridisch, technisch, inkoop en certificatie. Deelnemers krijgen de kans om over specifieke vraagstukken in wereldwijde normen en standaarden mee te praten. Op 17 december vindt de eerste bijeenkomst plaats.

De deelnemers van het platform AI krijgen eerstehands informatie van de normcommissie Artificial intelligence & big data. Zij krijgen de kans om mee te denken over specifieke vraagstukken in de wereldwijde ISO-normen, en de inhoud hiervan. Die normen gaan onder andere over het beperken van bias, het afwegen van ethische belangen in AI-toepassingen, het voeren van AI-risicomanagement, het bewaken van kwaliteit van (big) data en technische best practices voor het ontwikkelen en implementeren van AI. Bijkomend doel is het uitwisselen en opdoen van kennis over deze zaken. Tussen bijeenkomsten worden de leden van het platform per e-mail op de hoogte gehouden en kunnen zij input leveren op geselecteerde commissiedocumenten.

Platformleden

Platformleden houden zich daarnaast bezig met normen en standaarden als tool. Bijvoorbeeld over het benutten van normen in de eigen organisatie en de rol van standaarden bij (digitale) innovaties. Normcommissieleden spreken over nut en noodzaak van de AI-normen en onderling worden best practices uitgewisseld.

Platformleden zijn daarmee eerder op de hoogte van komende normen dan andere organisaties, krijgen handvatten hoe dit te benutten in de organisatie en ontvangen inhoudelijke informatie over de ontwikkelingen in artificial intelligence. 

Hoe verhoudt het platform zich tot de normcommissie?

De normcommissie is in Nederland de enige bevoegde groep experts die invloed kan uitoefenen op de wereldwijde normen bij ISO en IEC. Deze normcommissie bestaat uit ruim twintig leden, die tijd besteden aan het meeschrijven van de normen. Zij hebben toegang tot het wereldwijde netwerk experts en alle documentatie. Ook op Europees niveau worden vanaf 2021 normen ontwikkeld, specifiek in relatie tot de Europese wet en context en ook hierop heeft de Nederlandse normcommissie directe invloed.

Het platform AI is fungeert als een soort klankbordgroep van de normcommissie, maar het platform bepaalt zelf welke onderwerpen aan de orde komen. Directe invloed en toegang tot alle internationale documentatie blijft voorbehouden aan de normcommissie. Op de webpagina nen.nl/ai is meer informatie te vinden. Op 17 december vindt de eerste bijeenkomst van het platform AI plaats.

Meer informatie over het platform AI

Meer informatie en of meepraten in het platform AI? Stuur een e-mail naar Sterre Bierens, consultant KID, kid@nen.nl  of kijk op www.nen.nl/ai.

Lees het bericht op nen.nl

Meer over
Lees ook
Starten met AI? Hierom is een datamanagementplatform onmisbaar

Starten met AI? Hierom is een datamanagementplatform onmisbaar

Business AI is momenteel hard aan het uitgroeien tot een van de belangrijkste drivers voor ‘operational excellence’. Toch is AI geen magische oplossing die uit het niets waarde creëert.

Computer Vision geeft AI productivity boost in 2024 volgens nieuwste onderzoek

Computer Vision geeft AI productivity boost in 2024 volgens nieuwste onderzoek

volgens het recentste onderzoek in opdracht van Panasonic Connect Europe bevindt de adoptie van Computer Vision-technologie, aangedreven door AI, zich op een kantelpunt en zal deze de productiviteit in een reeks industriële sectoren een boost geven.

SAP opent eerste experience center volledig gericht op AI

SAP opent eerste experience center volledig gericht op AI

SAP Labs France, de SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis. Dit nieuwe experience center is helemaal gewijd aan AI.