Onderzoek Software Improvement Group onthult trends in softwarebouwkwaliteit en COVID-19’s impact op productiviteit software development

SIG-EU

Software Improvement Group, de onafhankelijke autoriteit op het gebied van software assurance, publiceert vandaag de resultaten van haar jaarlijkse Benchmark Report over de huidige stand van zaken in de software-industrie. De tweede uitgave van het rapport is gebaseerd op SIG’s analyse van 36 miljard regels aan broncode van meer dan 280 technologieën, ontleend uit 5.000 systeem beoordelingen verspreid over elke grote branche wereldwijd.

Het onderzoek van dit jaar laat zien dat de softwarebouwkwaliteit gestaag is blijven toenemen. Volgens het rapport:

“De stuwende kracht van deze trend is te vinden in SIG’s metingen dat nieuwe code over het algemeen kleiner en minder complex is dan voorheen. Deze trend wordt versterkt door het toenemende gebruik van Low Code- en BPM-oplossingen, en andere technologiestacks, zoals op Microsoft .NET gebaseerde technologieën.”

Ook laten de onderzoeksresultaten een piek zien aan het begin van de COVID-19 lockdown in zowel bouwkwaliteit als development productiviteit. In het rapport staat vermeld:

“Maart 2020 is een uitzonderlijke maand met een opmerkelijke piek van systemen waarvan de bouwkwaliteit boven verwachting is verhoogd. Waar normaal gesproken maximaal 5% van de systemen bijzondere veranderingen vertonen, is dat deze maand meer dan 15%. Bovendien is het productieniveau bij 10% van de systemen boven verwachting, terwijl slechts een klein percentage lager dan verwacht is.”

Het 2020 Benchmark Report behandelt ook de volgende onderwerpen: 

  • Bouwkwaliteit gerangschikt op industrie, inclusief de sectoren Overheid, Banken, Verzekeringswezen, Financiële instellingen, Telecom, Software & Computer Services, Energie, Olie & Gas, Media, Gezondheidszorg, Retail en Industriële transport.
  • Bouwkwaliteit gerangschikt op technologie stack, inclusief JVM, Java-gerelateerde technologieën, Microsoft .NET-gerelateerde technologieën; samengestelde oplossingen, maatwerk van configureerbare ERP / CRM systemen; legacy technologieën, zoals COBOL en andere 3GL/4GL talen; scripting en mobiele technologieën; en low-code en BPM technologieën.
  • Impact van monitoring op bouwkwaliteit, inclusief analyse van het effect van consistente en inconsistente monitoring en een gebrek aan monitoring.

Luc Brandts, CEO bij SIG: “De wereldwijde pandemie heeft het belang van digitale mogelijkheden onderstreept en er bestaat geen twijfel over de cruciale rol die software speelt. We zijn verheugd om te zien dat, ondanks de pandemie, de bouwkwaliteit van software zich blijft verbeteren. Het rapport laat ons echter ook enkele onderliggende strekkingen zien, zoals architectuurcomplexiteit, die het potentieel hebben om deze positieve trend te keren. Wij geloven dat deze inzichten direct kunnen worden toegepast in de dagelijkse bedrijfsvoering, en moedigen organisaties aan om ze in te zetten om hun eigen digitale gezondheid verder te ontwikkelen. ”

Magiel Bruntink, Head of Research bij SIG, vult aan: “De resultaten dit jaar zijn ongelooflijk onthullend. Eén van onze belangrijkste bevindingen was de duidelijke impact van monitoring van softwarekwaliteit. Uit onze analyse blijkt dat door het consequent monitoren van bouwkwaliteit, organisaties aanzienlijke besparingen op onderhoudskosten van applicaties kunnen realiseren, waardoor er budget overblijft om opnieuw aan innovatie te besteden.”

Het 2020 Benchmark Report direct aanvragen (Engelstalig): www.softwareimprovementgroup.com/resources/2020-sig-benchmark-report/

Lees ook
Onderzoek Dassault Systèmes: life sciences-sector heeft na Covid-19 behoefte aan ‘virtual twins’

Onderzoek Dassault Systèmes: life sciences-sector heeft na Covid-19 behoefte aan ‘virtual twins’

De Covid 19-pandemie heeft tot nieuwe inzichten geleid over de vraag hoe de markt voor life sciences functioneert en hoe deze sector massaal digitale transformatie heeft omarmd. Dat blijkt uit deels in Nederland uitgevoerd onderzoek van Dassault Systèmes naar de toekomst van life sciences.

ICT Concept gaat op overnamepad

ICT Concept gaat op overnamepad

Total Specific Hosting(‘TSH’), de leidende groep samenwerkende Nederlandse ICT-outsourcing bedrijven, heeft een belang genomen in ICT Concept. Als onderdeel van TSH krijgt ICT Concept toegang tot kennis en kapitaal om zelf acquisities te doen.

Groot tekort aan startende en junior IT’ers

Groot tekort aan startende en junior IT’ers

De vraag naar ICT medewerkers stijgt al jaren gestaag. Nu veel organisaties dankzij de bloeiende economie snel groeien worden IT afdelingen verder opgeschaald. Dit blijkt uit de Salary Survey van Walters People, waarin het bedrijf een overzicht geeft van de arbeidsmarkt- en salarisontwikkelingen voor IT’ers in 2018. Veel organisaties groeien en dit...