Onderzoek: 29% van de bedrijven ziet geen toekomst meer... als niet wordt geïnvesteerd in IT-kennis

MyCademy

29% van de Nederlandse bedrijven ziet over drie jaar geen toekomst meer als niet wordt geïnvesteerd in IT-kennisontwikkeling. Bedrijven vinden IT-kennisontwikkeling van cruciaal belang voor hun bedrijfssucces, maar investeringen op dit gebied blijven ver achter. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde benchmarkonderzoek ‘Concurreren op IT-kennis’ van MyCademy.

MyCademy heeft van maart tot en met mei 2017 een benchmarkonderzoek laten verrichten onder meer dan 100 Nederlandse bedrijven. Hoofdvraag van de benchmark was welk belang bedrijven hechten aan het continu ontwikkelen van IT-kennis en welk effect dit heeft op hun huidige en toekomstige succes.

Vrijwel alle bedrijven beseffen dat IT-kennisontwikkeling cruciaal is voor het succes van hun organisatie. 95% zegt dat IT-kennisontwikkeling een continu proces is en 58% ziet IT-kennisontwikkeling als een kerncompetentie die verder ontwikkeld moet worden. Ze investeren echter weinig in (online) learning tools en het jaarlijks opleidingsbudget per medewerker is beperkt. Slechts 7% van de bedrijven geeft aan continu leren te faciliteren en 22% heeft geen jaarlijks opleidingsbudget. Succesvolle bedrijven daarentegen investeren vaker meer dan € 1500 per medewerker per jaar.

Enkele opzienbarende inzichten uit het onderzoek

  • IT-kennisontwikkeling is voor 95% van de bedrijven een investering, maar slechts 6% meet de ROI.
  • 75% van de bedrijven zegt succesvoller te kunnen zijn met meer of betere IT-kennis.
  • 57% van de bedrijven onderschat de risico’s van achterhaalde IT-kennis.
  • 70% van de bedrijven geeft aan volledig tot sterk afhankelijk te zijn van IT-kennis.
  • Extra inspannen loont: 22% van de succesvolle bedrijven zegt voorop te lopen in IT-kennis ten opzichte van de concurrentie.
  • Succesvolle IT organisaties investeren 2x zoveel in e-learning als hun concurrenten.

Continuous learning

Volgens Patrick Kieviet, CEO van MyCademy, onderstreept het benchmarkonderzoek het belang van continue kennisontwikkeling door IT-professionals: “De huidige economie biedt volop businesskansen, maar om die kansen te benutten is bij vrijwel elke organisatie nieuwe IT-kennis nodig. Omdat continu leren niet is ingebed in de bedrijfscultuur lopen veel organisaties nu tegen hun grenzen aan. We hebben dit benchmarkonderzoek laten uitvoeren om inzicht te krijgen in wat bedrijven nodig hebben om de ontwikkeling van IT-kennis maximaal te faciliteren.”

Meer over
Lees ook
6 op 10n Nederlandse organisaties: digitale investeringen noodzakelijk om bij te blijven

6 op 10n Nederlandse organisaties: digitale investeringen noodzakelijk om bij te blijven

Hoewel een groot deel van de Nederlandse organisaties goed uit de coronapandemie is gekomen en tevreden is over hun huidige digitale aanbod, zijn veranderingen en investeringen noodzakelijk om bij te blijven. Zo verwacht bijna de helft (48%) van de organisaties het niet te redden zonder een nieuwe, duidelijke digitale strategie en het talent om di1

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Maar liefst 96 procent van de Chief Financial Officers (CFO’s) van de 250 grootste Nederlandse bedrijven noemt duurzaamheid (ESG - Environmental, Social, Governance) een belangrijk vraagstuk voor hun organisatie. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van Transformation Forums onder de 250 grootste bedrijven1

Algoritmes maken vervoer van zeecontainers naar het achterland goedkoper en milieuvriendelijker

Algoritmes maken vervoer van zeecontainers naar het achterland goedkoper en milieuvriendelijker

Zeecontainers worden momenteel niet altijd efficiënt van een zeehaven naar het achterland vervoerd. Promovendus Bernard Zweers (CWI) ontwikkelde slimme algoritmes om het vervoer van containers per binnenvaartschip te optimaliseren. Implementatie van deze algoritmes kan leiden tot minder CO­2-uitstoot, minder vrachtwagens op de weg en grote kostenb1