NEN: Ontwikkeling praktijkrichtlijn voor menselijke kant IT governance van start

nen-logo500300

Maar weinig organisaties kunnen zonder IT en daarom is het belangrijk om de besturing van IT (governance) goed in te richten. Hierbij krijgt de menselijke kant van IT Governance vaak minder aandacht. Voor het inrichten van deze ‘zachte' kant van IT Governance wordt een Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) ontwikkeld. NEN is hiervoor op zoek naar experts die hier inhoudelijk aan willen bijdragen.

Standaarden geven de best practices weer. Ook voor IT Governance zijn standaarden ontwikkeld, maar in deze standaarden is nauwelijks aandacht voor de menselijke kant, zoals gedrag en sociale factoren. Door de opkomst van open en big data, blockchain en kunstmatige intelligentie is er steeds meer aandacht voor sociale en ethische vraagstukken.

NEN-ISO/IEC 38500 

Een belangrijke norm over IT Governance is NEN-ISO/IEC 38500 ‘Governance of IT for the organization‘. Dit is één van de weinige standaarden die vanaf het begin aandacht heeft gehad voor menselijk gedrag. Op dit moment gaat dit nog niet verder dan een verzameling principes. Dit is onvoldoende concreet om in de praktijk toe te passen en zodoende houvast te bieden. Deze nieuwe NPR gaat hier verandering in brengen.

Met de nieuwe NPR wordt concreet hoe NEN-ISO/IEC 38500 in de praktijk kan worden toegepast om de zachte kant van IT Governance in te richten. De NPR wordt in eerste instantie ontwikkeld voor de Nederlandse markt.

Oproep: deelnemen aan NPR werkgroep

Een NPR is een informatieve afspraak, met brede vertegenwoordiging van belanghebbenden en consensus staat centraal. Het bijdragen aan een NPR staat open voor alle organisaties die belang hebben bij het onderwerp. Voor de werkgroep die werkt aan de NPR voor de menselijke kant van IT governance kunnen geïnteresseerde experts zich nu bij NEN aanmelden. Andere partijen die deelnemen aan de groep zijn leden van de normcommissie IT Service management en IT Governance, de ASL BiSL Foundation, de Universiteit Twente en de interessegroep Governance van het KNVI.

Experts op het gebied van de menselijke kant van IT governance worden gevraagd actief mee te denken of aan de nieuwe NPR te schrijven. Aanmelden voor deelname aan deze expertgroep kan tot 24 februari 2021 en via kid@nen.nl.

Online bijeenkomst

Op woensdag 17 februari 2021 organiseert NEN een online bijeenkomst met een uitleg over het ontwikkelen van een NPR en over de scope van deze NPR specifiek. Dit is een goede mogelijkheid om meer over dit project te horen. Aanmelden voor dit event kan via NEN Evenementen.

Meer informatie over NPR voor inrichting van de ‘zachte' kant van IT Governance

Heeft u vragen of interesse om aan dit project actief bij te dragen dan kunt u contact opnemen met Inge Piek, consultant NEN, 015 2 690 200, kid@nen.nl

Lees het bericht op nen.nl

Lees ook
Jobhoppen is een risico voor de privacy

Jobhoppen is een risico voor de privacy

Afgestudeerden wisselen steeds vaker van baan: op 32-jarige leeftijd, heeft de gemiddelde millennial al vier banen gehad. Daar is een veelvoud aan sollicitaties aan vooraf gegaan en HR moet evenzovele persoonlijke dossiers aanmaken, opslaan, beveiligen, beheren en tijdig veilig vernietigen. Iron Mountain, ´s werelds grootste informatiemanager, hee1

WRR: 'Automatisering gaat minder banen kosten dan gedacht'

WRR: 'Automatisering gaat minder banen kosten dan gedacht'

De komende twintig jaar gaan door automatisering, robotisering en digitalisering minder banen verloren dan gedacht. Wel gaat ons werk veranderen door de komst van robots. Daarom zou een robotagenda moeten worden opgesteld om de samenwerking tussen de mens en robots in goede banen te leiden. Dit meldt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbel1

Studenten Hogeschool Utrecht offeren week vakantie op voor tech-certificaat

Studenten Hogeschool Utrecht offeren week vakantie op voor tech-certificaat

Dit jaar organiseert Hogeschool Utrecht, in samenwerking met de Lillebaelt Academy en Juniper Networks voor het eerst een ICT bootcamp voor haar studenten. Voor 120 studenten van de twee hogescholen is op 29 juni een vierdaags programma gestart, waarin zij alles leren rondom ‘networking’. Wanneer zij deze vier dagen succesvol doorlopen, ontvangen1