Nederlandse kenniswerkers zijn 520 uur kwijt aan het zoeken naar de informatie om effectief te werken

Lucid Software_Acceleration Equation Survey_Afbeelding

Onderzoek wijst op grootschalig productiviteitsverlies in Nederland als gevolg van gefragmenteerde informatiesystemen en inefficiënte samenwerking.

 

Lucid Software, leverancier van software voor visuele samenwerking en werkversnelling, publiceert vandaag de resultaten van de Acceleration Equation Survey. Volgens de onderzoeksresultaten wordt het werktempo van teams vertraagd door een overvloed aan tools, gefragmenteerde processen en beperkt overzicht, terwijl de vraag naar snelle resultaten juist toeneemt. Het blijkt dat er aanzienlijk veel tijd verloren gaat aan het zoeken naar informatie en documenten. Dit is een  terugkerend probleem waardoor er jaarlijks honderden aan productieve uren per kenniswerker verloren gaan. Dit belemmert de teamprestaties.

Voor de Acceleration Equation Survey werden 2.148 internationale kenniswerkers ondervraagd. Volgens de onderzoeksgegevens gaat een aanzienlijk deel van hun werkuren verloren aan het zoeken naar de informatie die zij nodig hebben om effectief hun werk te kunnen doen. Kenniswerkers in alle delen van de wereld doen er gemiddeld een uur per dag over om de benodigde informatie te vinden. In Nederland is dit probleem even urgent. 43 procent van de 265 Nederlandse respondenten besteedt dagelijks tot zo’n twee uur aan het zoeken naar informatie. Daarmee gaat bijna een volledige werkdag per week en circa 520 uur per jaar verloren. Dit kost bedrijven 12.255 euro per Nederlandse kenniswerker per jaar[i].

Dubbel werk en informatiesilo’s

Volgens het onderzoek zorgt gebrekkige toegang tot informatie niet alleen voor tijdverlies, maar ook dubbel werk. 27 procent van alle Nederlandse kenniswerkers moet hierdoor regelmatig processen opnieuw inrichten of documenten opnieuw opstellen. Volgens een kwart van de respondenten vormen “informatiesilo’s tussen teams” een serieus obstakel voor efficiënte samenwerking. Desondanks maakt 24 procent van alle respondenten nog altijd gebruik van persoonsgebonden middelen zoals notities, opgeslagen berichten en bestanden. Dit zorgt niet alleen voor fragmentatie van interne kennis, maar creëert ook nieuwe silo’s die lastiger te detecteren en verhelpen zijn. Deze inconsistente aanpak vermindert na verloop van tijd de interne afstemming binnen teams. Dit vertraagt de besluitvorming en ondermijnt de samenwerking die initiatieven voor digitale transformatie juist proberen te verbeteren.

Trage prestaties als gevolg van een wirwar aan systemen

Het zoeken naar informatie is vaak een frustrerend en inefficiënt proces. Veel werknemers kampen met een gefragmenteerde digitale omgeving waarin informatie over tal van platforms is verspreid. Bijna een kwart van alle Nederlandse respondenten voelt zich overweldigd door het enorme aantal systemen dat zij moeten doorzoeken. Andere respondenten wijzen op de tijdrovende aard van deze taak. 15 procent zegt dat het simpelweg te lang duurt om de informatie te vinden die zij nodig hebben. Voor sommige kenniswerkers is het probleem nog ernstiger: 14 procent zegt helemaal geen toegang tot de juiste informatiebronnen te hebben.

Gebrekkige informatievoorziening zorgt ook voor vertraging van projecten. Zo zegt 31 procent van alle respondenten dat er na brainstormsessies of kick-off meetings vaak geen duidelijkheid bestaat over de vervolgstappen. Volgens 37 procent ontbreekt het binnen workflows ook aan duidelijk omlijnde verantwoordelijkheden. Dit resulteert in meer dubbel werk en zoekwerk.

Dan Lawyer, chief product officer bij Lucid Software: “In de huidige, snel veranderende markt is duidelijkheid niet langer optioneel. Kenniswerkers zijn te veel tijd kwijt aan het zoeken naar de basisinformatie die zij voor hun werk nodig hebben. Dit is schadelijk voor de productiviteit en maakt het lastiger om vaart in projecten te krijgen. Om effectiever te kunnen presteren hebben teams duidelijke en sterke gecentraliseerde informatievoorziening nodig die met hun bestaande werkwijze is geïntegreerd. Dit vraagt om oplossingen die het overzicht, onderlinge afstemming en het uitvoerend vermogen bevorderen in plaats van alleen maar meer meldingen genereren.”

Over het onderzoek

Voor het onderzoek werd er in maart 2025 een enquête gehouden onder 2.148 internationale kenniswerkers, waarvan 265 in Nederland actief waren. Alle respondenten waren fulltime werknemers die deel uitmaakten van multidisciplinaire teams. Zij werkten voor organisaties in sectoren als de maakindustrie, financiële dienstverlening, overheid, IT-sector en gezondheidszorg.

 


 

[i] * Gebaseerd op een jaarsalaris van 38.000 euro en een gemiddelde werkweek van 31 uur.

 

Meer over
Lees ook
MyBit Group gaat verder als Dawn Technology

MyBit Group gaat verder als Dawn Technology

Vanaf vandaag gaat de MyBit Group verder onder de naam Dawn Technology. Deze nieuwe naam benadrukt de krachtenbundeling van tien succesvolle bedrijven die maatwerkwerksoftware ontwikkelen. Dawn Technology combineert de naamswijziging met een aanpassing van de positionering

Axcel investeert 266 miljoen EUR in SuperOffice CRM

Axcel investeert 266 miljoen EUR in SuperOffice CRM

SuperOffice, een toonaangevend CRM-platform voor middelgrote bedrijven in Europa, maakt bekend dat Axcel een nieuwe continuation fund (een fondsstructuur om bestaande investeringen voort te zetten) ter waarde van 266 miljoen euro heeft afgerond om haar investering in SuperOffice te verlengen

DNA Services transformeert administratie in de productieketen en logistiek met Klippa

DNA Services transformeert administratie in de productieketen en logistiek met Klippa

Administratieve taken die blijven liggen en stapels documenten die handmatig moeten worden ingevoerd. Een tijdrovende en foutgevoelige klus. DNA Services pakt dit probleem aan door gebruik te maken van de slimme oplossing voor documentautomatisering van Klippa