Meerderheid van IT-professionals verwacht in 2030 door robots ander werk te doen

Augmented Reality-technologie is in 2030 in elke auto geïntegreerd. Ruim 7 op de 10 ondervraagde IT-professionals verwacht daarnaast in het jaar 2030 heel ander werk te doen, dankzij de opkomst van robots. Ruim twintig procent geeft aan door toedoen van robotica vooral minder hard te hoeven werken.

DellEMC_Logo_Hz_Blue_Gry_rgb Dit blijkt uit een peiling over ‘emerging technology’ onder 274 bezoekers van de Dell EMC Digital Transformation Conference 2017 op 15 juni in Maarssen. In totaal woonden bijna 600 business- en IT-professionals uit Nederland de conferentie bij, die een initiatief was van Dell EMC, Pivotal, RSA, SecureWorks, Virtustream en VMware samen met een groot aantal partners.

Minder hard hoeven werken

Jeannine Peek, Managing Director Dell EMC Nederland, noemt het opvallend dat 20% van de IT-professionals verwacht door robotica minder hard te hoeven werken. “De inzet van robots is flink in opmars, maar of we in dertien jaar tijd daar minder hard door gaan werken, is nog maar de vraag. Intelligente technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in onze samenleving. In het dagelijks leven bij consumenten, maar zeker ook in het bedrijfsleven. Ik verwacht, en met mij de meeste deelnemers aan deze peiling, dat robots er vooral voor zorgen dat de aard van ons werk fundamenteel gaat veranderen. Digitale transformatie biedt enorme kansen. Organisaties moeten deze kansen nu omarmen om ook in 2030 nog ‘in business’ te zijn.”

Artificial Intelligence aan banden

Ruim de helft (58 procent) van de respondenten geeft aan dat zij Artificial Intelligence (AI) in het jaar 2030 graag beter gereguleerd wil zien. 35 procent vindt regulering van AI alleen nodig wanneer een specifieke case daarom vraagt. Bijna tien procent is het daar geheel mee oneens en ziet de inzet van AI als de enige weg richting vooruitgang.

“Wat er nodig is om AI goed in te bedden in de samenleving, daar ligt een kans voor de overheid, maar zeker ook voor het bedrijfsleven”, vervolgt Peek. “De technologische ontwikkelingen gaan dermate snel, dat we met elkaar al doende moeten leren. Stilstand is achteruitgang in deze tijd van disruptie en emerging technology.”

Hybride clouds hebben de toekomst

Ondanks dat de cloud een fundamentele rol speelt in vrijwel alle opkomende technologieën van vandaag, is het volgens de respondenten niet zo dat alle data uiteindelijk bij cloud-leveranciers komt te staan. Tachtig procent is ervan overtuigd dat het gebruik van hybride clouds ook in 2030 nog de voorkeur geniet. Acht procent denkt dat het eigen datacenter dan nog altijd het uitgangspunt is. Slechts twaalf procent gelooft dat de investeringen in on-premises datacentertechnologie over dertien jaar zo goed als verdwenen zijn. Alle data en applicaties draaien volgens hen dan in een public cloud-model.

Institute of the Future

Dell Technologies presenteert later dit jaar een uitgebreid rapport in samenwerking met het Institute of the Future waarin verwachte ontwikkelingen op het gebied van AR en AI, machine learning, cloud computing en robotics aan bod komen. Het rapport geeft ook een blik op de veranderende relatie tussen mensen en technologie en hoe dit onze levens in het jaar 2030 zal beïnvloeden.

Meer over
Lees ook

Tool integreert oude apparatuur in nieuwe IoT-omgevingen

Het aantal industriële Internet of Things (IIoT) projecten groet snel. Typerend voor veel van dit soort projecten is de mix van gloednieuwe maar vaak ook oude apparaten en machines die hierbij aan elkaar en aan internet worden gekoppeld. Nieuwe systemen zijn veelal van eigen webservers of andere communicatiemiddelen voorzien. Bij oude machines en apparaten daarentegen ontbreken dat soort voorzieningen nogal eens. Het Amerikaanse Red Lion Controls brengt hier een oplossing voor op de markt. Deze apparaten luisteren naar de wat cryptische benaming protocolconverters en data-acquisitieapparatuur....

45% van de Nederlanders vreest voor baan door robots

45% van de Nederlanders vreest voor baan door robots

Ruim 40 procent van de Nederlanders ziet robotisering als een serieuze bedreiging van hun functie. Zij denken dat robots hen (gedeeltelijk) gaan vervangen. 61 procent van de ondervraagden stelt ook dat robotisering met name de flexibele schil van bedrijven bedreigt. Op dit moment maken veel bedrijven gebruik van een flexibele schil, blijkt uit onderzoek...

Groot tekort aan startende en junior IT’ers

Groot tekort aan startende en junior IT’ers

De vraag naar ICT medewerkers stijgt al jaren gestaag. Nu veel organisaties dankzij de bloeiende economie snel groeien worden IT afdelingen verder opgeschaald. Dit blijkt uit de Salary Survey van Walters People, waarin het bedrijf een overzicht geeft van de arbeidsmarkt- en salarisontwikkelingen voor IT’ers in 2018. Veel organisaties groeien en dit...