IDC: COVID-19 zal de IT-uitgaven in Europa dit jaar blijven beïnvloeden

Volgens IDC zullen de Europese IT-uitgaven (inclusief software, hardware en IT-diensten) in 2020 met 4,7% dalen, aangezien de COVID-19-crisis blijft woekeren over de Europese economie. Hoewel veel landen de lockdown-beperkingen versoepelen, zullen bedrijven het hele jaar door voor grote uitdagingen komen te staan en zullen industrieën zoals transport en persoonlijke en consumentendiensten het zwaarst worden getroffen. Hierdoor zullen de gecombineerde industrieën dit jaar een daling van 11,6% van de IT-uitgaven ondervinden.

Door de strenge beperkingen op de mobiliteit van passagiers en het feit dat veel landen quarantainemaatregelen toepassen bij aankomst, hebben de luchtvaartmaatschappijen het aantal vluchten drastisch verminderd, wat tot aanzienlijke financiële verliezen heeft geleid en veel bedrijven ertoe heeft gebracht hun operationele strategieën te heroverwegen. De impact op toeristische en vrijetijdsbedrijven is ook sterk negatief: veel hotels, restaurants, bars en cafés zijn gedwongen te sluiten volgens de richtlijnen van de overheid.

IDC

Hoewel veel landen toestaan dat sommige bedrijven weer opengaan en de situatie de komende maanden naar verwachting licht zal verbeteren, zal de economische opleving voor deze twee bedrijfstakken zeer traag verlopen. Aan de andere kant zal de overheidssector in 2020 een minder significante vertraging van de investeringen in technologie ondervinden. Overheden, onderwijsinstellingen en zorgverstrekkers maken gebruik van technologie om problemen aan te pakken zoals het toezicht op de naleving van de regels inzake sociale afstand, afstandsonderwijs en raadplegingen van patiënten op afstand.

"Tijdens de COVID-19-pandemie moesten veel bedrijven zich snel aanpassen aan een nieuwe norm", aldus Andrea Minonne, senior onderzoeksanalist, IDC Customer Insights & Analysis. "Technologie heeft op veel gebieden geholpen, van slim werken tot afstandsonderwijs, asset control op afstand en automatisering. Opkomende technologieën zoals AI, blockchain, ARVR, robots en drones hebben bedrijven geholpen zich aan te passen aan een nieuwe norm. Aan de ene kant heeft COVID-19 een uitdagende omgeving gecreëerd voor bedrijven om te investeren in innovatie en dat heeft geleid tot een daling van de IT-uitgaven. Aan de andere kant zijn opkomende technologieën een manier om zowel bedrijven als de samenleving te helpen reageren op de crisis.”