Genetec lanceert AutoVu plug-in: automatische kentekenplaat analyse versnelt onderzoek naar incidenten

Genetec 390-200

 

Forensische zoekopdrachten voor camera-beelden met automatische kentekenplaatherkenning verhogen efficiency en leveren praktische inzichten op

Genetec Inc. marktleider op het gebied van software voor fysieke beveiliging, introduceert vandaag de AutoVu™ ALPR Analysis Reports plugin. Deze geavanceerde onderzoekstool breidt de forensische zoekmogelijkheden op basis van automatische kentekenplaatherkenning (ALPR) binnen Genetec™ Security Center verder uit. 

De nieuwe plug-in stelt handhavers en rechercheurs in staat om snel een pool van verdachten te scannen door het analyseren van verkeerspatronen van voertuigen, en meer in het bijzonder de rijsnelheid en groepen voertuigen die in de buurt van een incident werden gefilmd. De tool maakt een einde aan de noodzaak om data handmatig te sorteren en draagt bij aan efficiënte gerichte analyses. Dit bespaart onderzoekers cruciale tijd.

“Deze plug-in biedt onderzoekers wat zij nodig hebben om zaken sneller af te handelen”, zegt Steve Hins, Product Group Manager ALPR bij Genetec Inc. “Zij kunnen met slechts een paar muisklikken patronen en gedrag van voertuigdata analyseren. Als zij dit handmatig zouden doen, kost dat uren of dagen.” 

De AutoVu ALPR Analysis Reports plug-in heeft twee belangrijke functies:

  • De functie Cohort Analysis biedt onderzoekers de mogelijkheid om voertuigen te identificeren die regelmatig worden gespot in de nabijheid van een ander voertuig waarvan het kentekennummer bekend is. Dit maakt het mogelijk om patronen te ontwaren die wijzen op coördinatie, handlangers of activiteiten van de georganiseerde misdaad. In plaats van rapporten handmatig door te nemen kunnen opsporingsambtenaren een bekend kentekennummer invoeren, relevante ALPR-camera’s selecteren en vaststellen hoe vaak voertuigen gezamenlijk te zien zijn (binnen een paar seconden bij meerdere camera’s tegelijk). Het systeem identificeert vervolgens direct verdachte groepen voertuigen. In het geval van georganiseerde winkeldiefstallen is dit vooral waardevol: een bekend verdacht voertuig kan dan aan verschillende incidenten gekoppeld worden. Een analyse van de groep verdachte voertuigen kan uitwijzen of er steeds opnieuw een ander voertuig (zoals een vluchtauto) in de buurt aanwezig is. Onderzoekers kunnen op die manier snel de pool van verdachten uitdunnen.
  • De functie Time and Speed Analysis stelt onderzoekers in staat om snel voertuigen te identificeren die afwijkend gedrag vertonen, zoals auto’s die wegvluchten van een plaats delict. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het vergelijken van de geschatte snelheid van voertuigen die door verschillende camera’s met kentekenplaatherkenning zijn geregistreerd. Operators kunnen simpelweg camera’s selecteren die zich binnen een aandachtsgebied bevinden en een periode instellen, bijvoorbeeld een tot vijf minuten na een voorval. Het systeem genereert daarop een rapport met een overzicht van alle voertuigen die de camera’s passeerden, samen met hun geschatte snelheid.

Dit stelt onderzoekers in staat om onmiddellijk opvallende afwijkingen te zien, zoals een voertuig dat 80 km/u rijdt in een gebied waar de meeste 50 km/u reden, zonder duizenden kentekenplaten te hoeven lezen. Bij incidenten zoals doorrijden na een aanrijding helpt de tool binnen enkele seconden mogelijke verdachten op te sporen, door te analyseren welke voertuigen direct na een incident met hoge snelheid door een bepaald gebied reden.

Beschikbaarheid

De AutoVu ALPR Analysis Reports plug-in is per direct wereldwijd verkrijgbaar als betaalde add-on voor Security Center via het netwerk van geaccrediteerde Genetec channel partners.

Meer informatie over de plug-in is beschikbaar op https://www.genetec.com/product-releases/autovu-alpr-analysis-reports-plugin.

Meer over
Lees ook
‘Wie wil innoveren heeft niet genoeg aan traditionele security’

‘Wie wil innoveren heeft niet genoeg aan traditionele security’

door Robbert Hoeffnagel |  “Lange tijd konden we op het gebied van beveiliging volstaan met een aantal losse, technische maatregelen. Met de opkomst van trends als Bring Your Own Device en Big Data is het echter niet meer voldoende om ‘endpoint devices’ te beveiligen of met firewalls een beschermingswal op te trekken. Er is een andere aanpak nodig1

Denk niet dat u wél veilig bent...

Denk niet dat u wél veilig bent...

door Peter Vermeulen |  In 2013 leek het alleen maar te gaan om de onthullingen van Edward Snowden. Ineens was de grootste cybercrimineel ter wereld gevonden: de NSA. Iedereen valt van verontwaardiging over elkaar heen. VN-moties zijn in de maak en privacy-activisten halen eindelijk hun gelijk. Intussen wijzen de Amerikanen en Australiërs Hua1