Firewall van de zaak

PDU-Colors3

door Robbert Hoeffnagel |
 

Nederland moet een Digitale Delta worden. Daarover lijken politiek en belangenbehartigers van ICT- en datacenterbedrijven het inmiddels wel eens.

Hoewel niet altijd precies duidelijk is wat men daarmee bedoelt, lijkt men elkaar te vinden in een aanpak die tot een herhaling van het succes van dit land als vestigingsplaats voor datacenters moet leiden.

In feite hebben we het hier over een radicale digitalisering van de economie en de maatschappij. Door het consequent en maximaal toepassen van IT zijn enorme voordelen te behalen. Werkprocessen in het bedrijfsleven kunnen nog veel efficiënter, de samenwerking tussen overheid en bedrijven wordt er veel beter door, maatschappelijke organisaties en burgers kunnen veel sneller en goedkoper tot samenwerking komen, terwijl ook de - zeg maar - kwaliteit van de Nederlandse werknemer hierdoor nog flink omhoog kan.

Kernbegrip is wat mij betreft: ‘digital literacy’. Anders gezegd: Nederlanders moeten extreem goed worden in digitaal denken en doen. Daarmee bedoel ik niet dat ze allemaal een cursus Word of Excel hebben gevolgd, maar dat digitaal werken in hun DNA gaat zitten. Dat we niet alleen online formulieren kunnen invullen of mails kunnen versturen, maar dat we ook - zeg maar: als tweede natuur - met digitale tools samenwerken. Dat social media niet meer (alleen) voor foto’s van de katten of van een optreden van Pearl Jam worden gebruikt, maar dat we op een social-achtige manier gaan leven en werken.

Robbert Hoeffnagel

Ik moest hier aan denken tijdens het TDI-symposium (trusted digital identity) van Vasco. Daar werden de voordelen van digitaal werken benoemd, maar ook de gevaren. Hierdoor kwam spontaan het idee op van een - zeg maar - Firewall Privé-regeling. Net als we jaren geleden PC Privé-projecten kenden.

Het idee is eigenlijk heel simpel. Destijds zagen we met z’n allen in dat Nederlanders betere computervaardigheden moesten krijgen. Via een fiscale regeling hebben we dat in no-time voor elkaar gebokst. Het woord ‘PC’ moeten we inmiddels vervangen door ‘online’. We moeten online gaan leven en denken. Maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren. Bij bedrijven met een eigen IT-afdeling is dat al een uitdaging, laat staan bij mensen thuis. Security is echter wel van cruciaal belang willen we de Nederlandse werknemer ‘digital literate’ maken en Nederland omvormen tot Digitale Delta.

Enkel en alleen een firewall is dan uiteraard niet voldoende. Zie het eerder als een metafoor voor het drastisch vergroten van het bewustzijn van Nederland op het gebied van infosecurity. Daar hebben we tools als firewalls voor nodig, maar wellicht ook cursussen en opleidingen. Online denken en doen moet, maar secure online denken en doen nog meer. Tijd voor een Firewall Privé-project dus.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van Infosecurity Magazine