Eurofiber en Proximus richten joint venture Unifiber op voor open glasvezelnetwerk in Wallonië

Eurofiber 450300

Eurofiber, de Europese expert in de uitbouw en het beheer van glasvezelnetwerken, en telecomoperator Proximus slaan de handen in elkaar en richten samen een nieuwe joint venture Unifiber op, met als doel een glasvezelnetwerk uit te rollen in Wallonië.

Op die manier zullen tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo's toegang hebben tot supersnel internet. Dit open netwerk zal zonder onderscheid beschikbaar zijn voor alle geïnteresseerde telecomoperatoren. De Europese autoriteiten hebben zonet groen licht gegeven voor de oprichting van Unifiber.

De joint venture beschikt de komende tien jaar over een budget van meer dan 800 miljoen euro om dit netwerk van de toekomst uit te bouwen en gezinnen en kmo's erop aan te sluiten. Zowel in de professionele als in de privésfeer is een goede netwerkverbinding een must voor bepaalde activiteiten: videoconferenties, webinars, afstandsonderwijs, gamen, video's bekijken, enz.

Er is een groeiende nood aan supersnel symmetrisch internet om lange vertragingstijden en een hoop frustraties te vermijden. Deze trend zal nog toenemen door het wijdverbreide telewerk en de komst van nieuwe technologieën - zoals 8K-televisie - waarvoor een toekomstbestendige digitale infrastructuur nodig is. Glasvezel biedt in dit kader alle voordelen van de connectiviteitstechnologie van de toekomst, die de digitale innovaties van de volgende decennia zal ondersteunen.

België vervulde aan het begin van de jaren 80 een pioniersrol met zijn kabelnetwerk en ADSL/VDSL. Vandaag wil het die rol opnieuw opnemen met de uitbouw van de nieuwste generatie glasvezel, FttH (Fiber-to-the-Home) of glasvezel-tot-aan-de-deur. 10% van de woningen is al aansluitbaar, maar er wordt nu een versnelling hoger geschakeld.    

Meer dan 800 miljoen euro investeringen

Dankzij de oprichting van de joint venture Unifiber zullen tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo's in Wallonië aansluitbaar zijn op glasvezel. Zij kunnen op die manier toegang krijgen tot supersnel en stabiel symmetrisch internet bij de dienstenleverancier van hun keuze. Het netwerk dat Unifiber zal uitrollen, wordt op een open, transparante manier en zonder onderscheid ter beschikking gesteld van alle leveranciers van breedbandinternet (ISP's.) De Europese mededingingsautoriteiten hebben Unifiber hiervoor zonet groen licht gegeven.   De voorbereidingen voor de uitrol van het Unifiber-netwerk gaan half augustus van start in de gemeenten Waterloo en Morlanwelz.  

De gemeenteraad van Morlanwelz verwelkomde het project van Unifiber met open armen. De komende weken zal het bestuur samen met Unifiber werken aan de goedkeuringen van de vergunningen waarmee Unifiber aan de slag kan gaan. Voor Philippe Moureau, burgemeester van Morlanwelz: "Ik ben erg blij dat Unifiber ons als eerste gemeente in Wallonië heeft uitgekozen voor de uitrol van zijn FttH netwerk. Glasvezel voor alle huizen in onze gemeente stelt ons in staat om de weg naar een digitale toekomst in te slaan."  

Een gelijkaardige mening is te horen in de gemeente Waterloo waar Unifiber zijn hoofdzetel heeft. "We staan te popelen om de nieuwe Waalse glasvezeloperator in onze stad welkom te heten", aldus Cédric Tumelaire, eerste schepen van de gemeente en verantwoordelijke voor de Smart City. "Wij zijn ervan overtuigd dat glasvezel het voor veel mensen en bedrijven makkelijker zal maken om verbonden te zijn. In tijden van een gezondheidscrisis en met de nieuwe manieren van telewerken hopen we hiermee dat onze gemeente aantrekkelijk blijft en dat het economische leven in Waterloo zich verder blijft ontwikkelen."  

Tussen 2022 en 2023 zullen al enkele tienduizenden gezinnen kunnen aansluiten op het Unifibernetwerk. Vervolgens zullen er vanaf 2024 elk jaar bijna 100.000 gezinnen bijkomen. Het doel is om tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en kmo's via Unifiber aansluitbaar te hebben.  Unifiber zal de komende tien jaar over een budget van meer dan 800 miljoen euro beschikken om dit netwerk van de toekomst uit te bouwen en gezinnen en kmo's erop aan te sluiten. Dit zal leiden tot de creatie van ongeveer dertig directe jobs en enkele honderden indirecte jobs.    

Digitaal Wallonië

Deze investeringen door Unifiber geven het Waalse herstelplan een duwtje in de rug. Eén van de prioriteiten van de Waalse regering is de digitale transformatie. Dit vertaalt zich in de ontwikkeling van artificiële intelligentie, het internet-der-dingen, automatisering, met de nadruk op connectiviteit.   Glasvezel-tot-aan-de-deur biedt een reële toegevoegde waarde:

  • Glasvezel verbetert de levenskwaliteit van de burger door een de-facto onbeperkte bandbreedte in de twee richtingen aan te bieden. Dit is erg belangrijk voor alle toepassingen in opmars zoals telewerk, video, 4 en 8K tv, gamen, e-gezondheid, afstandsonderwijs.
  • Glasvezel stimuleert de werkgelegenheid en geeft de economie en innovatie een boost.
  • Glasvezel heeft bovendien een positieve impact op het milieu, omdat het minder energie verbruikt dan kabel en koper.

Nico Weymaere, CEO van Unifiber, legt uit: "Met de uitbouw van dit vrije toegangsnetwerk voor telecommunicatie in Wallonië zetten wij een infrastructuur neer die de inwoners en ondernemers in Wallonië alle troeven biedt om volledig deel te nemen aan de digitale transformatie en zo hun steentje bij te dragen tot de welvaart van dit gewest."  

Guillaume Boutin, CEO van Proximus: "De uitbouw van de glasvezelinfrastructuur gaat goed vooruit en de technologie wordt nu reeds uitgerold in 18 Belgische steden, met tot nu toe al meer dan 600.000 aansluitbare gezinnen en bedrijven. Zoals reeds aangekondigd, is onze huidige versnelling in de FttHuitrol uniek in Europa. Ik ben erg blij met de samenwerking met Eurofiber. Hierdoor zullen we de uitrol van glasvezel in Wallonië kunnen versnellen. De investeringen in de digitale infrastructuur van Wallonië zullen zo de economische relance, de innovatie en de werkgelegenheid ondersteunen. Dit is een must voor ons concurrentievermogen, zowel in Wallonië als op nationaal niveau."  

Alex Goldblum, CEO van Eurofiber: "Wij zijn erg blij dat wij ons steentje kunnen bijdragen aan de digitalisering van het Waalse Gewest en dat we dit samen met Proximus kunnen doen. We kunnen niet wachten om de inwoners en ondernemers in Wallonië de snelste en meest stabiele aansluiting aan te bieden."

Meer over
Lees ook
Fiber Carrier Association (FCA): Thuiswerken blijven stimuleren

Fiber Carrier Association (FCA): Thuiswerken blijven stimuleren

Tijdens de lockdown hebben we bij de Fiber Carrier Association (FCA), de branchevereniging voor onafhankelijke glasvezel carriers, gezien dat de Nederlandse digitale infrastructuur van grote maatschappelijke meerwaarde is. Niet alleen konden honderdduizenden kinderen vanuit huis ‘naar school’, ook kregen miljoenen Nederlanders kregen het dringende advies...

FRITZ!Box 5530 Fiber AON beschikbaar in Nederland

FRITZ!Box 5530 Fiber AON beschikbaar in Nederland

Wi-Fi 6 zorgt voor optimale doorvoersnelheden bij de FRITZ!Box 5530 Fiber AON en voldoet aan de modernste technologienormen. Een verbeterde Wi-Fi-co-existentie is mogelijk, zodat alle apparaten steeds over optimale Wi-Fi beschikken.

De toekomst van de digitale economie en de rol van de IT-dienstverlener

De toekomst van de digitale economie en de rol van de IT-dienstverlener

Over de volle breedte van onze samenleving is digitalisering merkbaar. Die transitie gaat snel en het tempo waarmee informatie in een digitale vorm wordt gegoten lijkt alleen maar toe te nemen. Dit heeft impact op de rol van IT-dienstverleners, die alleen maar belangrijker wordt. De omslag naar een digitale economie verandert de manier van werken doordat...