Eenvoudig gebouwbeheersystemen verbinden met LoRa sensoren via LoRa-2-GBS Gateway

Architectuur MCS LoRa-2-GBS Gateway met BACnet-1000px.png

 

Met de nieuwe MCS LoRa-2-GBS Gateway kunnen in een handomdraai draadloze LoRa-sensoren worden verbonden met een (bestaand) gebouwbeheersysteem (GBS). Gebruikers kunnen zo eenvoudig een geïntegreerde Smart Building oplossing opzetten. De LoRa-sensoren worden verbonden met de Gateway via bijvoorbeeld een BACnet IP of Modbus protocol. Er zijn twee varianten beschikbaar, namelijk de LoRa-2-GBS Ethernet Gateway en de LoRa-2-GBS LTE Gateway.

Profiteren van voordelen draadloos LoRa in bestaand gebouwbeheersysteem

Door het toevoegen van draadloze sensoren aan een GBS, genieten gebruikers van de pluspunten van hun GBS en alle voordelen van batterij gevoede sensoren. Zo hoeft er geen bekabelde infrastructuur aangelegd te worden. Dit is een voordeel voor locaties waar bekabelen geen optie is. Zoals monumentale panden of gebouwen met een bestaande infrastructuur. Daarnaast hebben de batterijen van draadloze sensoren een lange levensduur. Hierdoor zijn deze sensoren heel duurzaam in gebruik.

MCS LoRa-2-GBS oplossing met BACnet IP protocol

In de afbeelding hieronder is een schematische weergave te zien van de architectuur van de LoRa-2-GBS Gateway met BACnet IP protocol.

Vijf technieken komen samen in één slimme Gateway

De MCS LoRa-2-GBS Gateway combineert vijf verschillende technieken. Zo fungeert hij als LoRa Base station met een interne LoRaWAN server. Hierdoor kunnen gebruikers een Private LoRa-netwerk opzetten. Daarnaast verzorgt de Gateway de payload conversie van de sensoren. Gebruikers hebben zo geen maandelijkse kosten voor een externe payload conversie server.

De Gateway communiceert met het gebouwbeheersysteem via het BACnet IP, Modbus, Mbus of P1 protocol. Ook kunnen gebruikers hun IoT- of applicatieplatform aan de LoRa-2-GBS Gateway koppelen via MQTT of andere protocollen.

Door deze slimme API-koppeling met de applicatieserver kunnen eindklanten altijd hun data snel analyseren en beheren. Optioneel kunnen gebruikers kiezen voor Secure VPN. Hiermee krijgen zij veilig op afstand toegang tot hun LoRa-2-GBS Gateway en/of het achterliggende GBS.

Futureproof oplossing voor toenemende vraag naar data

Beheerders willen steeds meer inzicht krijgen in de staat en het gebruik van een pand. De vraag naar data neemt hierdoor sterk toe. Door de LoRa-2-GBS Gateway krijgen gebouwbeheerders eenvoudig inzicht in hoe hun gebouw functioneert voor gebruikers. Door de gemeten data te analyseren, kunnen zij hun gebouw en processen steeds slimmer en efficiënter beheren.

Met slim gebouwbeheer, ook wel Smart Building genoemd, zijn veel verschillende toepassingen mogelijk. Zo kan de de luchtkwaliteit (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid) gemonitord worden. Dit leidt tot meer werkcomfort door een goed binnenklimaat. Daarnaast kan de werkplekbezetting beter beheerd worden. Hierdoor kan de ideale werkplek gecreëerd worden. Door beter energiemanagement ontstaan klimaat-neutrale werkplekken. Dit leidt tot energiebesparing.

 

 
Meer over
Lees ook
MCS introduceert Private Connect LoRa

MCS introduceert Private Connect LoRa

Na het succes van Private Connect LTE lanceert MCS nu ook Private Connect LoRa as a service. Een eigen Private LoRa netwerk voor organisaties die laagdrempelig met innovatieve Internet of Things (IoT) oplossingen willen beginnen. Dit Private LoRa netwerk is ontwikkeld door Kerlink, één van de negen LoRaWAN experts die lid zijn van de gerenommeerde1

Cisco verbindt vierhonderd Antwerpse verkeerslichten met het internet of things

Cisco verbindt vierhonderd Antwerpse verkeerslichten met het internet of things

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vierhonderd kruispunten in Antwerpen digitaliseren. Slimme verkeerslichten kunnen automatisch de groen- of roodtijden aanpassen aan de actuele verkeerssituatie op een kruispunt. Daartoe doet het agentschap een beroep op technologie van Cisco. Het zal dit jaar al 371 verkeerslichten digitaliseren. Aanpassen aan1

Tool integreert oude apparatuur in nieuwe IoT-omgevingen

Het aantal industriële Internet of Things (IIoT) projecten groet snel. Typerend voor veel van dit soort projecten is de mix van gloednieuwe maar vaak ook oude apparaten en machines die hierbij aan elkaar en aan internet worden gekoppeld. Nieuwe systemen zijn veelal van eigen webservers of andere communicatiemiddelen voorzien. Bij oude machines en apparaten daarentegen ontbreken dat soort voorzieningen nogal eens. Het Amerikaanse Red Lion Controls brengt hier een oplossing voor op de markt. Deze apparaten luisteren naar de wat cryptische benaming protocolconverters en data-acquisitieapparatuur1