Een derde van IT’ers wil vakgebied uit door druk om bij te blijven

ali-yahya-430694-unsplash

Bijna een derde van de IT’ers overweegt soms het vakgebied te verlaten als gevolg van de constante druk om bij te blijven. Ondanks dat een groot deel van de IT’ers in 2019 wel een opleiding, cursus of training volgde, heeft het merendeel toch het idee dat dit nog niet voldoende is. Dat blijkt uit het opleidingenonderzoek van IT-vakblad AG Connect onder 1.299 IT’ers.

“Er is al jaren sprake van een groeiende krapte op de IT-arbeidsmarkt. Volgens het UWV waren maar liefst zeven op de tien ICT-vacatures in 2018 moeilijk vervulbaar. Organisaties moeten dus veel moeite doen om goede mensen te vinden”, vertelt Eveline Meijer, redacteur bij AG Connect.

Maar een deel van de IT’ers overweegt dus het vak te verlaten, als gevolg van de permanente druk om up-to-date te blijven. “Het vakgebied van IT’ers is constant in ontwikkeling en IT’ers worden geacht op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen en trends”, legt Meijer uit. “Maar een deel van de IT’ers trekt die constante druk niet of heeft simpelweg niet voldoende tijd om aan kennisontwikkeling te besteden. Daardoor groeit de krapte op de IT-arbeidsmarkt mogelijk dus verder.”

In het opleidingenonderzoek van AG Connect geeft 32 procent van de respondenten aan soms te overwegen het vakgebied om deze reden te verlaten. 5 procent overweegt dit zelfs regelmatig en 1 procent heeft het vakgebied al om deze reden vaarwel gezegd.

Meerdere cursussen per jaar niet voldoende

Veel IT’ers volgen opleidingen, cursussen of trainingen om bij te blijven met hun kennis. In 2019 deed 83 procent van de respondenten dat. Hoewel de meeste IT’ers (72 procent) in 2019 twee of meer opleidingen, cursussen of trainingen volgden, zegt de meerderheid van de respondenten in het onderzoek nog altijd (veel) meer tijd aan opleidingen te moeten besteden om up-to-date te blijven. 50 procent zegt hier iets meer tijd aan te moeten besteden, 19 procent heeft het zelfs over een veel grotere investering van tijd.

Maar diverse IT’ers hebben simpelweg niet genoeg tijd. Van de respondenten die in 2019 geen opleiding, training of cursus volgde, geeft 38 procent aan dat tijdsgebrek daar de reden voor is.