Eduhack: 24 uur durende educatie-hackathon op Campus Party 2016

1396955_49065589

Campus Party, het grootste techfestival ter wereld dat dit jaar voor het eerst naar Nederland komt, organiseert een 24 uur durende educatie-hackathon (Eduhack). Tijdens de Eduhack werken deelnemers aan oplossingen voor uitdagingen in het onderwijs. De beste ideeën voor onderwijsinnovatie worden daadwerkelijk geïmplementeerd bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Campus Party vindt plaats van 25 tot en met 29 mei 2016 in Jaarbeurs Utrecht, de hackathon is op donderdag 26 en vrijdag 27 mei.

De Eduhack brengt studenten, educatie-innovators en start-ups op het gebied van educatietechnologie samen. Deelnemers werken in multidisciplinaire teams samen aan cases van instellingen en bedrijven in de onderwijssector. Er worden meer dan tweehonderd internationale deelnemers (Campuseros) verwacht. Om tot het beste resultaat te komen, krijgen zij workshops en trainingen: niet alleen om ideeën om te zetten in concrete plannen, concepten en prototypes, maar ook programmeer- en pitchlessen.

De cases kunnen gebaseerd zijn op uitdagingen waar bedrijven of instellingen tegenaan lopen. Ook ondernemers of start-ups kunnen tot 15 april 2016 een case indienen op basis van een concept of prototype voor een educatief vraagstuk. Deelnemers kunnen hier vanuit hun expertise op voortborduren. De Campuseros werken onder andere aan cases van Kennisnet & de PO-Raad en Avans University of Applied Sciences. Kennisnet zoekt een oplossing voor het ordenen van de grote hoeveelheid data die ontstaat bij het invoeren van gepersonaliseerd leren. Avans ziet een soortgelijke verschuiving naar flexibeler en persoonlijker onderwijs, waarbij door gebrek aan geschikte software de administratie langer duurt dan nodig. De Campuseros werken tijdens de Eduhack toekomstgerichte oplossingen uit.

De Eduhack start op donderdag 26 mei om 9.00 uur met een keynote. Daarna presenteren de bedrijven hun cases en worden de deelnemers ingedeeld in groepen. Vervolgens starten de workshops en natuurlijk de uitwerking van de ideeën. Op vrijdag 27 mei om 10.00 uur presenteren de groepen hun oplossingen. De beste uitwerkingen worden uiteraard beloond met een prijs; er is een prijzenpakket ter waarde van 2.500 euro. Maar belangrijker nog: met hun plannen dragen de deelnemers rechtstreeks bij aan innovatie van het onderwijs.

Nick van Breda, organisator van Eduhack: “Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er veel te weinig gedaan wordt om leren leuk te maken en talent te stimuleren. Nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan onderwijsinnovatie, zoals nu gepersonaliseerd leren. Hiermee worden studenten aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen. De 24 uur durende Eduhack is een geweldige manier om met ambitieuze mensen met verschillende achtergronden vernieuwing in het onderwijs te realiseren, aan de hand van concrete oplossingen. Het is eigenlijk een crowd-sourced vorm van innovatie: niet alleen deelnemers leren er veel van, ook onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers die een case indienen of zelfs alleen komen kijken, steken er gegarandeerd veel van op. De eerdere edities die ik organiseerde, leverden vernieuwende oplossingen en inzichten op. De Campus Party-editie wordt nog grootser, dus daar verwacht ik nog meer van. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten!”