Dimension Data geeft realtime inzicht in renners van Tour de France

dimension-data-tour-de-france

Dimension Data heeft zijn fietsanalyseplatform op basis van big data voltooid. Hiermee is het bedrijf de eerste in de geschiedenis van professioneel wielrennen, die realtime informatie verschaft over de individuele renners.

Deze innovatie werd mogelijk gemaakt door Amaury Sport Organisation (ASO) in samenwerking met de 22 teams die in 2015 aan de Tour de France meedoen. Met behulp van trackers onder de zadels van iedere wielrenner wordt nauwkeurige informatie verzameld. Dimension Data verwerkt en analyseert die data vervolgens, waarna het wordt gedeeld met wielerfans, commentatoren, omroepen en de media.

Alle 198 renners in realtime volgen

Als de Tour de France op zaterdag 4 juli 2015 in Utrecht van start gaat, kunnen kijkers over de gehele wereld alle 198 renners in 22 teams realtime volgen. Zo achterhalen zij van iedere wielrenner de snelheid, zijn positie ten opzichte van andere renners in de race, en de afstand tussen alle wielrenners. Dit is mogelijk via een bètawebsite voor live tracking.

Jeremy Ord, Executive Chairman van Dimension Data: “De technologie maakt het voor wielerfanaten mogelijk om de race te volgen op een manier zoals dat nog nooit eerder mogelijk was. Tot nu toe was het lastig te begrijpen wat er buiten de televisiebeelden om allemaal gebeurde. Met deze nieuwe oplossing kun je renners volgen en nauwkeurige informatie over hun locatie en snelheid inwinnen. Tijdens deze drie weken durende race rollen we een reeks nieuwe mogelijkheden uit, waaronder een bètawebsite voor live tracking.”

Realtime datastream en historisch archief

De realtime analyseoplossing filtert en analyseert de data die afkomstig is van de door een derde partij geleverde geografische coördinaten van de renners. Toegang tot deze data wordt verschaft als realtime datastream en in een historisch archief.

Ord geeft aan dat Dimension Data de technologie testte tijdens de Critérium du Dauphiné-race die werd gehouden van 7 tot 14 juni 2015. “Onze gegevens toonden aan dat een wielrenner 104 kilometer per uur reed. Deze data was nog nooit eerder beschikbaar.”

Bétawebsite voor live tracking

Alle geanalyseerde data zal beschikbaar zijn via een bètawebsite voor live tracking. Hiermee selecteren fans hun favoriete renner en volgen en monitoren ze hem op hun telefoon of tablet (door middel van een responsief design van de bètawebsite), terwijl ze de race tegelijkertijd volgen op televisie en toegang hebben tot nog meer data-inzichten.

De 198 renners in 22 teams zorgen samen voor 42.000 afzonderlijke geografische locaties in de ruimte en 75 gps-uitlezingen. Daarnaast is de website voor live tracking zo gebouwd, dat hij zeventien miljoen kijkers en tweeduizend pagina-aanvragen per seconde aankan. Data van renners wordt verwerkt in het cloudplatform van Dimension Data, verdeeld over vijf continenten, met 350 miljoen cpu-cycli per seconde.

Realtime analytics

Volgens Brett Dawson, Group CEO van Dimension Data, waren er meerdere lagen vereist om de oplossing voor ASO te bieden. Hiervoor is geavanceerde realtime analytics en een digitaal platform ingezet dat vernieuwende inzichten verschaft. Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, voegt hieraan toe: “Deze technologische ontwikkeling geeft een betere analyse van de race, toont de racetactieken en laat zien hoe belangrijk de rol van iedere speler binnen zijn team is. Nu wordt het mogelijk om te begrijpen hoe renners zich voorbereiden op een eindsprint in de laatste kilometers van een etappe, hoeveel invloed de wind op de snelheid van de renner heeft, en nog veel meer. Onze inspanningen samen met die van Dimension Data veranderen permanent de manier waarop wij de Tour de France volgen.”

Vanaf 2016 werken ASO en Dimension Data nog vier jaar nauw samen om het platform verder uit te breiden en te verbeteren om meer vernieuwende eindgebruikerservaringen te verschaffen.

Meer over
Lees ook
Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen. Unilever Home Care koos voor zijn fabriek in het Hongaarse Nyirbator voor SAP S/4HANA EWM 2020 met SAP Cons1

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP onthult innovaties in generatieve AI applicatieontwikkeling, ondersteuning voor vectordatabases en nieuwe leermiddelen - SAP heeft een uitgebreide serie van generatieve AI-mogelijkheden gericht op ontwikkelaars aangekondigd. Hiermee moeten zij de businesskansen die deze technologie biedt gemakkelijker kunnen verzilveren. SAP deed deze aankond1

Foodbedrijven zetten robotisering in voor optimaliseren productieproces

Foodbedrijven zetten robotisering in voor optimaliseren productieproces

Om voorbereid te zijn op een tijdperk van robotisering stapten Hellema en De Ruiter's Bakkerij over naar één state-of-the-art ERP-systeem: SAP S/4HANA. Zusterbedrijf Fortuin volgde in 2023, en maakte voor de overstap eveneens gebruik van de FAST Solution for Food-template van SAP-partner delaware. Met een ‘showcaseproject’ als resultaat.