Dematic automatiseert distributiecentrum bij speelgoedproducent HABA Group

dematic-logo400300

Dematic heeft de retour- en verzendingslogistiek bij HABA Group B.V. & Co.KG geautomatiseerd. De specialist in intralogistiek heeft een ruimtebesparend Dematic pouch-systeem geïnstalleerd in het distributiecentrum in Bad Rodach. Dit systeem helpt de speelgoedfabrikant bij het snel en efficiënt afhandelen van e-commerce-bestellingen. Het bedrijf verdeelt vanuit het distributiecentrum producten van HABA, Qiero!, Fitz en Jako-O.

Dematic_HABA_1-1200 Het geautomatiseerde hangsysteem met rollende adapters kan hangende, liggende en zelfs in dozen verpakte artikelen opslaan en sorteren. Het meenemen en leegmaken van de buidels gebeuren volledig automatisch. Dit systeem is dus ideaal voor het volledig automatisch verwerken van orders in een e-commerce- en omnichannel-omgeving. Bij HABA Group is het pouch-systeem de link tussen goederenontvangst en verzending. In afwachting van nieuwe orders circuleren de buidels op 18 lijnen en bieden ze plaats aan 40.000 artikelen. Dankzij deze oplossing van Dematic zijn geretourneerde goederen binnen de kortste keren weer klaar voor verzending.

"Ons oude retourmanagement was niet meer aangepast aan de eisen van een moderne e-commerce. Met het pouch-systeem van Dematic kunnen we de verwerkingstijd van geretourneerde artikelen verkorten en zijn ze erg snel terug beschikbaar voor verzending“, verklaart Torsten Kreußel, hoofd procesmanagement, productie en logistiek bij HABA Group B.V. & Co.KG. Het bedrijf uit Bad Rodach vond het erg belangrijk dat de nieuwe techniek naadloos in de bestaande installatie kon worden geïntegreerd. Dematic benutte voor de installatie de ongebruikte overheadruimte in het distributiecentrum.

Voor het goederentransport maakt het systeem gebruik van buidels die plaatsbesparend zijn opgehangen op rollen die via aan het plafond opgehangen rails bewegen. Dankzij de modulair opgebouwde en aanpasbare kettingen kan het pouch-systeem compact ingebouwd worden in vrijwel elke omgeving. De buidels kunnen producten van verschillende vormen en groottes en met een maximumgewicht van 3 kg dragen. "De buidels zelf worden geïdentificeerd met behulp van een RFID-chip en een barcode zodat we op ieder moment weten waar welk artikel zich bevindt“, zegt Kreußel.

Na de verwerking van de retours worden de buidels op het gelijkvloers weer gevuld. Daarna transporteert het systeem de buidels naar de tweede verdieping. Daar circuleren ze binnen een dynamische buffer met 18 lijnen van elk 128 meter lang. Dit systeem kan 40.000 producten tijdelijk opslaan. Als er een order binnenkomt, transporteert het sorteersysteem de vereiste artikelen naar de buidelverzamelaar die de buidels per batch op 17 parallelle stangen in de betreffende batch onderbrengt. In het verpakkingsstation wordt de volledige batch aangevuld met de artikelen uit de manuele opslag. Het systeem maakt de buidels op de vooraf bepaalde plaats leeg en transporteert die na het sluiten via een tweede transportschacht naar de lijn met lege buidels op het gelijkvloers, zodat ze weer klaar zijn voor gebruik. „Het sorteersysteem verwerkt op die manier 750 artikelen per uur per werkstation“, besluit Kreußel.

Bij de planning hield Dematic rekening met een mogelijke uitbreiding van het sorteersysteem. HABA Group kan de capaciteit van de installatie probleemloos uitbreiden en dus flexibel reageren op veranderingen. Met de verbeterde beschikbaarheid van retours, waar het sorteersysteem voor zorgt, is Kreußel ook al erg tevreden: "Wat vroeger enkele dagen duurde, neemt met dit systeem minder dan een uur in beslag. Daardoor winnen we heel wat tijd, besparen we geld en stijgt de tevredenheid bij onze klanten omdat we sneller kunnen leveren.“

Meer informatie over Dematic vindt u op www.dematic.com/nl

Lees ook
Rabobank is koploper onder financiële instellingen dankzij samenwerking

Rabobank is koploper onder financiële instellingen dankzij samenwerking

Landbouw is altijd al een hachelijke onderneming geweest. Van de grillen van de natuur tot de schommelende oogstprijzen, van de hoge transportkosten tot het gebrek aan krediet, het beroep van landbouwer is niet voor bangeriken.

ROKLive EMEA 2022: een nieuw Europees evenement over digitale transformatie en automatisering in de industrie

ROKLive EMEA 2022: een nieuw Europees evenement over digitale transformatie en automatisering in de industrie

Rockwell Automation, een van de grootste aanbieders van industriële automatisering en digitale transformatie wereldwijd, heeft het programma van haar nieuwe Europese evenement, ROKLive EMEA 2022, bekendgemaakt. Het evenement vindt plaats van 24 tot en met 27 oktober in het Zweedse Göteborg. Aanmelden voor het evenement is vanaf nu mogelijk.

De elementen van een solide cyberriskmanagement

De elementen van een solide cyberriskmanagement

Cybersecurity is een absolute prioriteit voor bedrijven, niet zomaar een IT-kwestie. Met de voortdurende stroom van nieuws over vaak spraakmakende incidenten, is het niet verwonderlijk dat cybersecurity ook een belangrijk thema is geworden voor productiebedrijven. De risico’s voor de maakindustrie zijn natuurlijk niet nieuw, maar er is een reden d1