Onderzoek Verhagen: ’Overheden en bedrijven moeten tien procent van het ICT-budget in cybersecurity investeren’

euros

Nederland loopt internationaal voorop als het gaat om de digitalisering van de economie en maatschappij. Dit maakt ons land extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dat heeft Ron de Mos, lid van de Cyber Security Raad (CSR) en portefeuillehouder Vertrouwen Nederland ICT, gezegd tijdens de presentatie van het onafhankelijk onderzoek naar cybersecurity dat door mevrouw Herna Verhagen, CEO van PostNL, in opdracht van de CSR is uitgevoerd. Verhagen adviseert overheden en bedrijven circa tien procent van hun ICT-budget te besteden aan cybersecurity.

Nederland ICT stelt dat het advies van mevrouw Verhagen de omvang en urgentie van de dreiging en risico’s onderstreept. Bijzondere aandacht is volgens de branchevereniging nodig voor het MKB, dat de banenmotor van onze economie vormt. MKB-bedrijven zijn vaak minder goed voorbereid op cybercrime en daardoor extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld ransomware. Ron de Mos: “Als sector zullen we, zo is mijn verwachting, steeds vaker actief het gesprek aangaan met onze klanten over cybersecurity. Niet alleen in de ontwerp- en productiefase maar juist ook in de fase dat producten en diensten worden aanbesteed en uitgerold bij klanten.”

Intensievere samenwerking

Het CSR noemt intensievere samenwerking, zowel tussen de overheid en het bedrijfsleven als binnen het bedrijfsleven, noodzakelijk om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Ron de Mos: “Als ICT-sector hebben we hierin een bijzondere rol. Daar moeten we niet voor weglopen. Naast het delen van informatie over dreigingen, zouden we in Nederland vanuit één gemeenschappelijke visie moeten werken aan cybersecurity.”

Het rapport Verhagen is op 6 oktober aangeboden aan minister-president Mark Rutte en voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer. Ron de Mos is Senior Vice President & General Manager CGI Nederland.

Meer over
Lees ook
i-PRO presenteert de kleinste en lichtste multidirectionele + PTZ-camera voor buitengebruik

i-PRO presenteert de kleinste en lichtste multidirectionele + PTZ-camera voor buitengebruik

i-PRO Co. Ltd., een wereldleider in professionele beveiligingsoplossingen voor bewaking en openbare veiligheid, breidt zijn multisensorlijn uit met een nieuwe multidirectionele + PTZ-camera. De WV-X86531-Z2 is de kleinste en lichtste multidirectionele + PTZ voor buitengebruik in zijn soort. Hij beschikt over krachtige edge AI-mogelijkheden, geavan1

Menselijk brein centraal tijdens 6e editie NLSecure[ID] van KPN Security

Menselijk brein centraal tijdens 6e editie NLSecure[ID] van KPN Security

Is ons brein eigenlijk wel in staat om een phishingmail te herkennen en de verleiding van het klikken erop te weerstaan? KPN Security gaat 24 januari tijdens NLSecure[ID] samen met tientallen experts op het gebied van cybersecurity op zoek naar ‘Security als een state of mind’.

Kwart Nederlanders slachtoffer van frauduleuze transacties : Signicat

Kwart Nederlanders slachtoffer van frauduleuze transacties : Signicat

Ruim een kwart (26%) van de Nederlanders kreeg vorig jaar te maken met een frauduleuze financiële transactie of een ander beveiligingsprobleem op een rekening. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van Signicat onder ruim 7.600 consumenten van financiële producten.