Crowdfunding Top 100: de meest succesvolle crowdfundingprojecten van 2018

De Breed & Partners heeft de Nederlandse Crowdfunding Top 100 gepubliceerd. In deze lijst staan de meest succesvolle crowdfundingprojecten van het afgelopen jaar. Op nummer 1 staat Bruinisse Vastgoed, dat via ZIB Crowdfunding € 13,8 miljoen heeft opgehaald.

De projecten in de Top 100 hebben dit jaar ruim € 111 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 82% ten opzichte van 2017. Toen waren de crowdfundingprojecten samen goed voor ruim € 61 miljoen.

Veel geld voor duurzame energie en vastgoed

De Crowdfunding Top 100 is gebaseerd op data van Fundwijzer. “Opvallend aan de lijst is de stijging van het aantal crowdfundingprojecten dat gericht is op financiering van duurzame energie en vastgoed. Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de Top 100”, aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. “Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de Top 100 te vinden waren.”

Prominente rol voor innovatie

Mark Lipsius van DB&P stelt iedere week de Crowdfunding Top 40 samen en ziet daarom veel mooie crowdfundingprojecten voorbijkomen. “Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol in het huidige crowdfundinglandschap. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh, deze producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend innovatief”, aldus Mark.

Feiten en cijfers

  • De meest voorkomende platforms in de Top 100 zijn Collin Crowdfund (28 projecten) en DuurzaamInvesteren (23 projecten).
  • De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor ruim € 20 miljoen, terwijl de projecten van DuurzaamInvesteren samen goed zijn voor € 36,8 miljoen.
  • Er staan in totaal 17 verschillende platforms in de Top 100.
  • Er zijn 25 projecten die meer dan € 1 miljoen hebben opgehaald tegenover 14 projecten in 2017.
  • In 89 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening.

De-Breed-Crowdfunding-top-100-infographic-2018-LR-652x367

Eerdere winnaars

Het is de vierde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (€ 3,9 miljoen).