Circular.Cloud benoemd tot servicepartner van ‘kadaster voor bouwmaterialen’ Madaster

Circular.Cloud wordt de eerste servicepartner van Madaster. Dit onafhankelijk platform heeft als doel de hoeveelheid afval te elimineren door bouwmaterialen een identiteit te geven in een cloud gebaseerd ’kadaster' voor materialen. Servicepartners helpen deze organisatie met het documenteren, registreren, archiveren en toegankelijk maken van alle toegepaste materialen en hoeveelheden in bouwprojecten.

Circular.Cloud is een initiatief van CAD & Company en de Architekten Cie, voor het toegankelijk maken van gebouwinformatie op element- en componentniveau, via een materialenpaspoort. Door zowel materiaal- als circulaire informatie toe te voegen wordt inzichtelijk welke elementen en componenten te hergebruiken zijn. Zo'n materialenpaspoort is in de renovatie- en sloopfase van gebouwen een belangrijke schakel voor de circulaire economie.

Materialenpaspoort

Madaster is sinds eind september beschikbaar als een publieke online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het documenteren, registreren en archiveren van alle materialen in gebouwen, maakt hergebruik daarvan eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en reduceert de hoeveelheid afval. "Het paspoort is een soort 'digitale tweeling' van een gerealiseerd gebouw, waarmee alle beschikbare data ontsloten en toegankelijk wordt voor verschillende toepassingen", vertelt Hans Hammink, Associate bij de Architecten Cie en mede initiatiefnemer van Circular.Cloud.

"De huidige manier van grondstoffengebruik in de bouwsector moet drastisch veranderen om de duurzaamheidsdoelstellingen van onze Nationale Bouwagenda te kunnen realiseren", zegt Tiago Brasser, adviseur bouw van CAD & Company. "Via Circulair.Cloud geven wij de markt zowel handvatten om concrete stappen te zetten richting circulair bouwen als beter inzicht in de waarde van gebouwen tijdens hun levensduur."

MadasterMaterialenpaspoort

Het materialenpaspoort van Madaster (bron: Madaster)

Meer over
Lees ook
Het Kadaster kiest voor hybride cloudinfrastructuur van KPN

Het Kadaster kiest voor hybride cloudinfrastructuur van KPN

Het Kadaster gaat een meerjarige samenwerking aan met KPN voor de integrale levering en het beheer van hybride cloudinfrastructuur. Het Kadaster krijgt daarmee alle faciliteiten voor het moderniseren van haar applicatielandschap.

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen. Unilever Home Care koos voor zijn fabriek in het Hongaarse Nyirbator voor SAP S/4HANA EWM 2020 met SAP Cons1

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP onthult innovaties in generatieve AI applicatieontwikkeling, ondersteuning voor vectordatabases en nieuwe leermiddelen - SAP heeft een uitgebreide serie van generatieve AI-mogelijkheden gericht op ontwikkelaars aangekondigd. Hiermee moeten zij de businesskansen die deze technologie biedt gemakkelijker kunnen verzilveren. SAP deed deze aankond1