Centrient optimaliseert productieplanning met SAP IBP

centrient

 

Het optimaal afstemmen van de productie en het voorraadbeheer op de actuele vraag naar een product kan een behoorlijk complex schaakspel zijn. Centrient Pharmaceuticals nam afscheid van de complexiteit, en verving samen met partner Flexso Excel door SAP Integrated Business Planning for Supply Chain.

Centrient Pharmaceuticals is de leidende fabrikant van duurzame beta-lactam antibiotica en leverancier van nieuwe generaties statines en schimmeldodende middelen. Het bedrijf produceert en verkoopt halffabricaten, werkzame farmaceutische ingrediënten en einddoseringen. De marktleider heeft daarvoor in verschillende landen in totaal zeven eigen fabrieken, en overeenkomsten met contract manufacturing organizations (CMO’s) wereldwijd.

“De productie van een einddosering kan starten in Delft en worden afgerond in India, waarna het product zijn weg vindt naar een klant in bijvoorbeeld China”, schetst Philippe Caby, CIO van Centrient Pharmaceuticals. De productieplanning kent mede daardoor een grote complexiteit. “En er zijn altijd weer nieuwe omstandigheden die van invloed zijn op de vraag, waardoor je weer wijzigingen moet doorvoeren in je productie en voorraden.” Als voorbeeld geeft hij de uitbraak van de coronapandemie, waardoor in eerste instantie de vraag naar antibiotica sterk toenam.

Eric De Vriendt, SAP Supply Chain Management Consultant bij partner Flexso, ziet nog meer factoren die de productieplanning complex maken. Zo is er één fabriek voor de productie van twee belangrijke ingrediënten die nodig zijn voor bijna alle producten die Centrient maakt: 6-Aminopenicillanic acid (6-APA) en 7-Aminodesacetoxycephalosporanic acid (7-ADCA). “Zonder die componenten zou de productie stoppen. Dan moet goed inzichtelijk zijn hoeveel 6-APA en 7-ADCA de fabrieken van Centrient en de contractfabrikanten nodig hebben. Dat is niet bij te houden in losse Excel-sheets.”

Single source of truth

“In het verleden had iedereen zijn eigen Excel-sheets en werd er van Delft tot India op basis van Excel-sheets met elkaar samengewerkt”, blikt Caby terug. “We hadden behoefte aan een geïntegreerd systeem waarin al die sheets samenkomen en dat voor iedere locatie de productie, de voorraad en de vraag vanuit sales snel inzichtelijk maakt.”

“Er moest een planningssysteem komen dat een ‘single source of truth’ biedt voor het Sales & Operations Planning (S&OP)-proces, maar dat ook is te gebruiken als een operationele planningstool”, vult De Vriendt aan. “Centrient wilde van een high-level planning in maandelijkse buckets naar een planning in wekelijkse buckets.” De locaties van zowel Centrient als de CMO’s moesten bovendien goed zijn te modelleren in het nieuwe systeem. “En de tool moet uiteraard een goed zicht bieden op de productie van en vraag naar de twee belangrijke componenten, 6-APA en 7-ADCA.”

Integrated Business Planning

De keuze van Centrient viel op SAP Integrated Business Planning for Supply Chain. “De gebruiksvriendelijke ‘Excel-like’ interface sprak ons aan. SAP IBP integreert bovendien goed met onze SAP ERP-omgeving”, aldus Caby. De Vriendt: “De kwaliteit van de planning hangt af van de kwaliteit van de input, onder andere vanuit het ERP-systeem. We hebben daarom veel tijd besteed aan de interfaces.”

Ook de brede beschikbaarheid van implementatiepartners wereldwijd was volgens de CIO van Centrient een belangrijke reden om voor SAP IBP te kiezen. “Met Flexso hebben we eerder heel goed samengewerkt, en ook nu hebben ze ons goed geholpen bij het configureren en testen van het systeem en het herontwerpen van de zakelijke processen. Het was meer dan de technische implementatie van een tool.”

De stap van Excel naar SAP IBP betekende dat de gebruikers op een andere manier moesten gaan werken. De Agile projectaanpak met sprints hielp volgens Caby bij die transitie. “We begonnen met een beperkte scope waardoor de gebruikers snel functionaliteit en hun eigen data kregen te zien, en met suggesties voor verbeteringen de oplossing konden beïnvloeden terwijl die werd gebouwd.”

Global big bang

Caby en De Vriendt kijken terug op een succesvol project. “Er is voor gekozen om SAP IBP in een global big bang in één keer uit te rollen voor alle zeven fabrieken en alle CMO’s waar Centrient mee samenwerkt”, licht de consultant van Flexso toe. “Dat hebben we snel weten te realiseren, zonder dat de leden van het projectteam elkaar ook maar één keer fysiek hebben ontmoet.”

“Dat succes is mede te danken aan de steun van de top van Centrient en de kwaliteit van Flexso”, besluit Caby. “Met SAP IBP is onze wereldwijde productieplanning betrouwbaarder geworden en is het eenvoudiger om kennis te delen. Maar we hebben nog een reis af te leggen. Een volgende stap is het breder omarmen van simulaties waarmee we voor verschillende scenario’s de levering van een product beter kunnen voorspellen voor de klant.”

 

Lees ook
Universiteit Maastricht implementeert ‘SAP in the cloud’

Universiteit Maastricht implementeert ‘SAP in the cloud’

Digitalisering heeft een grote impact op de organisatie van het universitair onderwijs. Medewerkers van universiteiten verwachten bijvoorbeeld ook ‘op het werk’ de online experience die ze thuis gewend zijn. Verlof aanvragen of een factuur verwerken? Met een paar muisklikken moet het allemaal te regelen zijn. Met SAP S/4HANA Cloud, SAP SuccessFact1

GASSAN maakt winkelervaring persoonlijk met SAP

GASSAN maakt winkelervaring persoonlijk met SAP

Klanten verwachten een zo persoonlijk en relevant mogelijke customer experience. “Onze ambitie is om de behoeften van de klant te begrijpen nog voordat die zich hier zelf bewust van is”, zegt Debora Huisman-Leeser, Chief Creative Officer van GASSAN Diamonds. GASSAN krijgt daarbij de hulp van SAP Emarsys Customer Engagement.

Dynatrace breidt Davis AI uit voor ad-hoc verkennende analyses

Dynatrace breidt Davis AI uit voor ad-hoc verkennende analyses

Dynatrace heeft zijn Davis AI-engine uitgebreid om ontwikkel-, SRE- en IT-teams in staat te stellen ad-hoc, verkennende analyses uit te voeren. Hierdoor kunnen zij de kracht van Dynatrace's causale AI benutten om trends te onderzoeken of potentiële problemen te blokkeren, zoals onverwachte pieken in het netwerkverkeer of prestatievermindering.