BSA: bijna een kwart van de Nederlandse software is ongelicentieerd

Ondanks de link tussen ongelicentieerde software en cyberaanvallen, gebruiken Nederlandse computergebruikers veel pc-software waar zij niet de juiste licenties voor hebben. Dat blijkt uit de Global Software Survey, een onderzoek onder consumenten, IT-managers en mensen die gebruikmaken van bedrijfs-pc’s, uitgevoerd door BSA | The Software Alliance.Het onderzoek, Seizing Opportunity Through License Compliance, wees uit dat in Nederland een daling van 1 procentpunt is opgetreden ten opzichte van het vorige peilmoment uit 2013. Dat betekent dat momenteel 24 procent van de pc-software in Nederland ongelicentieerd is. Internationaal gezien een relatief goede score, te danken aan de volwassen, vlakke markt in Nederland. Dat er een daling optrad, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat bedrijven vaker software asset management (SAM) toepassen en software steeds meer wordt afgenomen op abonnementsbasis.
Toch is een aandeel van bijna een kwart van alle pc-software in Nederland dat niet over de juiste licenties beschikt, nog steeds hoog. Gezien de sterke connectie tussen cyberaanvallen en incompliant pc-software, spelen individuen en bedrijven met vuur wanneer ze software zonder licenties installeren. De kans dat de gebruiker malware tegenkomt wordt hiermee namelijk veel groter, en de kosten van het omgaan met malware-incidenten zijn hoog: zo kostten cyberaanvallen bedrijven alleen al in 2015 meer dan vierhonderd miljard dollar. Er is dan ook nog ruimte voor verbetering.
Victoria A. Espinel, president en CEO van BSA |The Software Alliance: “Ons onderzoek benadrukt dat het voor bedrijven erg belangrijk is zich bewust te zijn van wat pc-software op het bedrijfsnetwerk doet. Veel CIO’s weten de volledige omvang van software op hun systemen niet, laat staan of die software compliant is.”
world-map-BSA-6-615x462
Belangrijke bevindingen uit het onderzoek:
  • In 2015 was 39 procent van de geïnstalleerde software op computers wereldwijd niet juist gelicentieerd. Dat is maar een kleine afname ten opzichte van de 43 procent die naar voren kwam in BSA’s vorige wereldwijde onderzoek in 2013.
  • Zelfs in bepaalde kritische branches was ongelicentieerd gebruik opvallend hoog. Wereldwijd hebben banken, verzekeringsmaatschappijen en de beveiligingssector hierin een aandeel van 25 procent.
  • CIO’s vermoeden dat 15 procent van hun werknemers pc-software op het netwerk zetten zonder dat ze daar weet van hebben. Maar ze onderschatten het probleem aanzienlijk: het percentage dat aangeeft ongeautoriseerde software op het netwerk te zetten is met 26 procent van de werknemers bijna twee keer zo hoog
Ondanks deze cijfers, laten de resultaten zien dat er wel degelijk veel bewustzijn is voor het probleem. CIO’s maken zich vooral zorgen om dataverlies naar aanleiding van dit soort beveiligingsincidenten. Daarnaast geven ze aan dat het vermijden van beveiligingsdreigingen voor hen een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat de pc-software op hun netwerken legitiem en volledig gelicentieerd is. In de bredere enquête onder werknemers, zegt 60 procent dat het beveiligingsrisico van ongelicenseerde pc-software een belangrijke reden is om legitieme, volledig gelicentieerde software te gebruiken.
Het onderzoeksrapport voegt hieraan toe dat bedrijven de cybersecurityrisico’s van ongelicentieerde pc-software kunnen beperken door zich ervan te verzekeren dat alle software aangekocht wordt bij legitieme bronnen en door het instellen van een in-house software asset management-programma (SAM). Organisaties die SAM succesvol implementeren, weten wat op hun netwerk zit, en of dit legitiem en gelicentieerd is. Ze kunnen zo hun gebruik optimaliseren door software te implementeren die het best bij hun business past. Op die manier beschikken ze tevens over beleid en procedures die de inkoop, implementatie en het verwijderen van software.
Per regio waren dit de meest opvallende resultaten van het onderzoek:
  • De regio met het hoogste percentage aan ongelicentieerde software was Azië-Pacific met 61 procent; een daling van één procentpunt ten opzichte van de vorige enquête in 2013.
  • Het op één na hoogste percentage komt met 58 procent uit Midden- en Oost-Europa (drie procentpunten lager dan in 2013), gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika met 57 procent (twee procentpunten lager dan in 2013).
  • Noord-Amerika heeft met 17 procent nog steeds het laagste percentage, al blijft dit met een commerciële waarde van tien miljard dollar nog steeds aanzienlijk.
  • In West-Europa ging het algemene percentage met één procentpunt omlaag naar 28 procent.
Meer over
Lees ook
Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Nederlandse leidinggevenden nemen concrete actie voor duurzaamheid, maar er zijn nog obstakels voor langetermijnsucces. Gebrek aan financiering is daarbij de grootste zorg. Dat is de belangrijkste conclusie voor Nederland uit de Environmental Sustainability Study 2023 (Wave 3). Dit onderzoek van SAP analyseerde de houding en het gedrag van bedrijv1

Verizon rapport: fleets de dupe van krapte op arbeidsmarkt en hoge kosten

Verizon rapport: fleets de dupe van krapte op arbeidsmarkt en hoge kosten

Verizon Business publiceert vandaag de onderzoeksresultaten van het jaarlijkse wereldwijde Fleet Technology Trends Report. Het onderzoek is afzonderlijk uitgevoerd door Bobit (VS) en ABI Research (EMEA en APAC) en heeft reacties van meer dan 2.500 fleet managers, executives en andere mobiele bedrijfsprofessionals in elf landen.

Investeringen in Employee Experience, Cloud en AI leiden tot betere Customer Experience, blijkt uit nieuw NTT-rapport

Investeringen in Employee Experience, Cloud en AI leiden tot betere Customer Experience, blijkt uit nieuw NTT-rapport

NTT Ltd., een toonaangevend bedrijf op het gebied van IT-infrastructuur en -diensten, heeft vandaag het 2023 Global Customer Experience Report gelanceerd. Hieruit blijkt dat customer experience (CX) een topprioriteit blijft voor de C-suite. 95% van de organisaties hebben tegenwoordig een directielid dat verantwoordelijk is voor dit bedrijfsonderde1