“Being Digi-Sapiens”, een gezamenlijk project van Discovery Channel en Huawei
In een bijzonder project werken Discovery Channel van Warner Bros en Huawei samen om de moderne technologie laagdrempeliger onder de aandacht van de kijkers te brengen. In het kader van dit project, dat drie uitzendingen van 15-20 minuten omvat, wordt technologie vertaalt naar de dagelijkse impact. In dit kader sprak ITchannelPRO met Radoslaw (Rado) Kedzia, senior vice president Huawei Europe. Hij legt uit waarom dit project voor Huawei zo belangrijk is.
Uiteraard begint het gesprek met de vraag: hoe is het project vormgegeven? Rado: “In drie afleveringen van 15-20 minuten volg de kijker Simone Giertz, een Zweedse techblogger en ‘koningin van de robots’, terwijl ze onderzoekt wat het betekent om te evolueren en de mensheid te transformeren naar het digitale tijdperk. Simone combineert technische knowhow optimaal met een sympathieke en eigenzinnige persoonlijkheid.”
Simone staat bekend om haar inventieve en vermakelijke projecten en brengt een frisse en boeiende kijk op de serie. Haar vermogen om complexe technologie leuk en toegankelijk te maken, helpt digitale innovaties te demystificeren voor een breed publiek, waardoor ze de ideale gids is voor de reis in de wereld van "Digi-Sapiens".
De documentaire reist door vijf Europese landen om inzicht te krijgen in grensverleggende innovaties en toepassingen van digitale technologie, inclusief maar niet beperkt tot, spannende landelijke wijnboerderijen in Duitsland, historische ziekenhuizen in Spanje, het bos van Athene (Griekenland) en een bevroren meer in het afgelegen Finland.
In de eerste episode genaamd "Connecting with Ourselves", onderzoekt Simone de invloed van digitale technologie op onze huizen, gezondheid en ziekenhuizen. Na de aftrap in een technologisch verbeterd huis met glasvezelverbinding in Bonn, dat naar eigen zeggen een van de "snelste internetverbindingen in Duitsland" heeft, gaat Simone naar een ultramodern sport- en gezondheidslaboratorium om uit de eerste hand te vernemen hoe zowel professionele als amateursporters profiteren van geavanceerde gegevensverzameling via smart devices (zoals smart bandjes en smart watches) van Huawei.
Tot slot bezoekt Simone het historische Hospital de la Santa Creu I Sant Pau in Barcelona om een spoedcursus te krijgen in hoe de nieuwste technologieën worden gebruikt om patiënten effectiever te helpen.
Sport vaart er wel bij
Topatleten vertrouwen sterk op technologie om hun prestaties nauwkeurig te meten en te optimaliseren. De resultaten zijn verbeterde passen en een geoptimaliseerd uithoudingsvermogen voor hardlopers, efficiëntere zwemslagen en een evenwichtiger gewicht op beide benen tijdens het skiën. Maar niet alleen topatleten kunnen hiervan profiteren. In het ultramoderne laboratorium van Huawei in Helsinki ontdekt Simone dat haar biologische leeftijd, volgens de gegevens van de wearables, lager is dan haar leeftijd in kalenderjaren. Ze probeert ook hard te lopen op een loopband om de maximale capaciteit van haar longen te ontdekken.
Van ruwe bolster naar een slimme service
Rado: “We proberen op verschillende manieren te ontdekken hoe we de samenlevingen waarin we leven en werken kunnen helpen. We willen niet langer enkel een technologiebedrijf zijn. Bij Huawei zijn de meeste oplossingen die we produceren ruwe bolsters. Dus we maken en ontwikkelen erg geavanceerde digitale oplossingen en producten, maar ze zijn lang niet altijd eenvoudig door iedereen te gebruiken. Ze zijn ontworpen als bouwstenen voor bedrijven die netwerken of datacenters bouwen. Onze klanten maken er concrete diensten mee.” Dat laten de documentaires aan het publiek zien; het doel is technologie te vermenselijken.
Is het doel een mindshift?
Rado: “Niet echt een mindshift. Ik denk dat je ons als technologiebedrijf kunt vergelijken met de vervoerders van ruwe voedsel componenten naar een restaurant. Discovery Channel is in dit verhaal het restaurant. Simone is de chefkok en de kelner die het naar het publiek brengt. Zij besluit zelf hoe en wat het beste werkt voor de gemiddelde kijker.
Zoals ik wel vaker zeg: geavanceerde technologie lijkt soms op magie. En veel mensen zijn van huis uit bang voor magie, totdat ze het begrijpen. Als je begrijpt hoe het werkt en wat het doet, is het heel eenvoudig om het te omarmen en het te omarmen. “