Anonieme data, persoonlijke resultaten

273129_h_ergb_s_gl

door Lex Dekkers |

De discussie over ‘big data’ draait altijd om de gigantische hoeveelheid beschikbare data. Je gooit een breed net uit in deze meer van data, en krijgt brede resultaten.

Duidelijk is dat je op deze manier veel leert over algemene trends en ontwikkelingen, en het biedt je de kans om voorspellende analyses te maken die daarop gebaseerd zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om je strategie aan te passen in een richting waarvan wordt verwacht dat deze het meest gunstig zal zijn. Je kan kijken naar trends in de markt en koopgedrag, naar product ontwikkeling, naar de ontwikkelingen binnen verkoopkanalen, je kan eigenlijk bijna overal naar kijken en onderbouwde besluiten maken.

Zo’n big data onderzoek kan gebruikt worden om data uit het verleden te analyseren om rapporten te creëren, het kan gebruikt worden om te voorspellen hoe specifieke zaken zich zullen ontwikkelen, en als het rigoureus is geïmplementeerd zelfs voorschrijven wat de volgende stap moet gaan zijn.

Eén gave dimensie van big data is het feit dat je alles kunt verfijnen tot op individueel niveau. In plaats van dat je hele brede resultaten krijgt die van toepassing zijn op een groep, kun je ook hele verfijnde resultaten krijgen die beslissingen kunnen beïnvloeden op een persoonlijk niveau. Zelfs beter, je kunt informatie dat van toepassing is op een groep gebruiken en vervolgens verder focussen op de data zodat deze meer specifiek werkt voor jou als individu.

Dit type analyse is vooral handig als je beslissingen moet maken over bijvoorbeeld hypotheken, verzekeringen, zorg etc. Complexe onderwerpen, met veel statistische data, die effectief alleen te gebruiken zijn op individueel niveau als je de data weet te correleren aan je specifieke situatie. Per slot van rekening, als investeerder ben je niet geïnteresseerd in de gemiddelde opbrengst van een gemiddeld portfolio, je wilt de zeer specifieke combinatie van fondsen analyseren en zien wat dit voor jou doet.

En als patiënt ben je niet geïnteresseerd in het gemiddelde sterftecijfer voor een ziekte. Jij wilt weten of één aandoening, gecombineerd met een andere, samen met het gebruik van bijvoorbeeld een specifieke set recepten, een impact op jou zal hebben.

Lex Dekkers is Sales Manager bij ASP4all Bitbrains

Eén applicatie in de markt bijvoorbeeld vergelijkt jouw specifieke karakteristieken van jouw hartaandoening met een database van zulke patiënten van over de hele wereld. Door het gebruik van deze vergelijkingen kan je dokter zo ongeveer voorspellen of je wel of niet een soort hartfalen zult hebben in de nabije toekomst. Goede informatie voor jou om te hebben, mogelijk ook voor jou werkgever als hij moet besluiten of hij jou wel of niet voor een langere periode gaat overplaatsen naar een afgelegen locatie.

Er zo naar kijkend, is big data niet een of ander esoterisch ontastbaar begrip dat alleen maar nog grotere data creëert dat gebruikt kan worden om trends te managen. Het is eigenlijk ook een tool dat experts inzichten kan geven in individuele situaties, zodat jij geïnformeerd beslissingen kunt maken over jouw persoonlijke situatie.