Amsterdam-Delta in top drie beste start-up ecosystemen van Europa

pixabay start-up

Amsterdam-Delta is het derde beste start-up ecosysteem van Europa. Dat blijkt uit de Global Startup Ecosystem Ranking die is uitgebracht. Europees gezien moet Amsterdam-Delta nu alleen Londen en Stockholm nog voor zich dulden. Vorig jaar stond Amsterdam in Europa nog op de vijfde plaats, na Londen, Parijs, Berlijn en Stockholm. Wereldwijd staat Amsterdam-Delta nu op de 12e plek (vorig jaar 15e), de lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

Elk jaar publiceert Startup Genome het wereldwijde start-up ecosysteem rapport. Meer dan 1 miljoen bedrijven in 300 tech ecosystemen worden geanalyseerd om een grondig inzicht te geven in welke start-up ecosystemen in de wereld het best presteren. Het rapport is een belangrijke graadmeter voor het realiseren van de ambitie van Nederland en Techleap.nl om Nederland in de wereldwijde top 5 van start-up landen te krijgen en op de nummer één positie in Europa. De index is gebaseerd op cijfers van 2019, het effect van de corona-pandemie op start-ups wereldwijd en in Nederland is hier niet in meegenomen.

Verbondenheid

De plek in de Europese top drie dankt Amsterdam-Delta volgens Genome vooral aan de hoge mate van sociale en logistieke verbondenheid met de rest van de wereld, het steeds volwassener investeringsklimaat en de mate waarin Nederlandse start-ups wereldwijd markten aanboren. De groei van bedrijven als betaalbedrijf Adyen, draagt ook bij aan de hoge ranking. De marktwaarde van Adyen bedroeg in juni 2020 volgens Genome ruim 30 miljard dollar.

Daarnaast is Genome onder de indruk van de sterke Nederlandse prestaties op het gebied van Agtech & New Food en Life Sciences. Als voorbeelden worden onder andere Picknick genoemd, het online kruideniers platform dat in 2019 een investering van 275 miljoen dollar ophaalde, en de Vegetarische Slager, een vleesvervangende start-up met 2.600 verkooppunten in 13 landen die in 2018 werd overgenomen door Unilever.

Herstel van Nederland

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat: “Deze Genome Ranking laat zien dat het ons lukt om Nederland steeds aantrekkelijker te maken voor techbedrijven. Het aantal investeerders neemt toe en we horen tot de vier best verbonden start-up hubs ter wereld. Steeds meer start-ups werken vanuit Nederland aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, en zorgen daarmee hier voor banen en inkomsten. We staan daarmee in de top drie van Europa. Tegelijkertijd heeft COVID-19 onze start-ups hard geraakt. Daarom blijf ik me onverminderd inspannen om ons land een goede thuisbasis te houden voor start-ups. Zo kunnen zij groeien en blijven bijdragen aan de banengroei en het herstel van de Nederlandse economie.”