AI en genderongelijkheid: hoe technologie kan helpen bias te verminderen
Dit jaar staat Internationale Vrouwendag in het teken van ‘Accelerate Action’. Hoe kunnen we de actie voor gendergelijkheid versnellen? Het antwoord zal misschien verrassend klinken: met AI. Terwijl Artificial Intelligence zelf al vaak de mist is ingegaan onder invloed van bias, heeft net deze technologie de sleutel in handen om voor meer gelijkheid te zorgen. In de eerste plaats omdat AI kan helpen om de aanwezige bias in de maatschappij tastbaar te maken.
Bias beïnvloedt ons van jongs af aan. Zelfs jonge kinderen nemen onbewuste genderstereotypen over uit hun omgeving. Véronique Van Vlasselaer, Analytics en AI Lead bij SAS, vertelt: “Ondanks dat mijn zoon van vier en dochter van één worden opgevoed met het idee dat zij dezelfde kansen krijgen en in gelijkheid opgroeien, zei mijn zoontje laatst uit het niets “Jongens kunnen hard werken, meisjes niet”. Dit laat zien hoe diepgeworteld deze vooroordelen zijn. De oorzaak ligt niet per se in de gezinssituatie, maar eerder in de maatschappij. Ideeën over genderongelijkheid worden blijkbaar generaties lang doorgegeven, vaak zonder dat we het doorhebben.”
AI voor gelijkheid
Dit voorbeeld laat zien hoe diepgeworteld en automatisch onze maatschappelijke bias is. En dat is precies waar AI een rol kan spelen. Vaak wordt gedacht dat AI juist voor meer ongelijkheid zorgt, maar in werkelijkheid kan het helpen die bloot te leggen en te corrigeren.
Er zijn intussen genoeg voorbeelden van AI-systemen die ongelijkheid blootleggen. Zo beoordeelden sommige recruitmenttools het vrouwelijk geslacht als een negatieve factor, simpelweg omdat ze getraind waren op historische data. In de medische sector leiden AI-modellen er soms toe dat vrouwen anders behandeld worden dan mannen. In plaats van AI enkel te veroordelen en deze modellen af te wijzen, moeten we ze zien als een spiegel die bevestigt hoe diepgeworteld ongelijkheid in onze samenleving is.
Correctie met biasmitigatie
Van Vlasselaer vult aan: “AI is geen magische oplossing, maar een krachtig middel om ongelijkheid bespreekbaar te maken. In vaktermen noemen we dit biasmitigatie. Zodra we weten waar er bias opduikt, kunnen we gaten opvullen met synthetische data. Dat zijn gegevens die kenmerken simuleren en op die manier het tekort aan informatie over bepaalde minderheidsgroepen helpen opvangen. Vrouwen die niet genoeg vertegenwoordigd zijn in historische data, worden op die manier versterkt, waardoor AI-systemen ook in hun beslissingslogica meer gelijkwaardigheid gaan opnemen. Ook taalmodellen zoals ChatGPT hebben in korte tijd enorme stappen gezet in het neutraliseren van genderstereotypen.”
De maatschappij veranderen kost generaties. Technologie aanpassen gaat sneller. AI kan helpen onze blinde vlekken te zien én te corrigeren. Zo groeien jonge kinderen op in een wereld met eerlijkere kansen dan eerdere generaties. De toekomst is niet biasvrij, maar wel veelbelovend.
Meer over
Lees ook
Synology breidt ActiveProtect-aanbod uit met DP7200
Synology heeft de DP7200 aangekondigd, de nieuwste toevoeging aan zijn ActiveProtect-gegevensbeschermingslijn voor organisaties die diverse workloads willen beschermen, waaronder servers, virtuele machines, databases en Microsoft 365-gegevens op meerdere kantoorlocaties, externe kantoren of filialen.
ITER zet onderzoek naar kernfusie voort met geavanceerde opslag- en databeveiligingsdiensten
De ITER-organisatie, een wereldwijde samenwerking met als doel de belofte van kernfusie-energie waar maken, heeft een aanbesteding toegekend aan B4Restore A/S om de bescherming en schaalbaarheid van zijn omvangrijke wetenschappelijke data-infrastructuur te garanderen.
Data Expo en CloudWorks lanceren mediapartnerschap
Online kennisplatform CloudWorks is mediapartner geworden van Data Expo, de grootste datavakbeurs van Nederland die Data & AI met Tech & Business verbindt. In aanloop naar de negende editie, die plaatsvindt op 10 en 11 september 2025 in Jaarbeurs Utrecht, slaan beide partijen de handen ineen om het IT- & datalandschap verder te versterken.