ACM maakt einde aan ‘routerdwang’

AVM_Fritzbox-bbwf_2021_280210

Met ingang van 28 januari 2022 mogen consumenten en bedrijven in Nederland zelf hun modem kiezen en zijn hiermee niet meer afhankelijk van hun internetprovider. Ongeacht het type aansluiting (DSL, kabel, glasvezel, mobiel) kunnen consumenten dan zelf beslissen of zij een apparaat van de provider willen gebruiken of een eigen modem willen aansluiten die beter bij hun behoeften past. Tot nu is het veelal de provider die de modemkeus bepaalt en heeft de consument daar niks over te zeggen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft afgelopen juli een nieuwe beleidsregel bekend gemaakt waarin de vrije modemkeuze is vastgelegd. Dit in aansluiting op Europese regels rond vrije modemkeuze.

De nieuwe regel is goed nieuws voor de consument én voor channelspelers. Voor de consumenten betekent het dus volledige keuzevrijheid als het gaat om het modem van hun voorkeur. Channelspelers profiteren van een veel opener markt waarin consumenten gemakkelijk overstappen en op zoek gaan naar kwaliteit en opties. Een grote groep kritische consumenten zal gaan kijken naar oplossingen die hen extra mogelijkheden bieden, zoals het veilig beheren van persoonlijke gegevens of het ondersteunen van slimme apparaten in huis.

Nieuwe focus

Verwacht wordt dat de keuzevrijheid in deze branche zal zorgen voor een nog grotere focus op kwaliteit, brede inzetbaarheid en veiligheid. De nieuwe regel zorgt er ook voor dat de concurrentie en de innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd. Dat is goed voor de branche én voor de consument. AVM, leverancier van de FRITZ!Box-modems, biedt een breed aanbod van modems voor elk type verbinding. Gerald Schouten, Channel Sales Manager Benelux bij AVM: “Dit biedt de channelpartners enorme kansen om hun markt en aanbod te vergroten. Wij hebben nu al – mede dankzij onze kwaliteit en solide klantenservice – een heel sterke reputatie onder klanten en serviceproviders. Dat vormt een uitstekend uitgangspunt voor volgend jaar als de vrije modemkeuze een feit is.”

Lees ook
Draadloos IP, de Killer Applicatie!?

Draadloos IP, de Killer Applicatie!?

De nieuwste draadloze netwerktechnologieën gebaseerd op IP* bieden een toename van systeemcapaciteit, datasnelheden en de integratie van internet. Dit zijn enkele manieren die het voor mensen mogelijk maakt om te communiceren.

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Zorgeloze wifi op de zaak

Zorgeloze wifi op de zaak

Uitstekende en veilige wifi op de zaak is voor veel bedrijven – en wordt na corona weer voor zo goed als alle bedrijven – een noodzakelijke voorwaarde voor een goede bedrijfsvoering. Het makkelijk en veilig beheren van een of meerdere optimaal presterende wifinetwerken is echter geen sinecure.