Welkom in het tijdperk van de verbonden fabriek

verbonden

Als een wereldwijd opererende gigant die het industriële landschap al 130 jaar domineert zich herpositioneert als een digitaal bedrijf, is dat een duidelijk signaal dat er grote veranderingen staan te gebeuren.

General Electric presenteert zichzelf als 'toonaangevende digitale industriële onderneming' en wil 'de industrie transformeren door het fysieke en digitale met elkaar te verbinden'.

De nieuwe strategie weerspiegelt de groeiende multisectorale trend om 'verbonden' fabrieken te bouwen waarin 'lean' produceren wordt gecombineerd met smart technologie. In het verbonden industriële tijdperk, dat mogelijk is gemaakt door het industriële internet der dingen (IoT) en de vooruitgang op het gebied van materialen, automatisering, robotica en 3D-printen, is er één traditioneel element dat misschien wel het belangrijkst is voor digitale uitmuntendheid: kwaliteit. En de kern van kwaliteitsbewaking is testen. Naarmate er meer fysieke/digitale verbindingen ontstaan, van digitale tweelingen en smart producten en fabrieken tot de convergentie van IT en OT, is het essentieel dat een doorlopend hoog kwaliteitsniveau wordt gewaarborgd.

Digitale tweelingen

Elk geproduceerd product begint als een digitaal model, of tweeling, van het gerede product. Bij de productie van auto's begint het ontwikkelingsproces bijvoorbeeld met fysieke tekeningen en kleimodellen, die vervolgens worden gedigitaliseerd zodat de ontwikkeling kan worden voortgezet met:

  • Computerondersteunde ontwerp- en validatietechnologieën om te verzekeren dat de auto aan de vereisten voldoet;
  • Definiëring van productieprocessen in de digitale fabriek om te verzekeren dat de auto kan worden gebouwd;
  • Service van het product in het veld met virtuele realiteit en augmentatie om te verzekeren dat de auto kan worden onderhouden.

Elk fysiek onderdeel van het product wordt gedigitaliseerd, waarbij zowel in de fabriek als daarbuiten enorme hoeveelheden gegevens worden verwerkt. Door testen kan de integriteit van die gegevens en de daarvan afhankelijke processen worden gewaarborgd.

Smart producten en fabrieken

De consument van vandaag wil producten die intelligent, interactief en verbonden zijn, of met andere woorden, 'smart'. Zaken als 'smart verlichting', 'verbonden auto's' en 'wearables' zijn allemaal voorbeelden van smart producten. Met de digitale tweeling, bidirectionele gegevensstromen, het internet der dingen, big data, analytics, cloud en mobiele apparatuur kunnen fabrikanten een digitaal spoor creëren door hun gehele organisatie en aanvoerketen. De gegevensstromen en analytics maken zowel de producten als fabrieken slimmer, waardoor ze op gegevens gebaseerde, zelfstandige acties kunnen uitvoeren en de informatie kunnen leveren die het management nodig heeft om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Door testen kan de integriteit van gegevens en de daarop gebaseerde beslissingen worden gewaarborgd, zodat een reëel concurrentievoordeel wordt verkregen.

Convergentie van IT en OT

De meeste productieorganisaties omvatten twee technologische gemeenschappen. Enerzijds is er de IT, die meestal wordt gebruikt voor het beheer en de ondersteuning van administratieve systemen. Anderzijds is er de operationele technologie (OT), die de fabricageprocessen ondersteunt. Hoewel beide zijn gericht op het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het opbouwen van een trouwe klantenbasis, maken ze gebruik van heel verschillende vaardigheden, infrastructuren en architecturen. De verschillende benaderingen bemoeilijken innovatie in een verbonden organisatie. Testspecialisten die ervaring hebben met zowel IT als OT kunnen de kloof tussen beide werelden overbruggen om communicatie en samenwerking in een verbonden omgeving mogelijk te maken. Testen waarborgt de integriteit van de gegevensstromen tussen deze traditioneel onafhankelijke functies, en biedt inzichten waarmee de convergentie tussen IT en OT kan worden vertaald in hogere opbrengsten.

Kwaliteitsbewaking in de verbonden fabriek

Als alles met elkaar verbonden is, ontwikkelt testen zich van een kwaliteitscontrole van gerede producten tot een geïntegreerde, doorlopende kwaliteitsbewaking die zich uitstrekt over meerdere processen en de integriteit van elke verbinding waarborgt. Net zoals IT niet langer simpelweg kan worden beschouwd als kantoorhulpmiddel, of software als toevoeging voor hardware, is kwaliteitsbewaking essentieel voor optimale processen in de verbonden fabriek. Testen moet een proactief, systematisch onderdeel van gedigitaliseerde productie zijn, niet alleen een manier om de oorzaak van een probleem op te sporen. Testen kan organisaties beschermen tegen de meest uiteenlopende problemen in de productieomgeving, van slechte verwerkingsprestaties en beveiligingsinbreuken tot de uitval van complete systemen.

Colin Bull is principal consultant bij SQS

Lees ook

Tool integreert oude apparatuur in nieuwe IoT-omgevingen

Het aantal industriële Internet of Things (IIoT) projecten groet snel. Typerend voor veel van dit soort projecten is de mix van gloednieuwe maar vaak ook oude apparaten en machines die hierbij aan elkaar en aan internet worden gekoppeld. Nieuwe systemen zijn veelal van eigen webservers of andere communicatiemiddelen voorzien. Bij oude machines en apparaten daarentegen ontbreken dat soort voorzieningen nogal eens. Het Amerikaanse Red Lion Controls brengt hier een oplossing voor op de markt. Deze apparaten luisteren naar de wat cryptische benaming protocolconverters en data-acquisitieapparatuur....

Helft ondernemers die gebruikmaken van Internet of Things ziet omzet stijgen

Helft ondernemers die gebruikmaken van Internet of Things ziet omzet stijgen

IoT-gebruik bij Nederlandse bedrijven aanzienlijk lager dan in buitenland Van de Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van Internet of Things (IoT) zag maar liefst 51% hun omzet hierdoor groeien. Toch maken Nederlandse bedrijven nog maar mondjesmaat gebruik van IoT-oplossingen: slechts 6,7% heeft al IoT-projecten lopen. Dat blijkt uit onderzoek in...

Nederlandse studenten onderzoeken Internet of Things en Smart ICT infrastructuur op hoofdkantoor Huawei in China

Nederlandse studenten onderzoeken Internet of Things en Smart ICT infrastructuur op hoofdkantoor Huawei in China

Huawei vervolgt dit jaar de samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Leiden, Universiteit Twente en Technische Universiteit Eindhoven voor het ‘Seeds for the Future’-programma. Het programma, dat in China plaatsvindt en twee weken duurt, biedt 20 studenten de gelegenheid hun vaardigheden en branchekennis in de ICT te bevorderen,...