1 jaar na AVG is papieren data bij meer dan de helft van alle bedrijven nog onveilig

1396955_49065589

Binnenkort is het één jaar geleden dat de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, van kracht is geworden. Uit onderzoek dat ACCO Brands heeft laten uitvoeren, blijkt dat de invoering van deze nieuwe privacywet met name invloed heeft gehad op bedrijfsprocessen ten aanzien van digitale data en is bij 75% van alle ondervraagde bedrijven de beveiliging van papieren data ongewijzigd gebleven. Want hoewel de verkoop van papiervernietigers met een hoger veiligheidsniveau is toegenomen, is meer dan 50% van alle ondervraagden niet in het bezit van een papiervernietiger en dus niet in staat om papieren data veilig te vernietigen. In het verleden is gebleken dat veel veiligheidsincidenten zich juíst voordoen met papieren of geprinte data, zodat de huidige, ontoereikende beveiliging nog steeds een groot veiligheidsrisico vormt.

Hoewel de meeste bedrijven hun algehele databeveiliging hebben aangescherpt, is de beveiliging van papieren data nog steeds ondergeschikt aan die van digitale data. Bij een groot aantal bedrijven blijkt zelfs dat er nog helemaal geen maatregelen zijn genomen ten aanzien van de beveiliging van papieren data. Analyses tonen aan dat het afgelopen jaar de verkoop van eenvoudige strip-cut papiervernietigers licht is afgenomen en de verkoop van veel veiligere machines met cross-cut of zelfs micro-cut techniek enorm is toegenomen. Echter, uit onderzoek* blijkt ook dat nog steeds meer dan de helft van alle ondervraagde bedrijven niet in het bezit is van een papiervernietiger om papieren of geprinte data veilig te kunnen vernietigen.

Papierloze bedrijfsvoering niet haalbaar

Hoewel steeds meer bedrijfsprocessen digitaal verlopen, is een volledig papierloze bedrijfsvoering meestal niet haalbaar. Zo verloopt in veel branches belangrijke correspondentie nog altijd via de post en worden digitale data nog regelmatig uitgeprint. Niet voor niets blijkt uit de praktijk dat zo’n 40% van alle veiligheidsincidenten zich juist voordoet met papieren data. Om de AVG correct na te kunnen leven, moet een bedrijf daarom niet alleen heldere procedures opstellen over hoe deze data moeten worden beheerd, maar ook hoe deze zouden moeten worden vernietigd.

Veiligheidsniveau afstemmen op bedrijfsactiviteiten

Met de huidige technologie kunnen papiersnippers steeds beter worden herleid naar het originele document. ACCO Brands, wereldwijd leverancier van kantoorartikelen, adviseert daarom dat het vernietigen van potentieel gevoelige, papieren data moet worden beschouwd als een integraal onderdeel van het bedrijfsproces, waarbij bedrijven het veiligheidsniveau van hun papiervernietiger moeten afstemmen op de gevoeligheid van hun bedrijfsactiviteiten. De door veel bedrijven gebruikte strip-cut papiervernietigers, die een A4 vel in circa 35 rechte stroken snijden, bieden doorgaans een te laag veiligheidsniveau voor bedrijfsmatig gebruik. Voor bedrijven of ZZP’ers die met licht vertrouwelijke gegevens werken, voldoet in veel gevallen een machine met veiligheidsniveau P3 of P4. Dit zijn ‘cross-cut’ machines die een A4-vel in respectievelijk 200 of 400 snippers snijden. Echter, voor bedrijven die regelmatig met zeer gevoelige informatie werken, zoals juridische, financiële of gemeentelijke instellingen, wordt een machine met veiligheidsniveau P5 of hoger aangeraden. Het veilig vernietigen van dergelijke data vereist een machine met ‘micro-cut’ techniek, die een A4 in meer dan 2.000 stukjes snijdt.

Meer over
Lees ook
Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Covid-19 of geen Covid-19: in veel sectoren blijft een ware veldslag om talent woeden. Om de beste talenten aan je te binden, is het heel belangrijk dat je weet wat hen motiveert en in wat voor omgeving zij het liefste werken. Als gevolg van de wereldwijde pandemie wil dat nu ook zeggen: wat vinden ze belangrijk aan thuiswerken?

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Door de COVID-19 pandemie zijn mensen anders naar de toekomst gaan kijken. Bedrijven en non-profit organisaties doen er verstandig aan daar proactief op te anticiperen voor hun lange termijn succes. Uit een onderzoek door Tech-Clarity in opdracht van Dassault Systèmes blijkt dat digitalisering, duurzaamheid en winstgevendheid belangrijke succesfac1

Atos lanceert Q-score, een universele meetmethode voor kwantum-computing

Atos lanceert Q-score, een universele meetmethode voor kwantum-computing

Atos introduceert Q-score: de eerste universele kwantum metrische referentie die kan worden toegepast op alle programmeerbare kwantum-processors. Atos’ Q-score meet de effectiviteit van kwantum-systemen bij het oplossen van real-life problemen die niet kunnen worden opgelost door traditionele computers