Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

dynabook-400300

Dat er sprake is van een wereldwijd probleem, blijkt wel uit de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Sinds 2014 is de hoeveelheid afgedankt elektronisch materiaal met meer dan een vijfde toegenomen. Gezien de enorme hoeveelheid elektronische producten die jaarlijks geproduceerd en gekocht worden, is de verwachting dat deze afvalberg de komende tijd verder zal groeien. Mits er actie wordt ondernomen. Twee opties springen daarbij het meest in het oog: recycling en hergebruik van devices.

Recycling

Door verouderde of kapotte apparaten uit elkaar te halen, kunnen bruikbare materialen en onderdelen hergebruikt worden. Dit voorkomt dat nieuwe apparaten volledig uit nieuwe grondstoffen bestaan. Want vergis je niet, een ‘simpele’ smartphone alleen al bevat onder andere koper, kobalt, zilver en goud. Bedenk vervolgens dat er naar schatting zo’n 3 miljoen afgedankte mobiele telefoons in Nederland alleen al in een la liggen en je begrijpt dat er een wereld te winnen is wanneer er meer oude, afgedankte devices worden gerecycled.

Hergebruik

Wanneer een elektronisch device wordt afgedankt, gebeurt dat in de meeste gevallen omdat het apparaat verouderd is: te langzaam, niet meer in staat om de laatste software-updates te draaien of te weinig geheugen. Maar wat voor de één een verouderd device is, is voor de ander nog een prima apparaat. Door apparaten door te verkopen wordt niet alleen de afvalberg verkleint, het levert ook nog eens extra inkomsten en minder afschrijvingskosten op.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal zaken waarop gelet moet worden bij recycling of hergebruik van elektronische devices: data en regelgeving.

Dataverlies

Een belangrijke kanttekening bij het doorverkopen of hergebruiken van afgedankte devices: let op de data. Je wilt namelijk voorkomen dat een nieuwe eigenaar niet alleen gebruik kan maken van jouw oude device, maar ook toegang heeft tot bedrijfsgevoelige informatie. Zorg ervoor dat apparaten schoon worden opgeleverd en dat informatie die op het device opgeslagen stond ook niet via een achterdeur teruggezet kan worden. Want je wilt voorkomen dat het doorverkopen van een device leidt tot een claim van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Regelgeving

Sinds begin 2021 moeten bedrijven die elektronische apparatuur exporteren voor hergebruik dit registreren bij het Nationaal WEEE Register (NWR). Op die manier houdt de overheid namelijk zicht op het percentage devices dat wordt ingezameld en niet op de afvalhoop belandt.

Tot slot, mocht een gegevensdrager dusdanig verouderd of beschadigd zijn dat recycling er niet meer inzit; zorg er dan voor dat een gespecialiseerd bedrijf de vernietiging van dit apparaat voor zijn rekening neemt. We kennen immers allemaal de verhalen van computers die bij het grof vuil op straat werden gezet waar nog zeer gevoelige informatie op bleek te staan.

Auteur: Ronald Ravel, Country Manager Benelux bij Dynabook

Meer over
Lees ook
Dynabook breidt Satellite Pro C40- en C50-series uit

Dynabook breidt Satellite Pro C40- en C50-series uit

Dynabook Europe GmbH kondigt vandaag de Satellite Pro C40-J en Satellite Pro C50-J aan, een uitbreiding van de reeks waarin prestaties, productiviteit en modern design gecombineerd worden met een aantrekkelijke prijs. Om nog meer keuze te bieden, bevatten de nieuwe C40-J en C50-J de nieuwste 11e Gen Intel® Core ™ en Celeron® processoren. Ook zullen...

Xerox ontvangt Terra Carta Seal voor het streven naar een duurzame toekomst van ZKH de Prins van Wales

Xerox ontvangt Terra Carta Seal voor het streven naar een duurzame toekomst van ZKH de Prins van Wales

Xerox Holdings Corporation heeft de Terra Carta Seal toegekend heft gekregen. De Terra Carta Seal erkent wereldwijd opererende bedrijven die innovatie stimuleren en hun inzet tonen bij het creëren van echt duurzame oplossingen.

Xerox speelt in op milieu- en maatschappelijke uitdagingen in editie 2021 van CSR Report

Xerox speelt in op milieu- en maatschappelijke uitdagingen in editie 2021 van CSR Report

Xerox Holdings Corporation) heeft de editie 2021 van zijn Global Corporate Social Responsibility (CSR) Report gepubliceerd. Het rapport bevat data, prestaties en doelen van het bedrijf op het gebied van maatschappij, governance en milieu-impact.