Hoe noemen we de technologische revolutie waar we nu in zitten?

panasonic connect

Vandaag de dag hebben we het over de internetgeneratie en Industrie 4.0, maar hoe zullen historici deze periode beschrijven?

We kennen allemaal de industriële revolutie. We hebben het niet over een paar dagen, maanden of jaren, maar over 80 jaar verandering, van 1760 tot 1840. In die tijd veranderden de introductie van stoomaandrijving en de eerste mechanische industrieën voorgoed de manier waarop mensen leefden en werkten. Ook nu vinden veel technologische transformaties plaats, maar het is lastig de betekenis ervan in te schatten terwijl ze nog aan de gang zijn. Herinner je je bijvoorbeeld het moment waarop je je eerste fax, e-mail of sms verstuurde? De kans is groot dat je je er niet van bewust was dat je een historisch moment beleefde.
 
"Welk benaming historici ook aan deze periode geven, vaststaat dat ze gekenmerkt wordt door belangrijke veranderingen in vele sectoren. In de media- en entertainmentsector neemt de vraag naar content explosief toe en technologieën zoals PTZ-camera's op afstand en IP-productieplatforms van de volgende generatie brengen mogelijkheden voor het creëren van hoogwaardige content naar de massa. Immersieve visuele ervaringen veranderen de manier waarop we ons vermaken op locaties en op evenementen, evenals de manier waarop we geschiedenis en kunst in musea ervaren," vertelt Rebecca Turner, Demand Generation Manager, Panasonic Connect.
 
In de detailhandel verandert de manier waarop we winkelen op subtiele manieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan interactieve displays die aangepast kunnen worden aan onze specifieke behoeften, elektronische schaplabels die de prijs van goederen dynamisch kunnen aanpassen aan de vraag of speciale aanbiedingen die zijn afgestemd op de smaak van de klanten van de winkel. Of aan de introductie van Panasonic Smartlockers, die bevroren, omgevings- of zelfs warme producten kunnen opslaan totdat ze opgehaald worden.
 
In supply chain en logistiek worden kunstmatige intelligentie en deep learning-toepassingen gebruikt om processen volledig te automatiseren en te stroomlijnen, zodat de voorraadniveaus continu worden gecontroleerd en automatisch worden bijbesteld op basis van behoeften of vertragingen. Magazijnmedewerkers en chauffeurs zijn via mobiele computerapparatuur met het systeem verbonden om ervoor te zorgen dat goederen op het juiste moment worden geselecteerd, op de meest ruimtebesparende manier worden geladen en via de meest efficiënte routes worden geleverd. Alles wordt voortdurend gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de goederen op de juiste temperatuur worden vervoerd.
 
In de productiesector wordt Industrie 4.0 een realiteit dankzij de inzet van sensoren, camera's en mobiele computerapparatuur die kunstmatige intelligentie gebruiken om elk element van het productieproces, de monitoring en de kwaliteitscontrole te automatiseren. De volledig autonome fabriek is misschien nog een paar jaar verwijderd, maar alle basiselementen zijn er nu al.
 
In de publieke sector helpt real-time connectiviteit via mobiele computerapparatuur de manier te veranderen waarop we gezondheidszorg en spoedeisende hulpverlenen. Met deze technologie kunnen paramedici vitale patiëntinformatie in real time naar artsen sturen, waardoor cruciale seconden worden gewonnen. Dezelfde technologie wordt gebruikt om politieagenten in staat te stellen meer tijd op straat door te brengen en minder tijd aan administratie te besteden. Ook brandweerlieden kunnen op deze manier kritieke incidenten efficiënter bereiken en afhandelen.
 
In het onderwijs gebruiken we technologie om de manier waarop we leren te veranderen door via hybride leeroplossingen overal toegang tot docenten en lesmateriaal mogelijk te maken en door van onderwijs een meer collaboratieve leerervaring te maken via presentatiesystemen, projectoren en interactieve schermen.
 
"Het lijdt geen twijfel dat de technologie de manier waarop wij werken, leven en leren op ongelooflijke wijze fundamenteel verandert. We zitten dan wel midden in een nieuwe technologische revolutie, maar we hebben er nog niet de juiste naam voor gevonden. Ik laat het aan de historici over om hierover te beslissen," besluit Turner.
 
Voor meer informatie: www.toughbook.nl
Meer over
Lees ook
i-PRO kondigt gegarandeerde levertijden en stabiele prijzen aan

i-PRO kondigt gegarandeerde levertijden en stabiele prijzen aan

Nu de hele sector wordt geconfronteerd met een tekort aan onderdelen en stijgende prijzen, introduceert i-PRO een nieuwe snelle leveringsservice en bevestigt het dat de prijzen voor alle i-PRO-cameralijnen ongewijzigd blijven. Het bedrijf onderstreept daarmee zijn streven de betrouwbare partner van de volgende generatie voor de beveiligingsindustr1

12e generatie Intel Core processoren voor Dynabook  premium Portégé-devices

12e generatie Intel Core processoren voor Dynabook premium Portégé-devices

De Portégé X30W-K is een 13.3” convertible met een gewicht van 979 gram.* De Portégé X30L-K biedt een complete en tegelijkertijd dunne en lichtgewichte toolset voor de mobiele werknemer. Beide devices hebben een ultralicht chassis met een magnesiumlegering dat de perfecte balans biedt tussen duurzaamheid, lichtheid en stevigheid.

Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

Door de coronapandemie zou je bijna vergeten dat er op dit moment nog een ander wereldwijd probleem is: het klimaatprobleem. En net zoals bij corona kan de technologiesector een rol spelen in het oplossen - of in ieder geval verkleinen - van het probleem. Maar daarvoor zijn er wel veranderingen nodig.