Draadloos IP, de Killer Applicatie!?

Peter Paul Engelen 600px

De nieuwste draadloze netwerktechnologieën gebaseerd op IP* bieden een toename van systeemcapaciteit, datasnelheden en de integratie van internet. Dit zijn enkele manieren die het voor mensen mogelijk maakt om te communiceren.

Mensen in rijdende voertuigen (b.v. auto's, treinen, boten en vliegtuigen**) kunnen op dezelfde manier toegang krijgen tot het internet of tot hun bedrijfsnetwerken als wanneer zij zich in hun kantoor of thuis bevinden.

 

Zij kunnen op het internet surfen, toegang krijgen tot hun bedrijfsnetwerken, spelletjes downloaden van het internet, spelletjes spelen met gebruikers op afstand, informatie krijgen over reisbegeleiding met real-time verkeersinformatie en informatie over de route.

Draadloze netwerken evolueren naar draadloze IP-netwerken om de beperkingen te overwinnen van de traditionele circuit geschakelde draadloze netwerken. Draadloze IP-netwerken zijn meer geschikt voor de ondersteuning van de snelgroeiende mobiele gegevens- en multimediatoepassingen.

IP-technologieën (zoals Mobile IP ***) is de meest veelbelovende oplossing die momenteel beschikbaar is voor de ondersteuning van data- en multimediatoepassingen via draadloze netwerken. Het mobiele of draadloze internet zal de uitbreiding blijven van het huidige internet.

Geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals in real time spelletjes spelen met gebruikers op afstand, draadloze telefoongesprekken (VoIP-gesprekken) en het uitzenden van audio- en video-advertenties aan mobiele telefoongebruikers zullen het mogelijk blijven maken om video-omroepdiensten te brengen naar handhelds/smartphones.

Met name de groei van geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals Voice-over-IP (VoIP) zal het multimediaverkeer over de draadloze netwerken sterk blijven doen toenemen. Draadloos IP kan dus soms ook een killer zijn. Daarom kunnen toekomstige draadloze IP-netwerken deze mobiele data- en multimediatoepassingen alleen bedienen zonder congesties in het draadloze netwerk, als die draadloze IP-netwerken er echt klaar voor zijn.

Met andere woorden, "die netwerken moeten worden gecontroleerd op het tegengaan van opstoppingen (b.v. door QoS-parameters**** of andere specifieke protocollen) en voldoende bandbreedte hebben om al dit soort diensten te ondersteunen. Draadloze netwerken en de IP-technologieën binnen die netwerken moeten voortdurend worden herzien en verder worden ontwikkeld.

Om te onthouden!  Het verkeer op snelle draadloze netwerken zal zich steeds meer blijven richten op IP!

 

Peter Paul Engelen is Principal Wi-Fi Architect & Trainer (CWNE #86, CWNT) bij World Wide WiFi Experts

worldwide-wifi-experts.com

 

WordWideWIFIexperts-logo

 

* IP: Internet Protocol*

** Mobile Fi (IEEE 802.20)

*** Mobile IP: Mobile IP is een netwerkprotocol van het Internet Engineering Task Force (IETF), bedoeld om gebruikers van mobiele apparaten hun permanente IP adres te laten behouden, terwijl ze wisselen tussen verschillende netwerken.

**** Quality of Service (QoS): is een verzameling technologieën waarmee toepassingen voorspelbare serviceniveaus kunnen aanvragen en ontvangen in termen van doorvoercapaciteit (bandbreedte), latentieafwijkingen (jitter) en vertragingen

 

Lees ook
Impact thuiswerken zichtbaar op netwerk KPN

Impact thuiswerken zichtbaar op netwerk KPN

Sinds de uitbraak van COVID-19 werkt Nederland massaal vanuit huis en dat is ook te zien in de verkeersstromen op het netwerk van KPN. Daar is het sindsdien veel drukker en ook de verkeerspatronen zijn veranderd.

Ericsson: Eind 2020 hebben meer dan 1 miljard mensen toegang tot 5G-dekking

Ericsson: Eind 2020 hebben meer dan 1 miljard mensen toegang tot 5G-dekking

Ericsson voorspelt dat vier op de tien mobiele abonnementen in 2026 5G zullen zijn. Deze prognose staat in de laatste editie van het Ericsson Mobility Report. De huidige groei van 5G in abonnementen en gebeiden met 5G dekking bevestigen dat de deze technologie de snelste mobiele connectiviteit implementatie tot nu toe is.

Van Delen Telecom en MCS breiden samenwerking verder uit om meer organisaties kennis te laten maken met IoT-toepassingen

Van Delen Telecom en MCS breiden samenwerking verder uit om meer organisaties kennis te laten maken met IoT-toepassingen

Na de digitalisering van mensen en werkplekken, zitten we ondertussen volop in de transitie om ook ‘dingen’ te digitaliseren. Deze Internet of Things (IoT) ontwikkeling wordt ondertussen omarmd door steeds meer bedrijven. Van Delen Telecom en MCS werken al jarenlang samen en breiden hun samenwerking verder uit