Draadloos IP, de Killer Applicatie!?

Peter Paul Engelen 600px

De nieuwste draadloze netwerktechnologieën gebaseerd op IP* bieden een toename van systeemcapaciteit, datasnelheden en de integratie van internet. Dit zijn enkele manieren die het voor mensen mogelijk maakt om te communiceren.

Mensen in rijdende voertuigen (b.v. auto's, treinen, boten en vliegtuigen**) kunnen op dezelfde manier toegang krijgen tot het internet of tot hun bedrijfsnetwerken als wanneer zij zich in hun kantoor of thuis bevinden.

 

Zij kunnen op het internet surfen, toegang krijgen tot hun bedrijfsnetwerken, spelletjes downloaden van het internet, spelletjes spelen met gebruikers op afstand, informatie krijgen over reisbegeleiding met real-time verkeersinformatie en informatie over de route.

Draadloze netwerken evolueren naar draadloze IP-netwerken om de beperkingen te overwinnen van de traditionele circuit geschakelde draadloze netwerken. Draadloze IP-netwerken zijn meer geschikt voor de ondersteuning van de snelgroeiende mobiele gegevens- en multimediatoepassingen.

IP-technologieën (zoals Mobile IP ***) is de meest veelbelovende oplossing die momenteel beschikbaar is voor de ondersteuning van data- en multimediatoepassingen via draadloze netwerken. Het mobiele of draadloze internet zal de uitbreiding blijven van het huidige internet.

Geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals in real time spelletjes spelen met gebruikers op afstand, draadloze telefoongesprekken (VoIP-gesprekken) en het uitzenden van audio- en video-advertenties aan mobiele telefoongebruikers zullen het mogelijk blijven maken om video-omroepdiensten te brengen naar handhelds/smartphones.

Met name de groei van geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals Voice-over-IP (VoIP) zal het multimediaverkeer over de draadloze netwerken sterk blijven doen toenemen. Draadloos IP kan dus soms ook een killer zijn. Daarom kunnen toekomstige draadloze IP-netwerken deze mobiele data- en multimediatoepassingen alleen bedienen zonder congesties in het draadloze netwerk, als die draadloze IP-netwerken er echt klaar voor zijn.

Met andere woorden, "die netwerken moeten worden gecontroleerd op het tegengaan van opstoppingen (b.v. door QoS-parameters**** of andere specifieke protocollen) en voldoende bandbreedte hebben om al dit soort diensten te ondersteunen. Draadloze netwerken en de IP-technologieën binnen die netwerken moeten voortdurend worden herzien en verder worden ontwikkeld.

Om te onthouden!  Het verkeer op snelle draadloze netwerken zal zich steeds meer blijven richten op IP!

 

Peter Paul Engelen is Principal Wi-Fi Architect & Trainer (CWNE #86, CWNT) bij World Wide WiFi Experts

worldwide-wifi-experts.com

 

WordWideWIFIexperts-logo

 

* IP: Internet Protocol*

** Mobile Fi (IEEE 802.20)

*** Mobile IP: Mobile IP is een netwerkprotocol van het Internet Engineering Task Force (IETF), bedoeld om gebruikers van mobiele apparaten hun permanente IP adres te laten behouden, terwijl ze wisselen tussen verschillende netwerken.

**** Quality of Service (QoS): is een verzameling technologieën waarmee toepassingen voorspelbare serviceniveaus kunnen aanvragen en ontvangen in termen van doorvoercapaciteit (bandbreedte), latentieafwijkingen (jitter) en vertragingen

 

Lees ook

De nieuwe FRITZ!Box 6850 5G voor de FRITZ!-ervaring zoals je gewend bent mét 5G

Met de FRITZ!Box 6850 5G lanceert AVM een alles-in-één router voor de nieuwe mobiele 5G-communicatiestandaard. Door ondersteuning voor 5G-banden in het sub-6-GHz-bereik, evenals LTE Advanced Pro op alle huidige LTE-banden, kunnen gebruikers in Europa profiteren van ultrasnelle transmissiesnelheden en stabiele internetverbindingen via mobiele netwerken

ACM maakt einde aan ‘routerdwang’

ACM maakt einde aan ‘routerdwang’

Met ingang van 28 januari 2022 mogen consumenten en bedrijven in Nederland zelf hun modem kiezen en zijn hiermee niet meer afhankelijk van hun internetprovider. Ongeacht het type aansluiting (DSL, kabel, glasvezel, mobiel) kunnen consumenten dan zelf beslissen of zij een apparaat van de provider willen gebruiken of een eigen modem willen aansluiten...

Arista introduceert Wi-Fi 6E oplossing voor campus en IoT-toepassingen

Arista introduceert Wi-Fi 6E oplossing voor campus en IoT-toepassingen

Arista Networks breidt het cognitive campus edge portfolio uit met een Wi-Fi 6E access point. Deze maakt het voor klanten mogelijk om de grotere bandbreedte en capaciteit en lage latency van Wi-Fi 6E te benutten, voor hoge kwaliteit video- en IoT-toepassingen. Het nieuwe C-360 access point wordt in dit vierde kwartaal leverbaar.