Draadloos IP, de Killer Applicatie!?

Peter Paul Engelen 600px

De nieuwste draadloze netwerktechnologieën gebaseerd op IP* bieden een toename van systeemcapaciteit, datasnelheden en de integratie van internet. Dit zijn enkele manieren die het voor mensen mogelijk maakt om te communiceren.

Mensen in rijdende voertuigen (b.v. auto's, treinen, boten en vliegtuigen**) kunnen op dezelfde manier toegang krijgen tot het internet of tot hun bedrijfsnetwerken als wanneer zij zich in hun kantoor of thuis bevinden.

 

Zij kunnen op het internet surfen, toegang krijgen tot hun bedrijfsnetwerken, spelletjes downloaden van het internet, spelletjes spelen met gebruikers op afstand, informatie krijgen over reisbegeleiding met real-time verkeersinformatie en informatie over de route.

Draadloze netwerken evolueren naar draadloze IP-netwerken om de beperkingen te overwinnen van de traditionele circuit geschakelde draadloze netwerken. Draadloze IP-netwerken zijn meer geschikt voor de ondersteuning van de snelgroeiende mobiele gegevens- en multimediatoepassingen.

IP-technologieën (zoals Mobile IP ***) is de meest veelbelovende oplossing die momenteel beschikbaar is voor de ondersteuning van data- en multimediatoepassingen via draadloze netwerken. Het mobiele of draadloze internet zal de uitbreiding blijven van het huidige internet.

Geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals in real time spelletjes spelen met gebruikers op afstand, draadloze telefoongesprekken (VoIP-gesprekken) en het uitzenden van audio- en video-advertenties aan mobiele telefoongebruikers zullen het mogelijk blijven maken om video-omroepdiensten te brengen naar handhelds/smartphones.

Met name de groei van geavanceerde mobiele data- en multimediatoepassingen zoals Voice-over-IP (VoIP) zal het multimediaverkeer over de draadloze netwerken sterk blijven doen toenemen. Draadloos IP kan dus soms ook een killer zijn. Daarom kunnen toekomstige draadloze IP-netwerken deze mobiele data- en multimediatoepassingen alleen bedienen zonder congesties in het draadloze netwerk, als die draadloze IP-netwerken er echt klaar voor zijn.

Met andere woorden, "die netwerken moeten worden gecontroleerd op het tegengaan van opstoppingen (b.v. door QoS-parameters**** of andere specifieke protocollen) en voldoende bandbreedte hebben om al dit soort diensten te ondersteunen. Draadloze netwerken en de IP-technologieën binnen die netwerken moeten voortdurend worden herzien en verder worden ontwikkeld.

Om te onthouden!  Het verkeer op snelle draadloze netwerken zal zich steeds meer blijven richten op IP!

 

Peter Paul Engelen is Principal Wi-Fi Architect & Trainer (CWNE #86, CWNT) bij World Wide WiFi Experts

worldwide-wifi-experts.com

 

WordWideWIFIexperts-logo

 

* IP: Internet Protocol*

** Mobile Fi (IEEE 802.20)

*** Mobile IP: Mobile IP is een netwerkprotocol van het Internet Engineering Task Force (IETF), bedoeld om gebruikers van mobiele apparaten hun permanente IP adres te laten behouden, terwijl ze wisselen tussen verschillende netwerken.

**** Quality of Service (QoS): is een verzameling technologieën waarmee toepassingen voorspelbare serviceniveaus kunnen aanvragen en ontvangen in termen van doorvoercapaciteit (bandbreedte), latentieafwijkingen (jitter) en vertragingen

 

Lees ook
Vrijgave 6GHz-frequentieband in België en Nederland nieuwe stap in richting Europese gigabit-samenleving

Vrijgave 6GHz-frequentieband in België en Nederland nieuwe stap in richting Europese gigabit-samenleving

LANCOM, de Duitse netwerk- en security-specialist, is verheugd met de beslissing van de Nederlandse regering om, in navolging van België, het onderste gedeelte van de 6GHz-frequentieband vrij te geven voor licentievrij gebruik door Wi-Fi. Hiermee is de in juni aangenomen EU-richtlijn nu in beide landen omgezet in nationale wetgeving. Met het extra frequentieblok...

FRITZ!Box 4060: Tri-band draadloze router met Wi-Fi 6 en DECT-technologie

FRITZ!Box 4060: Tri-band draadloze router met Wi-Fi 6 en DECT-technologie

Dankzij Wi-Fi 6, de nieuwste Mesh Wi-Fi-technologie van AVM, drie radio-units en in totaal 12 antennes, kunnen Wi-Fi-datasnelheden tot 6 Gbit/s worden bereikt. De tri-band FRITZ!Box 4060 haalt het maximale uit smartphones en andere mobiele apparaten van de nieuwste generatie. Daarnaast is de FRITZ!Box 4060 het eerste model in de FRITZ!Box 4000-serie...

Cradlepoint introduceert Wireless Edge-oplossingen om de IT-support van hybride werkplekken te vereenvoudigen

Cradlepoint introduceert Wireless Edge-oplossingen om de IT-support van hybride werkplekken te vereenvoudigen

Cradlepoint, toonaangevend leverancier van cloud-delivered LTE en 5G wireless network edge-oplossingen, kondigt zijn E102 Enterprise Router aan. Met deze router biedt Cradlepoint organisaties de benodigde performance en functionaliteit omtrent connectiviteit, beveiliging en IT-beheer, voor een wereld waarin medewerkers locatieonafhankelijk moeten kunnen...