De ontwikkeling van de werkplek: krachtiger of goedkoper?

EGP-LOGO_petrol_voorkeur-01-600300

Voor grafische toepassingen zoals Computer Aided Manufacturing (CAD-CAM) en voor Data Analytics en Predictive Analytics is High Performance Computing (HPC) al lang de norm. De standaardwerkplek op kantoor en, mede door de coronacrisis, ook de thuiswerkplek, zullen spoedig volgen. Wat betekent dat voor uw investeringen? En waar dient u allemaal rekening mee te houden?

High Performance Computing (HPC) is het samenvoegen van computerkracht uit meerdere bronnen. Op deze manier beschikt een werkplek over veel hogere prestaties dan met alleen een gewone desktopcomputer of standaard werkstation. De behoefte aan meer grafische rekenkracht op de werkplek, komt in de eerste plaats door de voortschrijdende technologische ontwikkelingen. Softwareprogramma’s worden alsmaar zwaarder en vergen meer computerpower. Maar er is meer aan de hand.

Datagedreven organisaties

De coronacrisis heeft geleid tot een doorbraak in thuiswerken. Sinds een aantal maanden maken talloze mensen thuis gebruik van videobellen en videoconferencing. Ze werken met meerdere beeldschermen en hebben meerdere browsers tegelijkertijd openstaan. Ook het contact houden met collega’s gebeurt sinds corona online. Gamecompetities tussen collega’s zijn onderdeel van het werk geworden. Om iedereen thuis productiever en aangenamer te laten werken, zowel personeel als directie, zal de thuiswerkplek krachtiger en gemakkelijker in het gebruik moeten worden. Een derde factor die de behoefte aan HPC aanzwengelt, is dat de digitale transitie in een nieuwe fase is aanbeland. Met je laptop of smartphone overal toegang hebben tot bedrijfsinformatie is vanzelfsprekend geworden. Zware taken als enorme hoeveelheden data op de werkplek verwerken, zoals bij Data Analytics en Predictive Analytics zullen over niet al te lange tijd ook op de werkplek binnen handbereik komen. De aanjager hierachter is het feit dat datagedreven organisaties succesvoller zijn dan niet-datagedreven organisaties.

Maatpak van bouwblokken

De werkplek van de toekomst wordt dus krachtiger, maar er zullen natuurlijk veel verschillende varianten van HPC-werkplekken ontstaan. Afhankelijk van de functie van de eindklant zal deze overeenkomstig zijn wensen zijn ingericht. Een verkoper buitendienst zal bijvoorbeeld vanaf zijn smartphone alle applicaties willen gebruiken waar klantinformatie in staat. Vanaf afstand wil hij gemakkelijk samenwerken met de binnendienst. Een CAD-CAM-tekenaar heeft een groot beeldscherm nodig en een zeer hoge performance, zodat hij zelfs met de zwaarste applicaties snel kan werken. Een receptioniste daarentegen wil vooral een vlekkeloze integratie van telefonie, e-mail, adressenboek en Office-programma’s. Met het toegenomen thuiswerken is het inmiddels ook de normaalste zaak van de wereld om overdag met je laptop toegang te krijgen tot het ERP-systeem van je werk en ’s avonds met diezelfde laptop (met de kinderen) te gamen of YouTube-filmpjes te bekijken. Zeker door het vervagen van deze scheidslijn tussen werk en privé zullen security, toegangsrechten en privacy buitengewoon goed geregeld moeten zijn.

Broodje speciaal

Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie over voldoende rekenkracht beschikt om de reguliere HPC-werkplek van de toekomst aan te kunnen? Complicerende factor is dat niet elke werkplek altijd over grafische rekenkracht hoeft te beschikken, maar wel meteen als het nodig is om uw continuïteit te garanderen. U kunt ervoor kiezen om eenmalige investeringen te doen via Capital Expenditures (Capex). Echter, u kunt ook kiezen voor een flexibele schaalbare oplossing in abonnementsvorm, oftewel Operating Expenditures (Opex). Dit laatste kunt u realiseren via een cloudoplossing: Infrastructure as a Service (IaaS). Daarmee beschikt u over grafische functionaliteit die u (tijdelijk) kunt inzetten en kunt op- en afschalen wanneer u dat wilt. Die flexibiliteit is een groot goed. Of u nu een eenvoudige oplossing wilt of een ‘broodje speciaal’: u kunt uw infrastructuur en applicaties optimaal inrichten, precies zoals u het wilt. Op deze manier betaalt u nooit te veel, terwijl u zeker bent van continuïteit en een goede performance.

De werkplek van morgen

Kortom, de werkplek van de toekomst vraagt meer en meer computerpower. Het huidige IT-landschap van de meeste organisaties is daarvoor onvoldoende in balans. De (thuis)werkplekken van vandaag zijn nog niet ingericht overeenkomstig de eisen en behoeften van morgen.

Hoe ziet uw werkplek, en die van uw eindklanten, er in de toekomst uit?

Hans Spuijbroek kleur-EGP-150150

Wilt u meer weten over de dienstverlening? Neem dan contact met ons op. Bij EGP investeren we in MSP’s onder het motto ‘Samen maakt beter’. Onze kennis delen we graag. We komen graag een keer vrijblijvend langs om kennis te maken!

Hans Spuijbroek is Business partner development bij EGP

Meer over
Lees ook
Personio organiseert H.U.G. Digital 2021: het virtuele HR-event

Personio organiseert H.U.G. Digital 2021: het virtuele HR-event

Personio organiseert op 18 en 19 mei de tweede editie van H.U.G.* Digital, een van de grootste virtuele HR-events van Europa. Dit gratis live event geeft antwoorden op de belangrijkste vragen van HR over tal van onderwerpen, van hybride werkmodellen, medewerkerswelzijn en agile HR tot diversiteit, inclusie, duurzaamheid en nog veel meer.

Onderzoek Dassault Systèmes: Covid-19 biedt energiesector enorme kans om te verduurzamen

Onderzoek Dassault Systèmes: Covid-19 biedt energiesector enorme kans om te verduurzamen

De tools en de vaardigheden die energiebedrijven tijdens de Covid-19-pandemie hebben ontwikkeld, zullen van grote waarde blijken in het post-coronatijdperk. Dat blijkt uit onderzoek van Dassault Systèmes. Het rapport ‘A sustainable future for business post-COVID’ toont aan dat softwarematige hulpmiddelen en de bijbehorende vaardigheden van medewerkers...

nox NightTimeExpress investeert in cloudgebaseerde POD-oplossing van Zetes

nox NightTimeExpress investeert in cloudgebaseerde POD-oplossing van Zetes

Logistiek dienstverlener nox NightTimeExpress kiest opnieuw voor ZetesChronos, de cloudgebaseerde Proof of Delivery oplossing van Zetes. nox NightTimeExpress is Europees marktleider op het gebied van nachtelijke expresbezorging en beschikt over het meest efficiënte netwerk van Europa. Urgente bezorging van reserveonderdelen aan klanten in uiteenlopende...