De ontwikkeling van de werkplek: krachtiger of goedkoper?

EGP-LOGO_petrol_voorkeur-01-600300

Voor grafische toepassingen zoals Computer Aided Manufacturing (CAD-CAM) en voor Data Analytics en Predictive Analytics is High Performance Computing (HPC) al lang de norm. De standaardwerkplek op kantoor en, mede door de coronacrisis, ook de thuiswerkplek, zullen spoedig volgen. Wat betekent dat voor uw investeringen? En waar dient u allemaal rekening mee te houden?

High Performance Computing (HPC) is het samenvoegen van computerkracht uit meerdere bronnen. Op deze manier beschikt een werkplek over veel hogere prestaties dan met alleen een gewone desktopcomputer of standaard werkstation. De behoefte aan meer grafische rekenkracht op de werkplek, komt in de eerste plaats door de voortschrijdende technologische ontwikkelingen. Softwareprogramma’s worden alsmaar zwaarder en vergen meer computerpower. Maar er is meer aan de hand.

Datagedreven organisaties

De coronacrisis heeft geleid tot een doorbraak in thuiswerken. Sinds een aantal maanden maken talloze mensen thuis gebruik van videobellen en videoconferencing. Ze werken met meerdere beeldschermen en hebben meerdere browsers tegelijkertijd openstaan. Ook het contact houden met collega’s gebeurt sinds corona online. Gamecompetities tussen collega’s zijn onderdeel van het werk geworden. Om iedereen thuis productiever en aangenamer te laten werken, zowel personeel als directie, zal de thuiswerkplek krachtiger en gemakkelijker in het gebruik moeten worden. Een derde factor die de behoefte aan HPC aanzwengelt, is dat de digitale transitie in een nieuwe fase is aanbeland. Met je laptop of smartphone overal toegang hebben tot bedrijfsinformatie is vanzelfsprekend geworden. Zware taken als enorme hoeveelheden data op de werkplek verwerken, zoals bij Data Analytics en Predictive Analytics zullen over niet al te lange tijd ook op de werkplek binnen handbereik komen. De aanjager hierachter is het feit dat datagedreven organisaties succesvoller zijn dan niet-datagedreven organisaties.

Maatpak van bouwblokken

De werkplek van de toekomst wordt dus krachtiger, maar er zullen natuurlijk veel verschillende varianten van HPC-werkplekken ontstaan. Afhankelijk van de functie van de eindklant zal deze overeenkomstig zijn wensen zijn ingericht. Een verkoper buitendienst zal bijvoorbeeld vanaf zijn smartphone alle applicaties willen gebruiken waar klantinformatie in staat. Vanaf afstand wil hij gemakkelijk samenwerken met de binnendienst. Een CAD-CAM-tekenaar heeft een groot beeldscherm nodig en een zeer hoge performance, zodat hij zelfs met de zwaarste applicaties snel kan werken. Een receptioniste daarentegen wil vooral een vlekkeloze integratie van telefonie, e-mail, adressenboek en Office-programma’s. Met het toegenomen thuiswerken is het inmiddels ook de normaalste zaak van de wereld om overdag met je laptop toegang te krijgen tot het ERP-systeem van je werk en ’s avonds met diezelfde laptop (met de kinderen) te gamen of YouTube-filmpjes te bekijken. Zeker door het vervagen van deze scheidslijn tussen werk en privé zullen security, toegangsrechten en privacy buitengewoon goed geregeld moeten zijn.

Broodje speciaal

Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie over voldoende rekenkracht beschikt om de reguliere HPC-werkplek van de toekomst aan te kunnen? Complicerende factor is dat niet elke werkplek altijd over grafische rekenkracht hoeft te beschikken, maar wel meteen als het nodig is om uw continuïteit te garanderen. U kunt ervoor kiezen om eenmalige investeringen te doen via Capital Expenditures (Capex). Echter, u kunt ook kiezen voor een flexibele schaalbare oplossing in abonnementsvorm, oftewel Operating Expenditures (Opex). Dit laatste kunt u realiseren via een cloudoplossing: Infrastructure as a Service (IaaS). Daarmee beschikt u over grafische functionaliteit die u (tijdelijk) kunt inzetten en kunt op- en afschalen wanneer u dat wilt. Die flexibiliteit is een groot goed. Of u nu een eenvoudige oplossing wilt of een ‘broodje speciaal’: u kunt uw infrastructuur en applicaties optimaal inrichten, precies zoals u het wilt. Op deze manier betaalt u nooit te veel, terwijl u zeker bent van continuïteit en een goede performance.

De werkplek van morgen

Kortom, de werkplek van de toekomst vraagt meer en meer computerpower. Het huidige IT-landschap van de meeste organisaties is daarvoor onvoldoende in balans. De (thuis)werkplekken van vandaag zijn nog niet ingericht overeenkomstig de eisen en behoeften van morgen.

Hoe ziet uw werkplek, en die van uw eindklanten, er in de toekomst uit?

Hans Spuijbroek kleur-EGP-150150

Wilt u meer weten over de dienstverlening? Neem dan contact met ons op. Bij EGP investeren we in MSP’s onder het motto ‘Samen maakt beter’. Onze kennis delen we graag. We komen graag een keer vrijblijvend langs om kennis te maken!

Hans Spuijbroek is Business partner development bij EGP

Meer over
Lees ook
DSM verbetert klantervaring met SAP Commerce Cloud

DSM verbetert klantervaring met SAP Commerce Cloud

De end-of-life van een vijftien jaar oude besteltool was voor DSM Nutritional Products het uitgelezen moment om de klantbeleving in het onlinedomein volledig te herzien. Samen met partner Accenture Interactive werd een nieuwe portal gerealiseerd op basis van SAP Commerce Cloud. Een portal die het eenvoudiger maakt om zaken te doen met DSM, en de klantenservice...

Fortinet en Linksys lanceren gezamenlijk ontwikkelde oplossing voor veilig thuiswerken en hybride werken

Fortinet en Linksys lanceren gezamenlijk ontwikkelde oplossing voor veilig thuiswerken en hybride werken

Linksys HomeWRK for Business | Secured by Fortinet stelt organisaties in staat om werknemers een eenvoudig installeerbare oplossing te bieden die het bedrijfsnetwerk en thuisnetwerk beschermt met beveiliging van grootzakelijke kwaliteit.

Bereid je voor op close-ups met Poly’s nieuwe, professionele devices voor videovergaderingen

Bereid je voor op close-ups met Poly’s nieuwe, professionele devices voor videovergaderingen

Poly voegt de Poly Studio X70 en de Poly Studio E70 toe aan zijn reeks oplossingen voor videovergaderingen. De Poly Studio-familie is ontworpen om de ervaring van videosamenwerkingen te verbeteren en brengt professionele audio en video naar grote werkplekken, zodat elke gebruiker kan genieten van topkwaliteit.